Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού προκάλεσαν οι σοκαριστικές φωτογραφίες από το γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη, στις οποίες κουκουλοφόροι κρεμούν στον λαιμό του πρύτανη ταμπέλα υπέρ των καταλήψεων, κάνουν «γυαλιά – καρφιά» την αίθουσα, αδειάζουν πυροσβεστήρες και γράφουν συνθήματα στους τοίχους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενοχλήθηκε ιδιαίτερα τόσο από τον «απαράδεκτο, φασιστικό» προπηλακισμό του πρύτανη, όσο και από την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία στο βωμό του ασύλου έχουν μετατραπεί σε χώρους βανδαλισμών και ανομίας από ομάδες κουκουλοφόρων.  Γι’ αυτό και αναμένεται να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να μπει τέλος σε αυτά τα ντροπιαστικά φαινόμενα, επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου από τα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανα των ΑΕΙ σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών.  Για το λόγο αυτό, εξετάζονται άλλωστε μέτρα που θα επιτρέψουν τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας και της προστασίας των Πανεπιστήμιων.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη

Στο πλαίσιο αυτό συγκαλεί σήμερα στις 16.00 το απόγευμα έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και την ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, Νίκη Κεραμέως και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί και στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς τα γεγονότα αυτά έχουν προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση των ακαδημαϊκών.  Ενδεικτικό άλλωστε του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί είναι ότι τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προκάλεσαν σκηνές χάους.

Σχέδιο φύλαξης από τα Πανεπιστήμια

Το σενάριο για είσοδο με κάρτα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα επαναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες  σε μια προσπάθεια να μπει φραγμός στις καταλήψεις και να τερματιστούν οριστικά οι βίαιες πράξεις και οι προπηλακισμοί εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Το Μαξίμου γνωρίζει καλά ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ανωτάτων ιδρυμάτων.  Παράλληλα, συζητούνται εκ νέου οι προϋποθέσεις για την  κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που ήδη έχει ψηφισθεί και για άμεση επέμβαση των Αρχών όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις.

Σημειώνεται πάντως, ότι η λύση της εισόδου με κάρτα θα μπορούσε ευκολότερα να εφαρμοστεί σε μικρά πανεπιστήμια, καθώς τα Ιδρύματα που έχουν μεγάλα κάμπους είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν. Και βεβαίως απαιτείται επαρκής φωτισμός τις βραδινές ώρες των πανεπιστημιακών χώρων και αποτελεσματικότερος έλεγχος των εργαστηρίων και άλλων χώρων που διαθέτουν ακριβό εξοπλισμό.