Στο θεσμό της διαμεσολάβησης ως λύση που θα εξυπηρετήσει την ανάγκη αποσυμφόρησης της Δικαιοσύνης «προκειμένου να ασχοληθεί με τα σοβαρά θέματα» αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της ημέρας της διαμεσολάβησης, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αθανασίου η διαμεσολάβηση είναι το «εργαλείο» για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και στην κατεύθυνση αυτή «θα πρέπει να ενισχύσουμε τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφόρων , αφήνοντας την προσφυγή στα δικαστήρια ως ύστατη λύση” .

Στην Ελλάδα λειτουργούν τέσσερις φορείς κατάρτισης Διαμεσολαβητών στον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, την Αθηνα και την Λάρισα. Ήδη έχουν αναρτηθεί στον πίνακα του υπουργειου381 διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές, ενώ μέχρι την Άνοιξη αναμένεται να διαπιστευθούν ακόμη 500 άτομα.

«Η επικοινωνιακή προβολή του θεσμού συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του και γιαυτο οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχίσουν ακόμη πιο έντονες» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργειου, Νικολας Κανελλοπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Βασίλης Αλεξανδρής επιβεβαίωσε την στήριξη του Συλλόγου στην ανάπτυξη του θεσμού επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η διαμεσολάβηση ανταγωνιστική του έργου των δικαστών».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο προσομοίωσης διαμεσολάβησης ενώ απονεμήθηκαν τίτλοι διαπίστευσης στους 266 διαμεσολαβητές που πέτυχαν στις εξετάσεις του υπουργείου .