«Να μην ξεχνάμε», το μήνυμα της Ολομέλειας για την «Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων στη Μικρά Ασία»

«Οι διηγήσεις των Ελλήνων που έζησαν την Καταστροφή είναι συγκλονιστικές» τονίζει ο Νικήτας Κακλαμάνης


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:28
14/09/2020
«Να μην ξεχνάμε», το μήνυμα της Ολομέλειας για την «Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων στη Μικρά Ασία»
8
loading

Με ενός λεπτού σιγή και την προτροπή «το "μην ξεχνάτε τους Έλληνες" να γίνει το διαχρονικό μήνυμά μας προς την Οικουμένη» ήταν το μήνυμα του Α' αντιπροέδρου Νικήτα Καλαμάνη κατά την επετειακή αναφορά στην Ολομέλεια της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων στη Μικρά Ασία από το Τουρκικό Κράτος.

Ο προεδρεύων Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Καλαμάνης, εκφράζοντας το Σώμα, ξεκίνησε την αναφορά του στην εθνική τραγωδία του '22 με μια από τις αμέτρητες, αυθεντικές μαρτυρίες που διασώθηκαν από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: «Άρχισε ο στρατός μας να φεύγει. Χτυπούσαν τις πόρτες μας και ζητούσαν ρούχα για να βγάλουν το χακί από πάνω τους.

Έφταναν οι στρατιώτες ξυπόλυτοι, γυμνοί, κουρελιασμένοι, πρησμένοι, νηστικοί. Οι Τούρκοι κατεβαίναν και σφάζαν τους Έλληνες. Παντού φωτιά και μαχαίρι άκουγες και έβλεπες. Άλλους τους ατιμάσανε, άλλους τους σφάξανε, τους κρεμάσανε, τους κάψανε».

«98 χρόνια μετά... Ένας αιώνας στο "παρά δύο" συμπληρώνεται φέτος από τη μέρα που γράφτηκε η ματωμένη αυτή σελίδα στο βιβλίο της Ιστορίας μας...» σημείωσε ο Νικήτας Καλαμάνης και συμπλήρωσε: «Οι διηγήσεις των Ελλήνων, που έζησαν την Καταστροφή, συγκλονιστικές: ''Εμείς βρισκόμασταν στη Σμύρνη.

Πλημμύρα οι μαχαλάδες στο αίμα. Βάλανε φωτιά οι Τούρκοι, μια ώρα μακριά. Σ´ ένα τέταρτο η φωτιά είχε έρθει σε μας. Ρίχνανε βενζίνη και προχωρούσε.

Βγήκαμε στο δρόμο. Φωτιά από τη μια, θάλασσα από την άλλη. Βρισκόμασταν στη μέση. Και οι Τσέτες βρίσκονταν στη μέση, και έσφαζαν και σκότωναν. Τη νύχτα οι Τσέτες έκαναν επίθεση ν´ αρπάξουν, να σφάξουν, ν´ ατιμάσουν. «Βοήθεια», φώναζε ο κόσμος. Τα εγγλέζικα πλοία ήταν απέναντι. Έριχναν τους προβολείς. Σταματούσαν για λίγο. Βρεθήκαμε σε μια χαβούζα.

Γύρω-γύρω, σπαρταρούσαν κορμιά, και μέσα ήταν γεμάτη κεφάλια. Ήταν φοβερό. Όσοι το είδαν τρελάθηκαν. Το τρελοκομείο γέμισε από τρελούς σαν ήρθαμε. Εκεί σ´ αυτό το μέρος χάσαμε και τον πατέρα μου.

Τον αδελφό μου τον έσφαξαν στο χωριό. Έβγαλαν, μετά, ιταλικά και ελληνικά πλοία και μας πήραν. Πόσους; Ούτε ένα 20% δεν επήραν. Τέτοια καταστροφή δεν ξαναείδαν τα μάτια μου''».

Πρόκειται, είπε ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «για τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεωτέρου Ελληνισμού, και συνάμα η τελευταία πράξη τού δράματος και του οράματος της "Μεγάλης Ιδέας".

Ήταν η πρώτη φορά που ο ελληνικός κόσμος περιορίστηκε στον νότο της Βαλκανικής χερσονήσου και στην Κύπρο. Φυσικά η Καταστροφή δεν επήλθε στα ξαφνικά, αλλά βασίστηκε σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο των Νεότουρκων που είχε μελετηθεί από πολύ νωρίς.

Στους Times του Λονδίνου, ήδη από τον Οκτώβριο του 1911, είχαν δημοσιευθεί οι θέσεις του σοβινιστικού κομιτάτου ''Ένωση και Πρόοδος'' που κατείχε την εξουσία. Μεταξύ άλλων, η οθωμανοποίηση δια της βίας όλων των κατοίκων ήταν η πρώτη προτεραιότητα. Και το μέσο επιβολής της, οι οπλισμένοι μουσουλμάνοι.

Το δικαίωμα οργάνωσης και αυτονομίας θα καταργείτο για τις υπόλοιπες εθνικότητες. Έτσι, αργά και μεθοδικά, με εφαλτήριο τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και με τη συμπαράσταση των Γερμανών, ξεκίνησαν οι πρώτοι διωγμοί από την Ανατολική Θράκη και κορυφώθηκαν με τη γενοκτονία στον μικρασιατικό Πόντο.

Στη συνέχεια οι κεμαλιστές κατηύθυναν όλες τις δυνάμεις τους στην επιχείρηση ολοκληρωτικού αφελληνισμού της Μικρασίας, φιλοδοξώντας να μετατρέψουν το εναπομείναν μουσουλμανικό στοιχείο, σε εθνικά Τούρκους υπηκόους» υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι « Κάτι που εξακολουθεί να ονειρεύεται η Τουρκία μέχρι και σήμερα».

Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε, στην αναφορά του, πως «ο Κεμάλ γιόρτασε το θρίαμβό του με τη μεταβολή της Σμύρνης σε τέφρα και την τεράστια σφαγή του εκεί χριστιανικού πληθυσμού, όπως έγραφε ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ στα απομνημονεύματά του. 

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος κόστισε -κατά τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις- ένα εκατομμύριο ανθρώπινες ψυχές. Αλλά και ακόμα περισσότερες, νεκροζώντανες ψυχές που δοκίμασαν την πίκρα της προσφυγιάς.

Λαβωμένα κορμιά, πληγωμένες ψυχές και μνήμες που μέχρι σήμερα ζητούν δικαίωση και κάθαρση...» και θύμισε πως «το 1925, στο πρώτο λογοτεχνικό του βιβλίο, ο νεαρός τότε -και μετέπειτα νομπελίστας- Έρνεστ Χεμινγουέι αφιέρωσε το πρώτο διήγημά του "Στην προκυμαία της Σμύρνης".

Νωρίτερα, ο ίδιος ως πολεμικός ανταποκριτής, έχει ζήσει την φρίκη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σε μια από τις τελευταίες ανταποκρίσεις του γράφει: "Μην ξεχνάτε τους Έλληνες"».

Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι «αυτή η φράση έμελλε να παραμείνει ανεξίτηλη στον χρόνο. Μια φράση με πολλαπλές αναγνώσεις. Μια προτροπή για αναζωογόνηση της δικής μας ιστορικής μνήμης. Ένα κάλεσμα για αντίσταση σε όσα μάς αφανίζουν ως έθνος.

Μια υπόσχεση αδιάκοπου αγώνα για τη δικαίωση των αλησμόνητων πατρίδων και των ανθρώπων τους. Αυτό λοιπόν το "μην ξεχνάτε τους Έλληνες" ας γίνει το διαχρονικό μήνυμά μας προς την Οικουμένη. Και εμείς οι ίδιοι ας κάνουμε το χρέος μας: να "μην ξεχνάμε, Έλληνες"...» ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Ωεεωωω!

  Και μια και φιλοξενούμε και πρόσφυγες στην χώρα μας καλό είναι να θυμόμαστε πόσο ρατσιστικά υποδέχτηκαν οι \"Ελληνες\" τους συμπατριώτες τους (χριστιανούς) απο την Μ. Ασία και οι απογονοι αυτών των προσφύγων που δέχτηκαν όλον αυτόν τον ρατσισμό τους δίνετε τώρα η ευκαιρία με την στάση τους να διορθώσουν αυτήν την αδικία.

 2. avatar Πατ

  Το βασικότερο είναι το \"να μην ξεχνάμε, Έλληνες\". Η καταστροφή εκείνη οφείλοταν στο μεγαλύτερο ποσοστό, στο διχασμό μας, και πολύ λιγότερο στις ξένες δυνάμεις.
  Για αυτό πολιτικούς που προσπαθούν να διχάσουν το λαό, πρέπει να τους στέλνουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

 3. avatar Επιτέλους, διορθώστε τον τίτλο σας!

  Ο όρος \'γενεοκτονία\' δεν υπάρχει στα ελληνικά

 4. avatar Συριζαίoς

  Δεν υπήρξε καμία γενοκτονία μόνο οι Έλληνες κάνουν γενοκτονίες.

 5. avatar Και αντί να αγαπήσουν το χέρι που τους τάϊσε

  Γύρισαν και το δάγκωσαν στον Εμφύλιο για το χατήρι του Στάλιν κι ακόμη όχι μόνο δεν ζητάνε συγγνώμη , αλλά συνεχίζουν απτόητοι να βρίζουν , να απειλούν και να εχθρεύονται τη πατρίδα που ποτέ δεν αγάπησαν ! Φυσικά υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις , που δυστυχως επιβεβαιώνουν τον απαίσιο κανόνα !

 6. avatar εμεις δεν ξεχάσαμε

  εσεις οι πολιτικοί?

 7. avatar aaaaaaaa

  και ο κουτσουμπας λεει ....ζηταει το κρατος να ζηση ο λαος με ψιχουλα .αλλα κανει εξοπλισμους....μαλλον αυτο εδω που εγινε στην σμυρνη θελει να επαναληφθει,δεν εξηγειται αλλιως,

  1. avatar Εργαζόμενος

   Σε άσχετο θέμα σου φταίει το ΚΚΕ. Εντάξει το εμπεδώσαμε φοβάσαι το ΚΚΕ.
   Ναι για σένα να ξαναζήσουμε τις \"θρυλικές\"εποχές Τσοχατζο Παπαντωνιου με τα υποβρύχια που έγερναν κλπ
   Κάτι λεφτά σε λίστες Λαγκαρντ, Μπρογιαν και Πάναμα Πέιπερς θα μας σχολιάσεις ή θα κάνεις -όχι μονο εσύ αλλά και άλλοι- τον χαζό. Γιατί να τα πληρώνει ΤΑ ΣΠΑΣΜΈΝΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ο φτωχός λαός;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει