Η άρση του lockdown στο τέλος Νοεμβρίου είναι ανεδαφική, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η βασική παράμετρος είναι η μείωση των κρουσμάτων.

Μιλώντας στο MEGA ο Βασίλης Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά για το lockdown: «Με βάση τα δεδομένα και τους δείκτες, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν θα γίνει το άνοιγμα στο τέλος του μήνα. Όλα θα προσμετρηθούν. Η κουβέντα για άνοιγμα είναι ανεδαφική αυτή τη στιγμή.

Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα Υγείας. Αυτές είναι οι παράμετροι για να αρχίσουμε σταδιακά να επανερχόμαστε σε μία μερική κανονικότητα».

Ο υπουργός Υγείας, ρωτήθηκε για την κατάσταση στο ΕΣΥ, απαντώντας: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει 4-5 φορές τις δυνατότητές του πλέον υπάρχουν 1.239 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 687 προορίζονται για ασθενείς Covid. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω της πανδημίας».

Για την πορεία της πανδημίας μέχρι στιγμής και τα θύματα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «θα θέλαμε να μην υπάρχει κανένας νεκρός, αλλά μιλάμε για μια πανδημία που έχει οδηγήσει το μισό πλανήτη σε lockdown»

«Οι πλούσιες χώρες έχουν καταρρεύσει και εμείς είμαστε όρθιοι και παλεύουμε» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να σώσουμε έστω και μια ζωή παραπάνω».

«Θα είμαι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο»

Μιλώντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι τη στιγμή που θα λάβουν τα εμβόλια οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, θα τα λάβει και η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι ασφαλή, καθώς θα έχουν τη σφραγίδα όλων των αρμόδιων οργανισμών.

«Θα πάω από τους πρώτους σε ένα κέντρο εμβολιασμού για να κάνω το εμβόλιο» τόνισε, απαντώντας στους επικριτές των εμβολίων ο Βασίλης Κικίλιας.

Όσο για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click+away, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει αν έχει γίνει ακόμα κάποιο αίτημα από τα αρμόδια υπουργεία, εξηγώντας πως η αρμόδια επιτροπή επιδημιολόγων θα πάρει την απόφαση για το ζήτημα, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα.