Την καταδίκη της πολιτικής του μνημονίου της χρεωκοπίας, όπως την χαρακτήρισε, ζήτησε από τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που έδωσε στο Ζάππειο. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τις δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, που αντιμάχονται το μνημόνιο να συναντηθούν με το ψηφοδέλτιο του κόμματος στην κάλπη. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του, ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, και ταυτόχρονα, έχοντας στο επίκεντρο της ανάλυσής του το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την ελληνικό λαό στις 7 Νοεμβρίου, να στείλει ένα μήνυμα ανατροπής «της καταστροφικής πορείας που ακολουθεί η κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «είναι έκθετος» καθώς «πανικόβλητος από την έκταση της απελπισίας του λαού καταφεύγει σε κενό περιεχομένου εκβιασμό για πρόωρες εκλογές και προσπαθεί να μετατρέψει την δημοκρατία, από αγαθό σε φόβητρο».

Επίσης, επέκρινε τον κ. Παπανδρέου, για την στάση του στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατηγορώντας τον ότι πήρε το μέρος των ισχυρών και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να δηλώσει ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ώστε να ενισχυθεί και η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας.
Στην ερώτηση αν ο κ. Παπανδρέου εννοεί αυτά που λέει ότι δηλαδή αν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά για το ΠΑΣΟΚ θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ή μπλοφάρει ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση, ούτως ή άλλως δεν μπορεί να πάει μακρυά μόνο με την στήριξη ενός μηχανισμού εξουσίας που θέλει το Μνημόνιο, του κ. Μητσοτάκη, του ΛΑΟΣ και των ΜΜΕ. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα». Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι πλέον σε θέση να μπλοφάρει και υποστήριξε ότι «έχουν χάσει τη μπάλα και δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πολιτικό μήνυμα θα βγεί την πρώτη Κυριακή , ενώ διέψευσε δήλωση του κ. Δημαρά ότι είχε συνάντηση μαζί του .
Ο κ. Τσίπρας και στην εισαγωγή του και σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο ακόμη θέματα.

Πρώτον, υπογράμμισε την εκτίμησή του ότι μετά τις εκλογές οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα υπάρξει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού , με την πιθανή δημιουργία νέων κομμάτων, όπως της κ. Μπακογιάννη και του κ. Αλαβάνου , αλλά και με την πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Δεύτερον, με την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ίδιο για ανασύνθεση του χώρου της Αριστεράς.

Για το πρώτο θέμα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν την πολιτική του Μνημονίου και επειδή εκτιμούν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μακρυά , είναι πιθανό να επιδιώξουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας , αλλά σε τέτοια κυβέρνηση αποκλείεται η συμμετοχή του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, το αντίθετο , σημείωσε, θα ήταν παράλογο. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι καμμία δύναμη από τον χωρο της Αριστεράς δεν θα πάρει μέρος σε ένα τέτοιο σχήμα.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Αριστερά ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού ξεκινά από την Αριστερά και έκανε λόγο για δυσάρεστη πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα. Αναφερόμενος στην διάσπαση του ΣΥΝ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Τσίπρας είπε ότι σε τελική ανάλυψη ο λαός είναι αυτός που επιβεβαιώνει ή η αποδοκιμάζει τις επιλογές , όσων έφυγαν αναφερόμενος προφανώς στον κ. Κουβέλη και τον κ. Αλαβάνο.

Ο κ. Τσίπρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλία για να παραμεριστούν τα έως τώρα προβλήματα, ακόμη και οι προσωπικές αντιδικίες (εννοώντας προφανώς τον κ. Αλαβάνο) με στόχο να συγκροτηθεί ένα πολιτικό και κοινωνικό Μέτωπο για να δώσει λύση όχι μόνο στην διάσπαση της Αριστεράς αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις.

Σε ερώτηση σχετικά με τοπικές συνεργασίες του ΣΥΝ με υποψηφίους άλλων κομμάτων ο κ. Τσίπρας είπε ότι οποιαδήποτε συνεργασία υπάρχει γίνεται με κριτήριο το πρόγραμμα κάθε υποψηφίου και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΝ δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο που είναι υπέρ του Μνημονίου. Πηγή: ert.gr