Την παραίτηση του Σταύρου Κοντονή από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «σοκαριστικές αποκαλύψεις Κοντονή».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, «οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα.

Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να “πέσουν στα μαλακά”. Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επι της θητείας του».

Η παραίτηση Κοντονή

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρουσίας του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Αποχωρείτε από τον ΣΥΡΙΖΑ;», ρωτήθηκε ο κ. Κοντονής: «Όχι, παραιτήθηκα από την ΚΕ και τα καθοδηγητικά όργανα της συμμαχίας», είπε, προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα. «Μόνο τον σύντροφο πρόεδρο έχω ενημερώσει», ανέφερε.

Επισήμανε ότι παραμένει μέλος του κόμματος και εξήγησε ότι τον οδήγησε στην παραίτηση «όλη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος, με μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, των εργαζομένων και όλων που περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι καλύτερο».

«Είναι άλλο το κόμμα και άλλο τα καθοδηγητικά όργανα», διευκρίνισε. «Δεν θέλω», πρόσθεσε σε άλλο σημείο, «να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν και το λέω δημόσια μήπως συνέλθουν κάποιοι» και έκανε έκκληση «στα μέλη του κόμματος, στους απλούς αγωνιστές και αγωνίστριες της παράταξης που δίνουν τη μάχη της προοδευτικής παράταξης και της αριστεράς, να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο».

«Είναι συνολικά μια πορεία που εγώ βλέπω ότι δεν ικανοποιεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας», υποστήριξε, διευκρινίζοντας, όμως, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τις εκπροσωπήσει και μπορεί να αξιοποιήσει την κυβερνητική του εμπειρία ακριβώς γι’ αυτό το ζήτημα».

«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει την διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την Κυβέρνηση (σημ: του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία», είπε ο κ. Κοντονής, ο οποίος εκείνη την περίοδο αντικαταστάθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου.

Όπως επεσήμανε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και την δίκη για την Χρυσή Αυγή».