Στην περιοχή Greentree της Νέας Υόρκης αναμένεται να διεξαχθεί η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και εκεί αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ «η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών» προσθέτοντας ότι «η εκπροσώπηση Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών».

Αυτό σημαίνει ότι οι κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συναντηθούν λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου, δηλαδή ανήμερα της εθνικής μας επετείου. Το πιθανότερο επίσης να έχει προηγηθεί της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα.

Ούτως ή άλλως ο Μάρτιος θεωρείται κρίσιμος μήνας για τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς αναμένεται να διαφανούν και οι προθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ως προς την Τουρκία, κάτι που προφανώς θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.