Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι το Oruc Reis θα βυθιστεί αν περάσει τα 12 μίλια.

Ο κ. Κουρουμπλής μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89 λέγοντας αρχικά: «έχω ιδιαίτερη ανησυχία, γιατί έγινε αυτή η απόσυρση του Oruc Reis για κάποιες μέρες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής και των κυρώσεων της Τουρκίας.

Αυτή είναι κίνηση τακτικής, αφού το αφήσαμε επί ένα μήνα να οργώνει και να λένε οι υπουργοί μας ότι δεν κάνει έρευνες, ενώ στα ΗΕ και την Ευρώπη, έλεγαν ότι κάνει. Με ανησυχεί η εμφάνιση πλησίον των 6 μιλίων και τότε να δω τι θα κάνει η κυβέρνηση. Αν δεν στείλει σαφέστατο μήνυμα, όπως όταν είπαν ότι θα μπουν στο Αιγαίο, θα είναι αρνητικές οι εξελίξεις».

Σε εκείνο το σημείο έγινε η ερώτηση στον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αν εννοεί πως θα πρέπει να βυθιστεί το Oruc Reis απαντώντας: «Βεβαίως, αν περάσει τα 12 μίλια, που έχουμε δικαίωμα και πρέπει να κλείσουμε όλους τους κόλπους και να τα επεκτείνουμε, αλλιώς η Ευρώπη θα μας σπρώξει εκεί που τη βολεύει γιατί δεν θέλει να τα χαλάσει με την Τουρκία».

Στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε: «Αυτό θα είναι ένα μήνυμα σαφέστατο που θα λάβει πολύ σοβαρά η Τουρκία, γιατί ξέρει ότι η Ελλάδα έχει εθνικό στρατό και μια εθνική συνείδηση. Δεν είναι Συρία ούτε Ιράκ. Ο Ερντογάν αν προκύψει τέτοιο θέμα θα φάει το κεφάλι του και το ξέρει καλά, για αυτό δεν θα τολμήσει να κάνει τίποτα όταν πάρει το μήνυμα».