«Δεν μπήκα στην πολιτική για να κάνω καριέρα»

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα μιλά στο newsbeast.gr για το ευρωκοινοβούλιο και τη ζωή της στο Παρίσι


ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΚΛΟΓΕΣ 2014
10:26
02/06/2014
«Δεν μπήκα στην πολιτική για να κάνω καριέρα»
32
loading

Ήταν μεσάνυχτα της 22ης Δεκεμβρίου 2008 όταν δύο άγνωστοι επιτέθηκαν με βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, όταν εκείνη επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της.

Από τότε, οι δύο άγνωστοι οι οποίοι, για την ιστορία, δεν εντοπίστηκαν ποτέ, της κατέστρεψαν τη ζωή προκαλώντας της βλάβες, μη αναστρέψιμες.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα όμως, γνωστή και για τη δράση της στο σωματείο καθαριστριών, δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Πάλεψε για να επανέλθει και με δύναμη ψυχής αγωνίστηκε για να σταθεί ξανά στα πόδια της. Και τα κατάφερε.

Έτσι, στις 25 Μαΐου ο κόσμος την επιβράβευσε στέλνοντάς την στην Ευρωβουλή. Κι εκείνη μιλά στο newsbeast.gr για τους στόχους της στο ευρωκοινοβούλιο, τους αγώνες που προτίθεται να δώσει αλλά και για τη ζωή της και κατά πόσο έχει αυτή αλλάξει.

Συνέντευξη στη Βάσω Ασμανίδου

- Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή;
«Πήρα αγάπη, συμπαράσταση, αλληλεγγύη από τον κόσμο και θέλω να του ανταποδώσω όσο περισσότερο μπορώ. Θα κάνω ότι έκανα πάντα, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα δικαιώματα των αδύναμων, απλώς θα το κάνω με ένα διαφορετικό τρόπο και σε ένα άλλο επίπεδο μέσα από την Ευρωβουλή».

- Ποιο θα είναι το καινούργιο που θα φέρετε στο ευρωκοινοβούλιο;
«Στην πραγματικότητα τίποτα το καινούργιο. Θα προσπαθήσω να υπερασπιστώ τα αυτονόητα. Το δικαίωμα των ανθρώπων, πιο πολύ των νέων στη δουλειά. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή αμοιβή, στα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Το δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρία στην πρόνοια και στη φροντίδα που έχουν ανάγκη. Θα υπερασπιστώ μια Ευρώπη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Χωρίς αυτά δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης. Το καινούργιο είναι κάποιες παμπάλαιες ανθρωπιστικές αξίες που οι αγορές και οι άνθρωποι του πλούτου τις βλέπουν σαν ξεπερασμένες, σαν εμπόδια. Δεν είναι εμπόδια, είναι κίνητρα για να ξαναπάει η Ευρώπη μπροστά».

- Γιατί πιστεύετε ο κόσμος σας εμπιστεύτηκε με την ψήφο του;
«Υποθέτω γιατί είδε στο πρόσωπό μου κάτι από τον εαυτό του, είδε τις δικές του δυσκολίες στη ζωή, τα δικά του βάσανα. Οι πολίτες με είδαν σαν μια από αυτούς. Εκεί που κάποιοι έλεγαν ειρωνικά “μια Βουλγάρα καθαρίστρια στην ευρωβουλή; Πού ακούστηκε;”, κάποιοι άλλοι με ψήφισαν ακριβώς γι’ αυτό. Η πολιτική δεν είναι προνόμιο των ισχυρών ή των ειδικών. Όλοι χρειάζονται. Και ο επιστήμονας και η καθαρίστρια».Η Κωνσταντίνα Κούνεβα μαζί με τον Μανώλη Γλέζο

- Πώς θα παλέψετε για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα;
«Θα παλέψω με τον τρόπο που πάλευα πάντα, αλλά προσαρμοσμένο στις συνθήκες της Ευρωβουλής. Στην Ελλάδα, με τα μνημόνια και την τρόικα, δεν καταπατούνται μόνο το Σύνταγμα και η ελληνική νομοθεσία, παραβιάζονται ακόμη και βασικές αρχές των ευρωπαϊκών συνθηκών. Πώς είναι δυνατό να υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες όταν εδώ οι μισθοί μειώνονται, όταν υπάρχουν 3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, όταν καταστρέφεται η πρόνοια και η κοινωνική προστασία;».Η Κωνσταντίνα Κούνεβα στο πλευρό των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών

- Πώς κρίνετε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην Ελλάδα για τους εργαζόμενους;
«Μου θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μου και στις άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης πριν 25 χρόνια, όταν κατέρρευσαν τα παλιά καθεστώτα. Οι άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, όσοι δούλευαν αμείβονταν με ψίχουλα, εκατομμύρια μετανάστευσαν, η δημόσια περιουσία βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη στα χέρια τυχοδιωκτών, κερδοσκόπων, ακόμη και της μαφίας, η εκπαίδευση και η υγεία διαλύθηκαν».

- Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, θα μείνετε μόνο στο ευρωκοινοβούλιο ή σκέφτεστε ακόμη και τη συμμετοχή σε εθνικές εκλογές;

«Δεν μπήκα στην πολιτική για να κάνω καριέρα, για να γίνω επαγγελματίας πολιτικός που θα περιφέρεται από τη μια θέση στην άλλη. Οφείλω να τιμήσω την ψήφο των ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν και να εξαντλήσω τη θητεία μου εκεί που με έστειλαν, στην Ευρωβουλή. Θα φύγω μόνο αν δεν καταφέρω να δώσω στην παρουσία μου εκεί νόημα για όλους».

- Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας στο Παρίσι;

«Στο Παρίσι βρέθηκα αναγκαστικά, για να έχω πρόσβαση στο νοσοκομείο και στους γιατρούς που ανέλαβαν τη θεραπεία αποκατάστασης και τις δεκάδες εγχειρήσεις που χρειάστηκε να κάνω. Είναι δύσκολα, και για μένα και για τον γιο μου. Αλλά προσαρμοστήκαμε. Τώρα η ζωή μου θα αλλάξει ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να τη μοιράσω ανάμεσα σε τέσσερις πόλεις. Πάλι θα προσαρμοστώ, έτσι πιστεύω».

- Υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην υγεία σας;

«Πολλά προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί, άλλα δεν θα λυθούν ποτέ και θα μάθω να ζω με αυτά».

- Πολλές γυναίκες, εργαζόμενες, είδαν στο πρόσωπό σας, την ηρωίδα που πάλεψε για τα δικαιώματά τους και το πλήρωσε. Τι συμβουλεύετε αυτές τις γυναίκες που δουλεύουν ανασφάλιστες και κάτω από άθλιες συνθήκες;
«Τις συμβουλεύω να νικήσουν τον φόβο, να είναι απαιτητικές και ενωμένες, να μπουν στα σωματεία τους και να τα ζωντανέψουν, να μιμηθούν τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που ήδη πέτυχαν μια σημαντική νίκη, να ενοχλούν τους πολιτικούς και τα κόμματα με τα αιτήματά τους. Και να ξέρουν ότι και σε μένα και στους άλλους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρουν ανθρώπους πρόθυμους να τις ακούσουν».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

32
σχόλια
 1. avatar Ilias Al

  Η ΚΟΥΝΕΒΑ ΠΑΛΕΨΕ ΓΙΑ ΤΑ 15000 ΕΥΡΟΠΟΥΛΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΤΕ 350 ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ Η ΚΟΥΝΕΒΑ. [...] !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. avatar Tsouxtra

   Την \"αγία\" οικογένεια του Φυρερίσκου αποτελούμενη απο τρεις βουλευτές και μια δημοτικη σύμβουλο την ξέχασες ε ? Πόσες χιλιάδες ευρώ λαμβάνει αυτή στο σύνολό της ? Εδώ δεν έχει ζήτω ?
   Επιπλέον η Κούνεβα κατ\' αρχή πάλεψε να μείνει ζωντανή !
   Δες το πρόσωπό της....

  2. avatar politis panagiotis

   Ο νέο Έλληνας της φραπεδιάς και του Μάρλμπορο, δεν χάνει ευκαιρία, πρέπει οπωσδήποτε να πει τη σοφία του???

 2. avatar giannis

  Το αφεντικό της ήταν στέλεχος του πασόκ. Ουδέποτε τον έφτασε η ερευνα για την δολοφονική επίθεση. Η Κούνεβα έχει στηριχτεί από το Ελληνικό κράτος. Υπάρχουν και άλλοι όμως που σακατεύτηκαν από εργατικά ατυχήματα και δεν έτυχαν της προβολής από κανένα κόμμα και φυσικά δεν παίρνουν ούτε σύνταξη ούτε πήραν διαμέρισμα ούτε προωθήθηκαν για εκλογή στην Ευρωβουλή. Θα έβαζε ποτέ ο σύριζα σαν υποψήφιο ενα παιδί πεσόντα αεροπορου στο Αιγαίο? Σίγουρα όχι.

 3. avatar Σατανάς

  Επιτέλους και στην ευρώπη πρόσωπα γυναικών κατεστραμένα με οξύ.... Να μην έχει μόνο το Πακιστάν τα πρωτεία. Άλλη μια εξαγωγή περήφανου ελληνικού πολιτισμού.

  1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   εξαγωγη ηθους του Ελληνα εργοδοτη θες να πεις...

 4. avatar Σπυριδων Γαφος

  Άξια του σεβασμού και της ψηφου μας...θα την ανταποδώσει στα σιγουρα...η εκλογή της ειναι δειγμα ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που μπορεί να μη φαινεται πολύ, αλλά υπάρχει!

 5. avatar laros

  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

  1. avatar Thanatos

   ΚΆΝΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕ ΞΕΓΕΛΑΣΕ- ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟ ΚΑΚΟ ΣΠΥΡΙ ΤΟΥ ΑΠΟΠΑΤΟΥ ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ΥΠΕΡ- ΤΙΜΗΣΑΝ.
   ΑΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΣΤΩ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΘΑΝΑΙ ;;;Ή ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΑΜΑΝΑΚΗ;;;;;

  2. avatar Σπυριδων Γαφος

   γελά ο μωρός καν τι μη γελοιο ειν...

   1. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

    Σπυρίδωνα, η καλύτερη δυνατή τοποθέτηση απέναντι σε κνώδαλα τύπου \"laros\" +100000 likes

 6. avatar petmath

  Σιγά μην σε πιστέψουμε !!

 7. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

  Δεν υποστηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τις αστείες, κατ εμένα, δημαγωγικές πολιτικές του και φυσικά ούτε τα πρόσωπα που τον εκπροσωπούν. Η Κούνεβα είναι παράδειγμα γυναίκας που προσπάθησε για μια καλύτερη ζωή και φυσικά είμαι τελείως αντίθετος με την επίθεση που έγινε εναντίον της. Η ζωή της όμως άλλαξε μετά την εγκληματική επίθεση, απόλαυσε τα φώτα της Δημοσιότητας και έφτασε στην θέση του Ευρωβουλευτή. Αν και δεν την υποστηρίζω -όπως προανέφερα- ελπίζω να σταθεί άξια της τιμής που τις έκαναν οι Έλληνες και να παλέψει για την Ελλάδα. (Το ίδιο ισχύει και για όλους τους άλλους Ευρωβουλευτές) και ακριβώς με τους ίδιους όρους ισχύει το αυτό για τον Ευρωβουλευτή της Χ.Α. πατέρα του δολοφονηθέντος υιού του. Η ζωή τους έπαιξε και των δύο δυσάρεστα παιγνίδια αλλά τους έφερε στην Ευρωβουλή για τους Έλληνες.

  1. avatar testament

   για να μη μπερδευομαστε.ο ενας επελεξε να ειναι ουγκανος με ο,τι συνεπαγεται απο αυτο(λιγες μερες πριν επεφτε απο μαχαιρι ουγκανου νεκρος ο φυσσας)ενω η αλλη δεν επελεξε κατι τετοιο.φυσικα και ειναι κριμα ο χαμος ενος 25χρονου και ας ειναι ουγκανος αλλα ας αφησουμε τετοιου ειδους συγκρισεις

   1. avatar papaki

    Χαρακτηρίζετε \"ούγκανο\" έναν νεκρό επειδή δεν ήταν ομοϊδεάτης σας? Ξέραμε τι σόι είστε, αλλά πλέον έχετε αποθρασυνθεί τόσο, που δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα. Στις προθέσεις, έχετε ξεπεράσει ακόμα και τον Χίτλερ! Ευτυχώς σύντομα όλα αυτά θα σταματήσουν και θα γυρίσετε εκεί που ανήκετε.

    1. avatar testament

     το χαρακτηρισμο του ουγκανου τον εδωσε μονος του στον εαυτο του και κανενας αλλος.το οτι ειναι νεκρος δε σημαινει οτι δεν ηταν ουγκανος οπως οταν κι εγω πεθανω θα ειμαι ενα νεκρο κουμμουνι για καποιους.επισης ξερουμε και τι σοι ειστε εσεις γτ βλεπω τις αναρτησεις του μπαμπα ουγκανου στα μεσα κοινωνικης δικτυωσης που καθεται και μετραει τα λαικ...κανε μας τη χαρη λοιπον

  2. avatar Tsouxtra

   \"απόλαυσε τα φώτα της Δημοσιότητας......\" Το πρόσωπό της το βλέπεις ? Αυτό το λες...απόλαυση ?
   Είσαι άρρωστος.......

   1. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

    Πολέμιε, έχεις αρχίσει και το χάνεις... Συγκρίνεις μια γυναίκα που πάλευε για το μεροκάματο με τους αργόσχολους φασίστες που κάνανε πιάτσα έξω από το ναζιμάγαζο; (Που ο ένας με όλη την εκπαίδευση και τη στρατοκ@βλ[email protected]ση όταν είδε το πιστόλι, έστριψε 45 μοίρες να μην ενοχλεί το δολοφόνο). Η μία είναι ψημένη στις δυσκολίες της ζωής ο άλλος είναι πατέρας ενός αργόσχολου \"φινιστρινίου\".

    1. avatar giannis

     Ιβαν από το ύφος σου και μόνο φαίνεται ότι επικροτείς τις δολοφονίες , για γέλια είναι ο ψευτοανθρωπισμός σας.

    2. avatar papaki

     Α ρε υποκριτές Ιβάν Ντενίσοβιτς και λοιποί.... Εδώ δεν είναι ίσης αξίας η ζωή, ε? Είστε απείρως μακράν χειρότεροι φασίστες από αυτούς που αποκαλείτε φασίστες. Τζάμπα το οξυγόνο που αναπνέετε.

    3. avatar takis

     Επειδη βλεπω οτι οι αριστεροι δε σεβεστε τιποτα και βλεπετε μονο μεσα απο ιδεολογικα πρισματα στα πλαισια παντα της αμοιβαιοτητας θα πω και γω οπως ο Ιβαν οτι σιγα την Κουνεβα που τοση εκπαιδευση στη φασινα , μεσα στις χλωρινες οταν ειδε το οξυ να ερχεται πανω της γιατι δεν εστριψε αλλου τη μουρη της. Αλλα ναι μια επαγγελματιας συνδικαλιστρια αργοσχολη ηταν που αντι να δουλευει ηξερε μονο να συνδικαλιζεται. Αντε ρε π..α απο κει. Μπηκα στον πειρασμο μονο ως προβοκατορας να γραψω κατι για τον Φυσσα αλλα σ..α δεν μπορω οπως εσεις με ευκολια να γραφω αθλιους χαρακτηρισμους για ατομα που τοσο προσφατα εφυγαν με βιαιο τροπο.

  3. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

   Αυτό ακριβώς είναι που με τρομάζει με εσάς τους \"Προοδευτικούς\". Ότι αξιολογείτε την ζωή ανάλογα με τα πιστεύω του καθενός. Και γιαυτό σας φοβάμαι στην εξουσία. Γιατί τότε η απλή ισοπεδωτική \"ιδεολογία\" σας θα εφαρμοστεί στην πράξη και κόσμος θα υποφέρει ανάλογα με τα πιστεύω του, αν είναι αντίθετα από τα δικά σας. Σε τι διαφέρει η δική σας ιδεολογία από του Φασίστα δεν το έχω καταλάβει ακόμα. Αφού συνεχίζετε να δίνετε συγχωροχάρτι στα εγκλήματα του \"Σιδηρού Παραπετάσματος\". Τους Φασίστες δεν τους φοβάμαι όσο εσάς γιατί εκείνοι δεν κρύβουν τι είναι. Εσείς όχι απλά το κρύβετε αλλά στην πράξη είστε χειρότεροι. ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ!

   1. avatar Ilias Al

    ΜΠΡΑΒΟ..!!!! 1000 μπραβο σου. και εγω τους φοβάμαι τους (ποοδευτικους)

   2. avatar ΤιΛες?Σοβαρά?

    αυτο στην φωτο σου ΠΟΛΕΜΙΕ ειναι απο τον Ε.Τ.?

   3. avatar greg

    ουστ....................................

  4. avatar e-mitsus

   Τι λές ρε φίλε,το να παλεύεις για τα εργασιακά σου δικαιώματα,με το κάνεις μπραβιλίκι έξω απο το μαγαζί των Ναζί.....ένα και το αυτό.....?????

   1. avatar giannis

    Το μπραβιλίκι το έκανε αυτός που πυροβολούσε στο ψαχνό. Η ιδεοληψία δεν έχει πάτο.

  5. avatar zoolookisser

   Βάζει δίπλα δίπλα αξιακά την Κούνεβα με τον φασίστα;; Και επίσης ποιο είναι το δυσάρεστο παιχνίδι του έπαιξε η μοίρα του νεοναζί;;

   1. avatar giannis

    Φασίστες έχει και η ακροαριστερά πολλούς μάλιστα.

    1. avatar JB

     ΈΝΑΝΤΙ ΤΟΝ ΕΛΛΉΝΩΝ !

 8. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

  Ωραία η σύγκριση δολοφονικής απόπειρας και εργατικού ατυχήματος. Αντάξια του μυαλού (;;;) ενός χρυσαυγίτη.

 9. avatar ΑΧ ΧΤΥΠΑ ΒΑΡΑ

  μπα μαλλον για ποδοσφαιρικους λογους επαθε οτι επαθε...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει