Στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τη στάση του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι δεν του αρμόζει να υψώνει τους τόνους.

«Η στάση, το ύφος σας προδίδει ότι είστε σε μεγάλη πίεση και άρα δεν έχετε καθαρό μυαλό να παίρνετε αποφάσεις» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είπατε ότι είμαστε χυδαίοι, επειδή σας είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν να δείχνετε πράσινους χάρτες, όταν υπάρχουν τόσοι νεκροί».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κος Τσίπρας είπε: «Μιλάτε με αλαζονεία, επιθετικότητα και διχαστικό ύφος και παραδέχεστε ότι δεν ξέρετε εάν θα τηρηθούν οι προθεσμίες από τις φαρμακοβιομηχανίες. Ήταν λέτε last year η επιστολή που στείλατε με τον κο Μόσιαλο. Δεν μπορείτε να μας επιτίθεστε όταν καταθέτουμε μία πρόταση και σας λέμε πάρτε μια πρωτοβουλία για την επάρκεια των εμβολίων. Ο χρόνος είναι σημαντικός. Διότι αν καταφέρουμε τους επόμενους 3 μήνες να εμβολιάσουμε τουλάχιστον όσους είναι σε ζώνη υψηλής θνησιμότητας, τόσο περισσότερους ανθρώπους θα σώσουμε».

Για τη θωράκιση του ΕΣΥ

Διαρκώς πανηγυρίζετε για την αύξηση των κλινών. Το πρόγραμμά σας είναι ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, συμπράξεις ΣΔΙΤ και θέλετε να αλλάξετε και τα νομικά πρόσωπα. Έχετε την έπαρση να μας κουνάτε το δάχτυλο. Έχετε δυσανεξία στην κριτική. Εγώ επισκέπτομαι τα νοσοκομεία και ακούω. Έχετε δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Είπατε σωστά, ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στο να βρούμε συγκεκριμένες ειδικότητες. Άλλο αναισθησιολόγοι, άλλο όμως νοσηλευτές. Μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά πώς μπορεί να αλλάξει αυτό. Αυτό είναι παλιό πρόβλημα. Χρειάζεται ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ. Χρειάζονται κίνητρα για τους γιατρούς, προκειμένου να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Είστε διατεθειμένος να προχωρήσουμε συναινετικά; Όχι γιατί δεν είναι στο πρόγραμμά σας. Το ίδιο κάνει και η κα Κεραμέως με τα κολέγια. Γι’ αυτά τα συμφέροντα εργάζεστε. Αυτή είναι η ιδεολογία σας, αλλά μην μας παρουσιάζετε και τον σοσιαλιστή, έλεος!

Για την ιχνηλάτηση

Ο τρόπος που κάνετε την ανίχνευση του ιού στην κοινότητα είναι λάθος. Οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και αποφάσεις. Αντί να ακολουθήσετε το παράδειγμα άλλων χωρών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ( π.χ. Νότια Κορέα). Όταν πηγαίνετε μέσω τυχαίας δειγματοληψίας, δεν πρόκειται να εντοπίσετε που είναι πραγματικά ο ιός. Η ευαισθησία των PCR τεστ είναι στο 95% και των rapid test στο 70%. Έχει μεγάλη σημασία και το πόσα τεστ κάνεις για να μετρήσεις τα κρούσματα.

Αναφερθήκατε στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης, κάνοντας μία ακόμα λαθροχειρία και λέγοντας ότι τα κόμματα δεν σας είπαν να κλείσετε. Εμείς δεν έχουμε εικόνα, γιατί τα πρακτικά δεν τα δίνετε στη δημοσιότητα. Γιατί φοβάστε; Ο φόβος σας είναι μήπως δούμε τις μεγάλες αντιφάσεις των πολιτικών σας αποφάσεων, γιατί φορτώνετε ευθύνες στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να ξεφορτωθείτε δικές σας. Η βασική έγνοια σας για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή. Είστε αποτελεσματικοί στα μέτρα και την τήρησή τους. Και είστε αυστηροί. Η πανδημία μάλλον αντιμετωπίζεται με τον κο Χρυσοχοΐδη και όχι με τους κ.κ. Κικίλια – Κοντοζαμάνη. Έχετε εικόνα τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο να πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ πρόστιμο; Είναι λογική αυτή, δεν το καταλαβαίνω. Για εσάς ενδεχομένως η ανεμελιά της Πάρνηθας και τα 500 να πληρώνατε δεν θα πείραζε κάτι.

Για την οικονομία

Το 2020 είχαμε τη βαθύτερη ύφεση και είμαστε ανήσυχοι ότι εκατοντάδες επιχειρηματίες θα βρεθούν σε κατάσταση ασφυξίας. 3 στις 10 επιχειρήσεις αδυνατούν να ικανοποιήσουν συσσωρευμένες οφειλές τους. Ήρθατε εν κρυπτώ, ο κος Τσιάρας έφερε μια τροπολογία με την οποία πετάτε εκτός προστασίας όσους πολίτες έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη. Και μάλιστα όταν σας έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη, ήρθατε στα κρυφά να φέρετε μια τροπολογία προκειμένου μέσα σε 15 ημέρες να μπουν σε ρύθμιση. Δεν μπορεί σε συνθήκες διάλυσης της οικονομίας να μην δίνεις ασπίδα προστασίας σε αυτούς που με τα συσσωρευμένα χρέη τους, έχουν και τα χρέη του κορονοϊού.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα
  • Συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης που αφορούσε τα ασφαλιστικά ταμεία ( 120 δόσεις και μερική διαγραφή της βασικής οφειλής)
  • Θεσμοθέτηση της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών σε πληττόμενους και μετά την πανδημία.

Καταλήγοντας στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η αξιοπιστία είναι κρίσιμο θέμα. Δεν την έχετε χάσει μόνο μέσα από τη διαχείριση της πανδημίας. Είδα χθες τη συνάντησή σας με τον υπ. Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Χθες είπατε ότι είναι ανάγκη η τήρησης της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παλαιότερα δηλώνατε ότι είναι ένα εθνικό λάθος που προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας μας. Όταν επί μήνες υπερασπιζόμασταν την αλήθεια, μας λέγατε ψεύτες. Η ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν και όχι αυτούς που σέρνονται πίσω της».