Νέα μέτρα ανακοινώνει αύριο ο Μητσοτάκης – Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη σε lockdown

«Θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» - Τι είπε για τη στοχοποίηση Τσιόδρα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:09
29/10/2020
Νέα μέτρα ανακοινώνει αύριο ο Μητσοτάκης - Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη σε lockdown
25
loading

Νέα μέτρα κατά του κορονοϊού ανακοινώνει αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ανακοπεί το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας και να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown.

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Και πρόσθεσε: «Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown γι’  αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο». «Από σήμερα πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τη στοχοποίηση Τσιόδρα

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες. Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες είναι απαράδεκτη. Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους Υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

Έχουμε μία πλούσια ατζέντα στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όλα τα θέματα εκ των πραγμάτων επηρεάζονται, ενδεχομένως να μπαίνουν και σε δεύτερη μοίρα, από την επικαιρότητα του δεύτερου κύματος του Covid.

Δεν χρειάζεται να σας δώσω τα σχετικά στοιχεία. Βλέπετε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, πρωτίστως στην Ευρώπη. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πιο επιθετικό και από αυτό το οποίο είχαμε αντιμετωπίσει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα αυτά σήμερα και σε ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να δούμε σε ποιο βαθμό μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα διευρωπαϊκό σύστημα δράσης. Ωστόσο, μέχρι που να γίνει αυτό, τα μέτρα τα οποία κάθε χώρα λαμβάνει αποτελούν εθνική ευθύνη της κάθε κυβέρνησης. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε συγκριτικά, το τονίζω, καλύτερα αποτελέσματα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα έλεγα ότι είμαστε ενδεχομένως 2 με 3 εβδομάδες πίσω από αυτό το οποίο βιώνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα.

Οφείλω να σας πω όμως ότι η πίεση την οποία δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ και πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο Σύστημα Υγείας.

Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σήμερα, θα πω μόνο ότι γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.

Από σήμερα όμως πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, το τονίζω, του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο.

Το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο και στο μέτωπο αυτό κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση. Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας. Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση.  Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται.

Και βέβαια τα οικονομικά Υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων περισσότερο από τα μέτρα τα οποία θα αναγγείλουμε.

Είναι σαφές επίσης ότι θα ενισχύσουμε, το έχουμε ήδη κάνει, τους ελέγχους σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Νομίζω ότι τα όσα είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την Τρίτη για την ατομική μας ευθύνη και τους κανόνες ως παιδεία άσκησης της προσωπικής μας ελευθερίας είναι καταλυτικά.  Σε αυτό το πεδίο και σε αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουμε ενημερώνοντας, πείθοντας, ελέγχοντας. Είναι σημαντικό για ακόμα μια φορά να γίνει κατανοητό ότι οι μικρές υποχωρήσεις για μικρό διάστημα μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για μεγάλο χρόνο.

Θέλω επίσης να κάνω μία αναφορά στο γεγονός ότι προβληματίζομαι ιδιαίτερα, μάλλον να χρησιμοποιήσω μία πιο αυστηρή έκφραση, βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες. Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες είναι απαράδεκτη. Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους Υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία, όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε. Κλείνω λέγοντας, ότι η χθεσινή επέτειος ανέδειξε τα δύο μέτωπα που η χώρα μας σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις: Το μέτωπο της υγείας και το εθνικό μέτωπο, και ανέδειξε ταυτόχρονα την ασφάλεια ως ένα στοιχείο που διατρέχει οριζόντια αυτές τις δύο μεγάλες προκλήσεις. Ήταν όμως νομίζω και μία ευκαιρία να φέρουμε στο προσκήνιο το συστατικό το οποίο θα μας οδηγήσει και τώρα πιστεύω στην νικηφόρα έκβαση των αγώνων που δίνουμε: Την ετοιμότητα της πολιτείας, την ενότητα, τη συστράτευση των πολιτών. Από τη μία την κρατική μέριμνα, από την άλλη τη συνειδητή ατομική ευθύνη. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή τη σκέψη έκαναν χθες όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες, έστω και χωρίς την αφορμή των παρελάσεων ή των παραδοσιακών εκδηλώσεων. Ήταν ο χθεσινός, ένας εορτασμός αυτοσυνειδησίας και ενότητας και αυτό το πνεύμα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό, μετατρέποντάς το σε καθημερινή πρακτική. Ο καθένας στον τομέα του και όλοι μαζί στην Ελλάδα ολόκληρη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

25
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  ΟΛΑ τα μετρα στην ευθυνη του πολιτη.
  Το κρατος ανυπαρκτο.
  Αυτο με την ιχνηλατιση με θυμιζει την πολιτικη ευθυνη του Τσιπρα.
  Βρεθηκαν θετικα. Και?
  Υπαρχει σοβαρος περιορισμος? Προστιμο τουλαχιστον 10 χιλ. ευρω? Επωνυμη ανακοινωση στα ΜΜΕ για τους παραβατες?
  Υπαρχει σοβαρη εφαρμογη για τα κινητα?
  Γινονται τακτικες απολυμανσεις σε κοινοχρηστους χωρους και σχολεια, νηπιαγωγεια?
  Επιβληθηκε σοβαρο lockdown (το πολυ 3 εβδομαδες)? (σοβαρο οταν ειναι καθολικο-οχι αδεια για να δω την κουνιαδα μου).
  Ακομη και για τα κατοικιδια υπαρχει χρονικος περιορισμος (οχι παιρνω το σκυλι και παω για καφε).
  Στηριχθηκε η οικονομια (βασικα ιδιωτες) σοβαρα? Παγωμα η ελαφρυνση φορολογικων υποχρεωσεων, ακυρωση ΕΝΦΙΑ εναντι των ενοικιων+φορολογικη μειωση ιδιοκτητων αναλογα με την περικοπη ενοικιου, αναστολη πληρωμων κοινοφελων αγαθων κλπ.?
  Μοιρασμα απολυμαντικων μετα απο καθε εισοδο σε κοινοχρηστους χωρους και υπηρεσιες σε μπουκαλακι και υπενθυμηση χρησης η επαφων?
  Τακτικη σοβαρη ενημερωση στα ΜΜΕ? Σοβαρη υπενθυμιση?
  Υπαρχουν πολλα αλλά τι τα γραφω? Στου κουφου την πορτα........

 2. avatar Ίος είναι, όχι χολέρα

  Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη αναπνοή παρά σαράντα χρόνια μάσκα [...]

 3. avatar Ίος είναι, όχι χολέρα

  Έλεος πια

 4. avatar brb

  Χθες ένα όρνιο που λέγεται Αθηνά Λινού που μόνο τη φάτσα της να δεις είναι για να βγει σε ταινία τρόμου να κάνει το βρικόλακα, βγήκε στο OPEN και έλεγε να βγάλουμε σόμπες και κουβέρτες στα πεζοδρόμια, να κλείσουν όλοι οι χώροι εστίασης και όποιος θέλει κάτι από έξω να το παίρνει μόνο με παραγγελία, να επιβληθεί μάσκα παντού, να υπάρχουν κάψουλες στις οικογένειες και πολλές άλλες μπούρδες! Ρε τι άλλο θα μας πούνε ακόμα? Πειραματόζωα μας έχουνε κάνει στο όνομα ενός ψευτο-ιού και εμείς το δεχόμαστε!

  1. avatar που

   Ελοχιμ ερχονται? Ελεος με τον καθε ψεκασμενο που συμπεραινει πραγματα απο ενα προσωπο και εχει γνωσεις ανωτερες των γιατρων ενω ειναι αμορφωτοι.

   1. avatar @που

    Η Κεράμέως με κορονοιό
    σε ποια εκκλησία θα κοινωνήσει
    την Κυριακή?
    Μιας και στην εκκλησία
    ούτε μάσκα φορούν οι ιερείς
    ούτε σταματήσατε την μετάδοση
    του ιού με θεία κοινωνία.
    Άρα εκεί δεν κολλάει !!!!

 5. avatar Ροδίτης

  Και σε 10 μέρες θα είναι όλη η Ελλάδα σε lockdown. Εντολή των λοιμοξιολόγων. Ουστ ξεφτίλες! Ο μόνος ιός είστε εσείς!

  1. avatar Εσένα φαίνεται

   σε έχει χτυπήσει άσχημα. Γιατί βρε πασά μου ; και μετά λένε ότι δήθεν
   τα παιδιά δεν κινδυνεύουν ..Ψεύτες !

   1. avatar Ροδίτης

    Άκου εξυπνάκια μην μου κάνεις το παλικαρά γιατί πιο [...] από ότι είσαι δεν πάει. Τις απόψεις τους οι άνθρωποι τις τεκμηριώνουν με επιχειρήματα, όχι με μπούρδες. Γράφεις που γράφεις τη κοτσάνα σου, βάλε τουλάχιστον ένα όνομα ρε θρασύδειλε.

 6. avatar Πρώην αριστερος

  Ρε άι σιχτιρ. Μας πτωχεύσατε και το παίζετε και έξυπνοι.

 7. avatar Νικολαος324445

  Πάρτε κόσμο στα νοσοκομεία από το επικουρικο!! Θα πεθάνει κόσμος στους επόμενους μήνες!! Τι περιμένετε???? Όλο λόγια είσαστε από πράξεις μηδέν! ΜΕΘ εω και τώρα!

 8. avatar Δεν

  θα πεθάνουμε από κορονοϊό θα πεθάνουμε από πείνα απλά τα πράγματα

  1. avatar Μη μας μπερδεύεις !

   Διάλεξε ένα από τα δύο .

 9. avatar Δεξιος Σαλονικιος

  Μητσοτακη προσεξε . Σε ψηφισαμε και σε φεραμε στην εξουσια για καλυτερα απο τον Τσιπρα αλλα εδω πανω στην Θεσσαλονικη μας εχεις καταστρεψει . Αλλο λοκ - νταουν δεν εχει. Αν ξανακανεις εστω και για μια εβδομαδα δεν θα παρεις ουτε μια ψηφο. Οχι 45 % που παιρνεις εδω πανω δεν θα παρεις αλλα ουτε 30% . Και οχι μονο αυτο , αλλα θα ψηφισουμε και τον Τσιπρα.Μην ελπιζεις οτι αν δεν σε ψηφισουμε εσενα θα ψηφισουμε τον Βελοπουλο η τον Καρατζαφερη η το ΠΑΣΟΚ . Προσεξε γιατι οι μερες σου ( οι πολιτικες ) ειναι μετρημενες. ΟΧΙ λοκνταουν και σε ξαναψηφιζουμε.

  1. avatar Φιλαράκο..

   Με τέτοια ποιότητα δηλώσεων , θα
   πετύχεις τον σκοπό σου , σίγουρα !
   Συγγνώμη ,μήπως συριζαίος ;

  2. avatar Αστα αυτά

   Πάντα Τσίπρα ψήφιζες εσύ, φαίνεται από το επίπεδο της γραφής και της σκέψης σου.

  3. avatar Προτιμάτε δηλαδή

   Προτιμάτε δηλαδή να σακατευτείτε, να πεθάνουν οι γονείς σας και οι παπούδες σας έτσι? Μπράβο τότε, έχετε σωστές προτεραιότητες

 10. avatar Alofron

  για αρχιστε ολοι οι \"πρωθυπουργοι της 1 μερας\" να μας πειτε πως θα τα φτιαχνατε ολα...

 11. avatar Μστ

  Η κουλοαδωνοκυβέρνηση α(χ)ρήστων και κολλητών θωράκισε τη χώρα κατά του κορονοιού με άλλα 2 εκατομύρια προς τα ΜΜΕ.!!

  1. avatar Συριζόπουλο ;

   Σάλταρες κσι έσυ ! Ο επόμενος παρακαλώ ..

 12. avatar #Ρε Κούλη

  Πανάθεμα σε, αυτοί οι ελιτιστές επιστήμονες το μόνο που έχουν καταφέρει είναι μας έχουν μπερδέψει κάθε τρεις και λίγο που αλλάζουν τις θέσεις τους

 13. avatar Εεεεμ

  Τιιι [...] εισαι να κλεισει το λιανεμποριο παλι και να τους πληρωνεις... τωρα θα τα αφησεις ανοιχτα και ας τα βγαλουν περα μονοι τους οσοι εχουν μαγαζια

 14. avatar Κάνε μας τι χάρη

  Να έφτιαχνες ΜΕΘ με την λίστα πέτσα και το μεγάλο περίπατο ..

  1. avatar Όντως

   Πόσες όμως; Και για πόσους τρελλούς ή λεβεντο-μπιπ που δεν καταλαβαίνουν από μέτρα μέχρι να βρεθούνε τάβλα στη ΜΕΘ που λες; Και γιατί να πληρώνουμε εσύ κι εγώ ΜΕΘ για να κάνει ο άλλος το κομμάτι του ότι είναι λεβέντης και καλά και δεν τον πιάνει τίποτα;

   1. avatar Κάνε μας τι χάρη

    Οι τρελοί 2 1/2 μήνες ήταν σε lockdown από τον Μάρτιο . Αυτό δείχνει η ιστορία . Τοτε ήταν επιτυχία (χαχαχα). Τώρα ; Ανυπακοή . Να επιλέξω δλδ σε ΜΕΘ ή συνδρομή σε κανάλια ; Εσυ τι θα διάλεγες ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει