«Η χώρα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια εν καιρώ και όταν αυτό κριθεί σκόπιμο. Θα το πράξει η χώρα. Θα φτάσουμε στα 12 ναυτικά μίλια εν καιρώ. Όπως προαναγγέλθηκε η επέκταση προς δυσμάς θα συντελεστεί και στην υπόλοιπη επικράτεια σε πολιτικό χρόνο, ο οποίος θα κριθεί σκόπιμος» ανέφερε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο κανάλι της Βουλής. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι επί του παρόντος η εθνική κυριαρχία της χώρας περιορίζεται στα έξι ναυτικά μίλια.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την εθνική κυριαρχία στα 6 ναυτικά μίλια, το μέλος της κυβέρνησης τόνισε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να ωραιοποιήσω καταστάσεις ούτε να αναζητήσω ευκαιριακά πολιτικά οφέλη. Περιέγραψα αυτό που ισχύει σήμερα και σήμερα η κυριαρχία μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια στη θάλασσα και στα 10 ναυτικά μίλια στον αέρα. Εντός αυτής της κυριαρχίας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παραβίαση».

Κλείνοντας ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες να αποφεύγουν ευκαιριακές και καιροσκοπικές κορώνες που θέλουν τη βύθιση πλοίων σε διεθνή ύδατα. «Τέτοια λόγια θα πρέπει να τα σκεφτόμαστε δυο φορές πριν τα πούμε» ήταν τα λόγια του.