Λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας ασφάλειας επικαλούνται δύο υπουργεία, για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη, εγκρίνοντας την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας σε εκτός σχεδίου ακίνητο στο Κρανίδι και τη λήψη μέτρων θαλάσσιας πρόσβασης, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη.

Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή μετά από την καταγγελία δέκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έγινε παράνομη εκχώρηση δημόσιας παραλίας στην περιοχή «Δορούφι» με Κοινή Υπουργική Απόφαση προς όφελος ιδιωτικής βίλας του Ολλανδού βασιλιά. Αν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του Βίλεμ Αλεξάντερ Κλάους, πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Ολλανδίας και νυν βασιλιά της Ολλανδίας, δύο υπουργεία που έχουν μέχρι στιγμής διαβιβάσει έγγραφες απαντήσεις στη Βουλή, τα υπουργεία Ναυτιλίας και Αιγαίου και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναφέρονται σε «ακίνητο αποκλειστικής χρήσης του Ολλανδικού Κράτους».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Νάντια Βαλαβάνη, αναφέρονται στην 924 Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε στις 14 Μαρτίου 2014 εγκρίνοντας την αδειοδότηση «κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη» εγκατάστασης συστήματος ασφαλείας και λιμενικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, οι βουλευτές κάνουν λόγο και για έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις εργασίες στον αιγιαλό, την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης και την εγκατάσταση πινακίδων, οι οποίες απαγορεύουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα. Επίσης, γίνεται επίκληση δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία στήθηκε σε μία νύχτα ιδιωτικό λιμάνι με κατάληψη και αποκλεισμό της δημόσιας παραλίας κάτω από την ιδιωτικής έκτασης πέντε στρεμμάτων περιοχή που περιβάλλει τη βίλα της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας. Οι βουλευτές χαρακτήριζαν αντισυνταγματική την ΚΥΑ που μετέτρεψε σε ιδιωτικό, τον δημόσιο χώρο της παραλίας, αν και το συγκεκριμένο ακίνητο δεν είναι πρεσβεία ή προξενείο χώρας, δηλαδή, ξένο, από την άποψη της κυριαρχίας, έδαφος για το οποίο προβλέπονται πλήρη μέτρα προστασίας, αλλά ιδιωτική βίλα.

Στο απαντητικό έγγραφό του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνει ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου, εγκρίθηκε, για λόγους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, η εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας σε εκτός σχεδίου ακίνητο στην περιοχή «Δορούφι» της δημοτικής ενότητας Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας και σε τμήμα όμορου ακινήτου αποκλειστικής χρήσης του ολλανδικού κράτους, καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας θαλάσσιας πρόσβασης σε αυτά. Ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ εκδόθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης- Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις». Σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές εργασίες στην ανωτέρω περιοχή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισημαίνει πως στην ΚΥΑ ορίζεται ρητά ότι αυτή επέχει και θέση άδειας δόμησης για την κατασκευή της περίφραξης και των συναφών λιμενικών έργων στα εν λόγω ακίνητα. Ο κ. Κικίλιας ενημερώνει τους βουλευτές ότι ο αρχιτέκτονας- μηχανικός της ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα είχε αποστείλει στο αστυνομικό τμήμα Κρανιδίου βεβαίωση έναρξης οικοδομικών εργασιών, επισυνάπτοντας τα σχετικά σχέδια μελέτης που είχαν πρωτοκολληθεί από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ερμιονίδας. Επίσης, κάνει γνωστό ότι μέχρι τις 26/6/2014 το ΑΤ Κρανιδίου δεν έγινε αποδέκτης οιασδήποτε καταγγελίας που να αφορά εκτέλεση αυθαίρετων οικοδομικών εργασιών στην περιοχή.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφέρει ότι η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης έγινε για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και τονίζει ότι ο ν. 4178/2013 καθώς και η προβλεπόμενη από αυτόν ΚΥΑ καθορίζουν το ειδικό νομικό πλαίσιο, βάσει του οποίου υλοποιούνται έργα που αποσκοπούν στη λήψη μέτρων προστασίας θαλάσσιας πρόσβασης για το αναφερόμενο ακίνητο, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή άλλης ειδικής διάταξης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.