Μηταράκης: Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα νησιά και στην ακριτική Ελλάδα

«Tο 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:49
13/10/2020
Μηταράκης: Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα νησιά και στην ακριτική Ελλάδα
15
loading

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται για μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα νησιά και στην ακριτική Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση ΝΔ με αποτελεσματικότητα και πρωτοφανή διαφάνεια στην διαχείριση των πόρων διαχείρισης της μετανάστευσης, προχωρά σε ανοικτούς διαγωνισμούς, και σε διαγωνισμούς - πλαίσιο, για την παροχή όλων των αναγκαίων υποδομών και υπηρεσιών», υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης ενημερώνοντας την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την κατασκευή περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο.

Ο κ. Μηταράκης εκ προοιμίου, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες, χάρη και στην ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών» και υπογράμμισε: «Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα νησιά και στην ακριτική Ελλάδα».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταφέρει πολλαπλάσια αποσυμφόρηση των νησιών σε σχέση με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να γεμίζει την ηπειρωτική Ελλάδα. Ως προς τις δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, ο υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά στην ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, έργο κατασκευής δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο έρχεται προς ενημέρωση στην αρμόδια διαρκή επιτροπή.

Η εποχή ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι άξιο λόγου ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δαπανήθηκαν πάνω από 2 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό, αλλά καμία σύμβαση δεν ήταν άνω των 20 εκατ. ώστε να έρθει για ενημέρωση στη Βουλή. Φαντάζομαι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας διευκρινίσει γιατί», παρατήρησε ο Νότης Μηταράκης και πιθανολόγησε ότι οι σχετικές συμβάσεις, επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν πέρασαν από τη Βουλή «ίσως γιατί χρησιμοποιούσαν ΜΚΟ, ίσως διότι χρησιμοποιούσαν κρατικές εταιρείες ως δωρητές, ίσως διότι δεν έκαναν συμφωνίες - πλαίσιο, όπως απαιτεί η διαφάνεια και οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

Σύγχρονα και αξιοπρεπή ΚΥΤ

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στο χαρακτήρα των δομών. «Τα πρόσφατα γεγονότα της Μόριας κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών.

Δομών που θα εγγυώνται την ασφάλεια όλων, αιτούντων και ντόπιου πληθυσμού, που θα θωρακίζουν την υγεία όλων σε καιρό πανδημίας και που φυσικά θα εξασφαλίζουν στέγη και δικαιώματα σε όσους πραγματικά το δικαιούνται», είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται με τρόπο που θα λύνει τα προβλήματα του υπερπληθυσμού, με ΚΥΤ όμως σύγχρονα, αξιοπρεπή και ασφαλή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενημερώθηκαν, από τον υπουργό, για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δομών. Όπως ειδικότερα ανέφερε τα νέα ΚΥΤ θα περιλαμβάνουν:

1. Χώρο διαμονής μονογονεϊκών οικογενειών - Χώρο υπηρεσιών διοίκησης μονογονεϊκών οικογενειών

2. Χώρο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (φωτισμός, κλιματισμός, υδροδότηση, πυρόσβεση, αποχέτευση, όμβρια).

3. Διαθέσιμο χώρο για μελλοντική εκμετάλλευση, όπου προσωρινά μπορούν να τοποθετηθούν σκηνές έως την ολοκλήρωση της κατασκευής της δομής ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος καραντίνας για την αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών.

4. Χώρο υπηρεσιών διοίκησης ασυνόδευτων ανηλίκων - Χώρο διαμονής ασυνόδευτων ανηλίκων.

5. Χώρο κοινόχρηστων δραστηριοτήτων και χώρο αθλοπαιδιών

6. Χώρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

7. Χώρο parking

8. Χώρο υπηρεσιών διοίκησης φιλοξενίας.

9. ΠΡΟΚΕΚΑ.

10. Χώρο υπηρεσιών διοίκησης ΠΡΟΚΕΚΑ.

Οι δομές θα περιβάλλονται εξωτερικά από διπλή περίφραξη.

Οι χώροι διαμονής θα διαθέτουν φέροντα οργανισμό από δομικό χάλυβα και πλευρικά τοιχώματα από ενιαία μορφή θερμομονωτικών πάνελ π̟ολυουρεθάνης.

Η αναλογία ατόμων/ τυπικών χώρων διαμονής θα είναι κατ' ελάχιστον 4 τετραγωνικών μέτρων (4m2) μικτού εμβαδού/άτομο.

Ο διαγωνισμός, όπως είπε ο Νότης Μηταράκης, διενεργήθηκε μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), με την διαδικασία του άρθρου 28 του Ν.4412/2016 και με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής.

Η επιλεχθείσα διαγωνιστική διαδικασία ήταν σύμφωνη και με τις προτάσεις της DG GROW. Το έργο θα ανατεθεί ενιαία και για τα 3 νησιά, γιατί «με την ταυτόχρονη ενιαία ανάθεση, εκτέλεση και ολοκλήρωσή του, είναι εφικτή η άμεση και ουσιώδης αποσυμφόρηση των νησιών». Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund.

Ο προϋπολογισμός του έργου βάσει του οποίου έγινε η διενέργεια του διαγωνισμού ανέρχεται στο ποσό των 132.680.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%. Το ποσό της κατακύρωσης του διαγωνισμού σύμφωνα με την οικονομική προσφορά της αναδόχου, βάσει χαμηλότερης τιμής ανέρχεται στο ποσό των 97.462.235,54 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (ποσού 23.390.936,53 ευρώ), ήτοι συνολική αξία συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 120.853.172,07 ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar tboni2

  Είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχετε. Όταν πρόκειται για τους αγαπημένους σας λαθροεισβολεις του Ερντογάν στήνετε λοκο.

 2. avatar Last 60

  Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα . Αν βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει μπορούν να βρεθούν λύσεις . Ποτέ δικαίωμα μόνιμης παραμονής και οικογενειακής συνένωσης . Παροχή βοήθειας για εκούσια επιστροφή .Δημοψήφισμα για να ερωτηθεί , μεταξύ άλλων , για το μεταναστευτικό ο λαός . Διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις , νόμιμα ή νομιμοφανώς παρακάμπτονται . Υπάρχουν πάντα και πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς τυμπανοκρουσίες . Επίκληση εθνικού κινδύνου καθώς και λόγοι δημόσιας τάξης , ασφαλείας και δημοσίου συμφέροντος .

 3. avatar Προς τους αδαείς, οι οποίοι απαιτούν απέλαση των λαθρομεταναστών…

  Για να πραγματοποιηθεί μία απέλαση πρέπει να έχει ταυτοποιηθεί ο λαθρομετανάστης και η χώρα της οποίας είναι υπήκοος να δέχεται την επιστροφή του σε αυτήν.
  Κανένας λαθρομετανάστης δεν διαθέτει ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταυτοποιηθεί, (ή τα έχει καταστρέψει ακριβώς για να αποφύγει την ταυτοποίηση, άρα και την πιθανότητα απέλασης).
  Ακόμη και όταν ταυτοποιηθεί, η χώρα της οποίας είναι υπήκοος συνήθως αρνείται να δεχθεί την επιστροφή του σε αυτήν.
  Συμπέρασμα: η απέλαση των λαθρομεταναστών είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και για τον λόγο αυτόν
  η καλύτερη πολιτική είναι η αποτροπή της εισόδου τους στην Ελλάδα, μέσω της αυστηρής φύλαξης των συνόρων της Ελλάδας, (όπως ακριβώς πράττει η σημερινή κυβέρνηση).

  1. avatar Το προλαμβάνειν εστί καλύτερον του θεραπεύειν.

   Και να σκεφθεί ότι επί 4,5 έτη είχαμε ως πρωθυπουργό ένα βλάκα ο οποίος διερωτάτο: Έχει η θάλασσα σύνορα;;;

  2. avatar Πολύ σημαντικό σχόλιο…

   Για να αντιληφθούν οι αδαείς το πόσο περίπλοκο πρόβλημα είναι η απέλαση των λαθρομεταναστών.
   \"Συμπέρασμα: η απέλαση των λαθρομεταναστών είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και για τον λόγο αυτόν
   η καλύτερη πολιτική είναι η αποτροπή της εισόδου τους στην Ελλάδα, μέσω της αυστηρής φύλαξης των συνόρων της Ελλάδας, (όπως ακριβώς πράττει η σημερινή κυβέρνηση)\".

  3. avatar Γιατί δεν δέχονται την επιστροφή των λαθρομεταναστών υπηκόων τους…

   Οι χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών δεν δέχονται την επιστροφή των υπηκόων τους, μέσω απέλασης, για μια σειρά από λόγους.
   1. Απαλλάσσονται από πιθανούς ταραξίες, (λόγω ανεργίας), υπηκόους τους.
   2. Κερδίζουν από τα εμβάσματα των λαθρομεταναστών στις οικογένειές τους.
   3. Εξαπλώνουν τον ισλαμισμό στην Ευρώπη.

 4. avatar Θερμότατα συγχαρητήρια.

  Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το λαθρομεταναστευτικό με τον σωστό τρόπο και ήδη έχει επιτύχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

 5. avatar Κουλα

  Δεν καταλαβα, θα αδειασεις τα νησια για να γεμισεις την ηπειρωτικη Ελλαδα; μας ρωτας τους θελουμε; αιντε παγαινε απο εκει ρε [...]!!!

 6. avatar Ρητορικό ερωτήμα

  Ποιός πιστεύει τους ψευταράδεε της κυβέρνησης; Μόνο οι χαζοί που βλέπουν βοθροκάναλο.

 7. avatar Αρης Παπας

  ΑΠΕΛΑΣΗ και παλι ΑΠΕΛΑΣΗ και οχι δομες και επιδωματα να πληρωνει ο ελληνας

 8. avatar 67633787834190

  Δηλαδή θα τους φέρουμε ολους στο κέντρο ???.

 9. avatar Μανος Πανος

  Εσυ δεσμευεσε χωρις να ρωτησεις κανεναν.Θελουμε Ελλαδα και οχι αφγανοπακισταν και τον μεμετη να παραμονευει

 10. avatar Γκασμας

  Ουτε με τα ΜΑΤ ουτε με [...] πολιτικαντηδες θα φτιαξετε αλλες δομες στη Λεσβο Μετρημενα τα ψωμια σας

  1. avatar @Γκασμας

   Εσενα σου χαριζουν \"γαιδαρο και του κοιτας τα δοντια\"
   σγκρητικα με το τι συμβαινει σημερα.
   Δεν ζεις μονος σ\'αυτον τον πλανητη.
   ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ......

   1. avatar Γκασμας

    Βολεμενε ΝΔουλη απλυτουλη αριστεροφιλελευθερε ελα στη Λεσβο να ζησης ενα μηνα και τοτε να σχολιασεις για διεθνεις κανονες και καταφορες παραβιασεις δικαιωματων [και μιλω για δικαιωματα Ελληνων και οχι των Λαθρομεταναστων]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει