Στην εκτίμηση πως πριν από το τέλος του 2020, τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, θα δούμε να εκκινεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή Livenews στην τηλεόραση του Mega.

«Θα έλθουν γρηγορότερα, αλλά λιγότερα εμβόλια. Αυτό αφορά σε όλη την παράδοση από την Pfizer προς την Ευρώπη και ως εκ τούτου και προς την Ελλάδα» είπε ο κ. Πέτσας και σημείωσε ότι «το ζήτημα έχει να κάνει με τα συμβόλαια προαγοράς. Αναμένουμε μικρότερη ποσότητα και ξεκινούμε με αυτόν τον γνώμονα. Από την αρχή έχουμε πει πως βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας είναι η προτεραιοποίηση, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι πλέον ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε ιδιαίτερα στην προπαρασκευή της κυβέρνησης για τη συνολική επιχείρηση, που συνεπάγεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού, σημειώνοντας ότι «έχει σημασία τον Ιανουάριο να δοκιμαστεί πώς λειτουργεί το σύστημα. Από την αποστολή του εμβολίου και την αποθήκευση του ως την διανομή του στα εμβολιαστικά κέντρα, την προτεραιοποίηση και το πιστοποιητικό, που θα χορηγείται σε όλους όσοι εμβολιάζονται. Ας πάνε όλα αυτά καλά και τα υπόλοιπα θα γίνουν κανονικά».

Ερωτηθείς σχετικώς, ο κ. Πέτσας εκτίμησε πως ο συνολικός αριθμός εμβολίων που αναμένεται τους επόμενους μήνες στην χώρα μας, σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων προστασίας, που θα παραμείνουν, όπως η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής, θα μας οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό τοπίο έως το Πάσχα. «Εικάζουμε πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έχει περιοριστεί και πως η ανοσία στον πληθυσμό θα έχει αυξηθεί το Πάσχα» σημείωσε.

Εμφανίστηκε, πάντως, ανήσυχος, όπως είπε χαρακτηριστικά, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα και να κάνουν Χριστούγεννα με ακόμη μία οικογένεια. «Είμαι ανήσυχος για δύο λόγους: αφενός γιατί η κόπωση μάς κάνει λιγότερο προσεκτικούς, χαλαρώνουμε. Απευθύνω και πάλι έκκληση τις γιορτές να τις περάσουμε με την οικογένεια μας, ίσως και με ακόμη μία οικογένεια με την οποία πάμε για περπάτημα. Και δεύτερον, γιατί βλέπουμε -κάτι που απασχόλησε και την πρωινή μας σύσκεψη- ότι σε ορισμένες περιοχές και παρά τις πολλές εβδομάδες του lockdown δεν μειώνεται ούτε ο αριθμός των κρουσμάτων, ούτε οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Κοζάνη», δήλωσε. Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε, μάλιστα, τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για περιοχές, όπου δεν μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο. «Εάν χρειαστεί θα πάρουμε και πιο σκληρά μέτρα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα έως τις 7 Ιανουαρίου» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς δε, για το τι οδήγησε την κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών αλλά και τις λειτουργίες στις εκκλησίες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ο κ. Πέτσας απήντησε: «Έχουμε να κάνουμε με ένα δυναμικό φαινόμενο και πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Για τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών ήταν θέμα ζήτησης, καθώς πολλοί συμπολίτες μας ζητούσαν αυτές τις υπηρεσίες και ως εκ τούτου αυτό αποτελούσε ένα τεράστιο υγειονομικό θέμα. Για τις εκκλησίες οι ειδικοί έκριναν πως μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια με τα όρια που ανακοινώσαμε, ακολουθήσαμε τη συμβουλή τους, έχουμε εμπιστοσύνη και στην υπευθυνότητα της ηγεσίας της Εκκλησίας, ώστε να περάσουμε με προσοχή τις γιορτές».

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας

«Νομίζω ότι η στάση του κ. Ερντογάν δείχνει πως μάλλον αρχίζει να λαμβάνει σοβαρά τη συνδυασμένη πίεση (από ΗΠΑ και ΕΕ). Πιο αποφασιστική η στάση των ΗΠΑ, αλλά και η στάση της Ευρώπης, η οποία θα επιθυμούσαμε να είναι πιο γρήγορη και πιο αποφασιστική. Μακάρι όλα αυτά να αποτυπωθούν στη στάση της Τουρκίας. Εμείς επαναλαμβάνουμε πως θέλουμε συνέχεια και συνέπεια ως προς αυτό, δεν θέλουμε πυροτεχνήματα», υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας, σε ερώτηση για το τι αναμένει η κυβέρνηση εφεξής, στο φόντο της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.