Το προκλητικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, κατά παράβαση των ξεκάθαρων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει δημιουργήσει νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για τον λόγο αυτό η Γερμανία στέλνει για μια ακόμη φορά στην περιοχή μας τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας προκειμένου να εκτονώσει την κρίση.

Ο κ. Μάας αναμένεται στην Αθήνα αύριο το βράδυ προκειμένου να έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και ακολούθως την Τετάρτη θα μεταβεί στην Άγκυρα και έπειτα στην Λευκωσία, για τον ίδιο λόγο.

Η καγκελαρία του Βερολίνου ευελπιστεί ότι μέσω της διπλωματίας μπορεί να μειωθεί η ένταση την οποία δεν επιθυμεί επ’ ουδενί, ιδίως κατά την παρούσα χρονική συγκυρία που η Γερμανία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που επιδιώκει το Βερολίνο είναι έναν συμβιβασμό μεταξύ των τριών πλευρών (κάτι που δεν φαντάζει εύκολο καθώς η προκλητική κίνηση στα κατεχόμενα οφείλεται αποκλειστικά στην Τουρκία) ώστε το θέμα της Αμμοχώστου να μην συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ή τουλάχιστον να μην μείνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για πολύ ώρα στο συγκεκριμένο ζήτημα.