«Αν τα όργανα του κόμματος, αν η Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα μιλήσω την προσεχή εβδομάδα, θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως και να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου. Εγώ αισθάνομαι στρατιώτης και από αυτή τη θέση αναζητώ την παρουσία μου στη συλλογικότητα του κόμματός μου», τόνισε την Πέμπτη ο Φώτης Κουβέλης, μια ημέρα μετά την υποβολή της παραίτησής του από την προεδρία της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε πως ήδη από το βράδυ της Κυριακής, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, «είπα ότι και οι νίκες και οι ήττες έχουν πατέρες. Είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έχω εκλεγεί πριν από τέσσερις μήνες-ανεξάρτητα από το πολύ μεγάλο ποσοστό με το οποίο εξελέγην- και θεώρησα ότι πρέπει να αναλάβω τις προσωπικές μου ευθύνες. Είπα βέβαια, το βράδυ της Κυριακής, ότι με τις συντεταγμένες διαδικασίες και όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό θα απευθυνθώ στα όργανα. Και αυτό έκανα. Και από κει και πέρα τα όργανα του κόμματος, πάντα με συντεταγμένες διαδικασίες θα αποφασίσουν για την παραίτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ».

Αναφερόμενος στην έντονη εσωκομματική κριτική που έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες αλλά και τις πιέσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ για την παραίτησή του, παρατήρησε: «πολλές φορές τα φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω από το κόμμα. Και έρχονται, εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτά τα πυρά από διάφορα εξωγενή κέντρα θα έλεγα. Δεν επιχειρώ καμία άλλου τύπου ερμηνεία από αυτή που καταγράφεται διότι στην πολιτική και κοινωνική ζωή αυτό που καταγράφεται πρέπει να αξιολογείται». Σε ερώτηση για τις τοποθετήσεις του Γρηγόρη Ψαριανού, ειδικότερα, σχολίασε με νόημα πως «ο καθένας έχει τον πολιτικό του πολιτισμό».

Ο κ. Κουβέλης αρνήθηκε επίσης να κάνει κάποια πρόβλεψη για την πορεία της ΔΗΜΑΡ προς τις εθνικές εκλογές, «όποτε αυτές γίνουν» και πρόσθεσε: «Βεβαίως υπήρξαν λάθη, όπως το γεγονός ότι το κόμμα δεν προσδιόρισε με σαφήνεια τους λόγους που έφυγε από την κυβέρνηση και το τι ήθελε να κάνει από τον χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης όπου μετακινήθηκε μετά την αποχώρηση».

«Είχαμε επιλέξει ότι εμείς θα ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση, στη βάση δηλαδή των συγκεκριμένων θέσεων και απόψεων που είχε η ΔΗΜΑΡ. Αυτό δεν έγινε αντιληπτό με την απόλυτη σαφήνεια. Ήταν υπεύθυνη η συμπεριφορά μας, αλλά κατεγράφη ως έλλειψη σαφούς πολιτικού στίγματος», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα της δημοκρατικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού. «Βεβαίως πιστεύω ότι η κεντροαριστερά στην Ελλάδα είναι μια πλειοψηφική δύναμη στην ελληνική κοινωνία», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «αυτή η κεντροαριστερά πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο, να μην είναι εξάρτημα ή προσθήκη σε μια συντηρητική πολιτική. Είχα πει, όχι τυχαία, ότι με έναν κόσμο του ΠΑΣΟΚ δεν έχω να χωρίσει τίποτα. Αλλά η κεντροαριστερά ή θα είναι προοδευτική ή δεν θα υπάρξει καθόλου».