Κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την υπογραφή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα εμβόλια είναι η ελπίδα, ωστόσο υπάρχει και η οικονομική κρίση τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η ελπίδα για την οικονομική κρίση είναι το NextGenerationEU» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνοντας ότι αυτή η συμφωνία «είναι κάτι περισσότερο από χρήματα» και προσέθεσε ότι «πρόκειται για ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το αν θα εμβολιαστεί πρώτα το 60% του ενήλικου πληθυσμού ή εάν θα γίνει η εκταμίευση των πρώτων πόρων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η κ. Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «κοινός στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ οι πρώτοι πόροι μπορεί να εκταμιευτούν μέχρι τα μέσα της χρονιάς». Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πρώτη εκταμίευση μπορεί να γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού, «στην αρχή θα έλεγα».

Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι τόνισε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε». Συμπλήρωσε ότι «οι πολίτες δε μπορούν να περιμένουν», υπογραμμίζοντας ότι η κρίση είναι βαθιά.

Τέλος, η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας είναι προς όφελος των πολιτών.