Τη σημασία της αλληλεγγύης υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα εμβόλια κατά της covid-19, κάνοντας παράλληλα και αυτοκριτική.

H EE δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο που επιθυμεί όσον αφορά στα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, παραδέχθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι η ΕΕ άργησε να δώσει εγκρίσεις και υπήρξε μεγάλη αισιοδοξία σχετικά με την μαζική παραγωγή.

«Ίσως ήμασταν πολύ πεπεισμένοι ότι οι παραγγελίες μας θα παραδίδονταν στην ώρα τους» επισήμανε. Ωστόσο, η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορώ να φανταστώ τι θα είχε συμβεί εάν είχαν τρέξει οι μεγάλοι παίκτες».

«Υπάρχουν μαθήματα να πάρουμε», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν κάνει συμβιβασμούς στην ασφάλεια κι ότι «η μάχη είναι μαραθώνιος κι όχι αγώνας ταχύτητας».

Βέμπερ: Το να κρατήσουμε την Ευρώπη μαζί ήταν σωστό

Το γεγονός ότι η ΕΕ έκανε λάθη στο ζήτημα των εμβολίων σημείωσε ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι πολλές από τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ ήταν σωστές. «Το να κρατήσουμε την Ευρώπη μαζί ήταν σωστό», ανέφερε, ενώ ευχαρίστησε την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου για τη δουλειά που κάνει, η οποία όπως επισήμανε ο ίδιος είναι μέσα στην καταιγίδα.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ τάχθηκε υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ υπογράμμισε ότι η επιλογή της απαγορευσης εξόδου των εμβολίων από την ΕΕ πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι.