Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρούν σε πιλοτική δράση με στόχο τη δίμηνη διαμονή αναγνωρισμένων προσφύγων που εξέρχονται από τις δομές των νησιών, μέχρι να βρουν πιο μόνιμη στέγη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η δράση οργανώνεται «με σκοπό την αποφυγή συγκέντρωσης αναγνωρισμένων προσφύγων σε πλατείες της Αθήνας, όπως πχ στην πλατεία Βικτωρίας». Η δράση συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μηταράκης δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «ξεκινάμε πιλοτικά να προσφέρουμε προσωρινή διαμονή σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες που προέρχονται από τα νησιά. Στόχος μας είναι να προλάβουν να ενταχθούν σε συνθήκες ομαλότητας στο πρόγραμμα Helios, να βρουν στέγη και εργασία. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως στην Αθήνα και αποφεύγουμε φαινόμενα συγκέντρωσης προσφύγων σε πλατείες».

Έκκληση για επείγουσα βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά

Παράλληλα, έκκληση για επείγουσα βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, μεταξύ αυτών και στη νέα δομή της Λέσβου, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι η δομή στο Καρά Τεπέ «στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες και λειτουργεί υπό την ευθύνη της κυβέρνησης», ενώ προσθέτει ότι «όλοι οι εταίροι που δραστηριοποιούνται στην προσφυγική ανταπόκριση στη Λέσβο, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών και τοπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, καταβάλλουν ασταμάτητα προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε άμεση βοήθεια, στέγη και βασικά είδη πρώτης ανάγκης».

Σημειώνεται ότι, ενόψει των πιο ψυχρών καιρικών συνθηκών, ως ενδιάμεσο μέτρο, η Ύπατη Αρμοστεία σχεδιάζει να παρέχει πακέτα με μονωτικά υλικά και ξύλινες παλέτες για τις οικογένειες που βρίσκονται σε σκηνές στη δομή του Καρά Τεπέ.

Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός ζητά να βρεθούν επαρκείς λύσεις για τους αιτούντες άσυλο, «οι οποίοι ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Τα γεγονότα στη Μόρια είναι μια ακόμα υπενθύμιση της ανάγκης που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό για να αντιμετωπιστεί η επισφαλής κατάσταση για χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και να επιταχυνθεί η ασφαλής και οργανωμένη μεταφορά τους σε πιο κατάλληλες συνθήκες στέγασης στην ενδοχώρα», τονίζει ο αντιπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Ο ίδιος ζητά να διασφαλιστούν «επαρκείς συνθήκες υποδοχής, πρόσβαση σε δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες ασύλου, ευκαιρίες ένταξης για όσους παίρνουν άσυλο και γρήγορες επιστροφές όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας».

Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει την πρόοδο σχετικά με τις συνεχιζόμενες μεταφορές ασυνόδευτων παιδιών από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα, καθώς και τη δέσμευση των ελληνικών αρχών για τη μεταφορά, όσο το δυνατόν συντομότερα, αναγνωρισμένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση να αποχωρήσουν από τα νησιά.

Όπως εκτιμά και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι σε όλα τα νησιά, μεταξύ των οποίων σχεδόν 2.000 στη Λέσβο, είναι επιλέξιμοι για άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα και η μεταφορά τους θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση του υπερπληθυσμού στα κέντρα υποδοχής των νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό η Ύπατη Αρμοστεία ζητά από τις ελληνικές Αρχές να αυξήσουν τις θέσεις στέγασης στην ενδοχώρα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και να ξεκινήσουν πάλι τις διαδικασίες ασύλου στη Λέσβο «με όλες τις απαραίτητες διαδικαστικές εγγυήσεις».

Επίσης, καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα παρέχοντας θέσεις μετεγκατάστασης για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Βόζεμπεργκ: Εγγυήσεις και ασφαλιστικές δικλίδες προς όφελος των χωρών πρώτης υποδοχής

Τέλος, εγγυήσεις προς όφελος των χωρών πρώτης υποδοχής μεταναστών, ζήτησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, κατά τη συζήτηση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/09) στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και της αρμόδιας επιτρόπου, Ίλβα Γιόχανσον.

Η κ. Βόζεμπεργκ χαιρέτισε το νέο Σύμφωνο, που -όπως είπε- «άκουσε και έλαβε υπόψη τις εντελώς διαφορετικές απόψεις των κρατών μελών» και το οποίο «κινείται σε θετική κατεύθυνση».

Χαιρέτισε, επίσης, «την ευρωπαϊκή συμμετοχή και σύμπραξη στις επιστροφές με κανόνες ανθρωπιστικούς, που είναι πολύ σημαντική» και «τη σύμπραξη στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων», αλλά -όπως υπογράμμισε- «η νέα αντίληψη για την ευθύνη και η καθοριστική γραμμή της αλληλεγγύης δεν προκύπτει ότι είναι ίση για όλα τα κράτη μέλη».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε καταληκτικά: «Γι΄αυτό ζητούμε να υπάρχουν και μετά από συζητήσεις, στις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεργαστεί, εγγυήσεις και ασφαλιστικές δικλίδες ότι θα εφαρμοστεί η ευθύνη, ιδίως για εκείνα τα κράτη μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες έτσι, ώστε πραγματικά να αποσυμφορηθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, που έχουν μέχρι στιγμής επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος».