Το Καστελόριζο θα βρεθεί σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τον εορτασμό των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του ακριτικού νησιού.

Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει υψηλό συμβολισμό, καθώς θα γίνει σε μία περίοδο που οι προκλητικές τοποθετήσεις από την πλευρά της Άγκυρας διαδέχονται η μία την άλλη.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, με στόχο την προστασία της κ. Σακελλαροπούλου από οποιοδήποτε πλάνο της Τουρκίας για ένα νέο επικοινωνιακού σόου.

Προς Αττάλεια το Oruc Reis

Αυξάνοντας την ταχύτητά του από τους τέσσερις στους δέκα κόμβους το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πλέει με βορειοανατολική κατεύθυνση, προς τις τουρκικές ακτές και το λιμάνι της Αττάλειας.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η ταχύτητά του δείχνει ότι δεν πραγματοποιεί έρευνες και έχει μαζέψει τα καλώδια.

Σημειώνεται πως παραμένουν στη συνοδεία του τα σκάφη, Ataman και Cengiz Han. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν την πορεία του.

Ακόμη ένα παραλήρημα από τον Ερντογάν

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας και του προέδρου της Γαλλίας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του.

Αναφορικά με την Ελλάδα ο Ερντογάν είπε: «Κοιτάξτε τι κάνει τώρα η Ελλάδα με τα νησιά. Πώς να τους εμπιστευτούμε; Μην περιφέρεστε γύρω γύρω στα νησιά. Κάνετε λάθος και θα μείνετε μόνοι σας. Όταν μιλάμε για γείτονες, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Η Τουρκία είναι σε θέση, αν χρειαστεί, να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση».

Με αφορμή δήλωση του Μακρόν, κατά τη συνεδρίαση MED7 της Κορσικής, στην οποία τόνισε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, αλλά με τον Ερντογάν», ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η Γαλλία βρίσκεται πάντα στην ατζέντα μας. Δεν θέλω να αναφέρω καν το όνομά του, αλλά θα το κάνω γιατί ασχολείται μαζί μου. Είπε πως έχει πρόβλημα τον Ερντογάν και όχι με το τουρκικό έθνος. Κύριε Μακρόν, θα έχεις ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με εμένα προσωπικά.

Η ιστορία της Αφρικής είναι η ιστορία της Γαλλίας. Εσείς είστε αυτοί που σκοτώσατε ένα εκατομμύριο κόσμο στην Αλγερία. Δεν μπορείτε να μας κάνετε μαθήματα ανθρωπισμού. Του το είπα προσωπικά του Μακρόν. Δεν έχετε ιστορία. Εμείς δεν ανοίξαμε ούτε μύτη κάποιου ανθρώπου στην Αφρική. Εμείς προσφέραμε βοήθεια σε χώρες της Αφρικής για τον κορονοϊό. Εσύ Μακρόν, τι έκανες;».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος σε δηλώσεις του το μεσημέρι του Σαββάτου, εκτόξευσε απειλές προς τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση των MED7 στην Κορσική: «Όσοι το παίζουν ηγέτες στην Αν. Μεσόγειο και δεν έχουν στην ουσία κανένα δικαίωμα και θα πληρώσουν το τίμημα για την προκλητική συμπεριφορά τους».