Αβάσιμες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το sigmalive.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απορρίπτει όλες τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με τις διερευνητικές, τα Βαρώσια και το διάλογο με την Τουρκία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι ισχυρισμοί και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με τη χώρα μας στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα (11 Οκτωβρίου) στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος είναι αβάσιμες.

Οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός ότι αυτό συνέβη εξαιτίας της Τουρκίας έχει ως στόχο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Ομοίως, κι ο ισχυρισμός ότι συζητήθηκε μόνο ένα ζήτημα στις διερευνητικές συνομιλίες δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Ο σκοπός αυτών των διαπραγματεύσεων είναι η επίλυση όλων των αλληλένδετων θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Από την άλλη πλευρά, το παραλιακό μέτωπο στα Βαρώσια δεν το άνοιξε η Τουρκία αλλά η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ. Οι ισχυρισμοί του διδύμου Ελλάδας-Ε/Κ Διοίκησης, που χαρακτηρίζει αυτό το βήμα παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν εδώ απειλούν τη διεθνή ασφάλεια στερούνται σοβαρότητας και είναι γελοίοι.

Η προσπάθεια της Ελλάδας να χρησιμοποιεί την ΕΕ ως μοχλό εναντίον της Τουρκίας, αντί να επιλύσει τα ζητήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, δεν θα έχει αποτέλεσμα. Η Ελλάδα πρέπει πια να καταλάβει ότι η γλώσσα των απειλών και του εκβιασμού δεν θα ωφελήσουν.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα, αφενός λέει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί μας, αφετέρου συνεχίζει να εμπλέκεται σε ενέργειες και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση, είναι ένα παράδειγμα ανειλικρίνειας.

Στην πραγματικότητα, η άσκηση, την οποία ανακοίνωσε η χώρα μας στις 28 Οκτωβρίου 2020 και επικρίθηκε από τον υπουργό Δένδια, είναι μια απάντηση στην άσκηση που ανακοίνωσε προηγουμένως η Ελλάδα στις 29 Οκτωβρίου 2020, κατά παράβαση της συμφωνίας της Αθήνας του 1988. Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η οργάνωση ασκήσεων από την Ελλάδα σήμερα είναι μια προσέγγιση χωρίς καλή πρόθεση. Η χώρα μας θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.