Υπογράφηκε, το μεσημέρι, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), συμφωνία μεταξύ της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ, ενός από τους πέντε μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και της Cosco, για τη χρήση του ΣΕΠ ως διαμετακομιστικού κέντρου (logistics) για τα προϊόντα της κινεζικής εταιρείας.

Πρόκειται για μια συμφωνία που επιτεύχθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, την άνοιξη του 2013 και επισφραγίστηκε με την επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου της κινεζικής εταιρείας.
Τα προϊόντα της ZTE θα προωθούνται, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, σε 12 σημαντικές αγορές της νοτιανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα, σε Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο.

Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα όχημα ισχυρής ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του και το χαρακτήρισε ως τη βασική πύλη εισόδου και ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο συνδεδεμένο πια με τις σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας. Πρόσθεσε ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει γίνει ένας πολύ σημαντικός παγκόσμιος κόμβος δικτύου και η Ελλάδα ολοκληρώνει στρατηγικά σχέδια υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών, που αναδεικνύουν συνέργειες, απελευθερώνουν επενδύσεις, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

«Σήμερα, χαιρετίζουμε την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ΖΤΕ και της Cosco, δύο κολοσσών εταιρειών που αξιοποιούν αποτελεσματικά αυτές ακριβώς τις υποδομές και δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε αυτό το καινούργιο πλαίσιο εμπιστοσύνης και σταθερότητας που χτίζουμε, σήμερα, στη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί την πρώτη φάση μια μακροπρόθεσμης επένδυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου γύρω στις 600 θέσεις εργασίας μέχρι την ολοκλήρωσή της. «Οι επόμενες φάσεις της επένδυσης» ανέφερε, «περιλαμβάνουν την κατασκευή κέντρου επισκευών και επιστροφών για την ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης και τη μετεξέλιξη αυτού του κέντρου σε γραμμή συναρμολόγησης, όπως είχαμε κιόλας συμφωνήσει με τον πρόεδρο της ZTE, εδώ στην Αθήνα πριν από περίπου πέντε μήνες».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημοσίως τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας, καθώς, όπως είπε, «ο λόγος ο δικός μας, όπως και ο δικός του ήταν, όπως λέμε εδώ στην Ελλάδα, “σπαθί”».

Τέτοιες επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, που παραμένει στην ατζέντα το πρώτο ζήτημα αυτής της κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στην ανεργία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και το μόνο γιατρικό είναι αναπτυξιακές τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές συνεργασίες και που κερδίζουν σταθερά της εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας για την ελληνική οικονομία.

Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της κινεζικής εταιρείας στην ελληνική οικονομία και τη δέσμευσή της να επενδύσει στην ελληνική αγορά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ZTE, Ζου Τζιανφέγκ (Ζhou jianfeng). Πρόσθεσε ότι, στη συγκεκριμένη επένδυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις και σε τρία χρόνια, αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 600 θέσεις εργασίας.

«Εκτιμούμε ειλικρινά την παρουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, η οποία εκφράζει με κάθε τρόπο την προσωπική όσο και την κυβερνητική στήριξή του στην απόφαση μιας κινεζικής εταιρείας να επιλέξει τον Πειραιά για την εγκατάσταση του κέντρου μεταφορών της» δήλωσε, εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΠ, Κάπτεν Φου Τσεγκ Τσιού (Captain fu cheng Qiu). Εκτίμησε ότι το λιμάνι του Πειραιά θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, αλλά και νοτιανατολική πύλη για τα φορτία από και προς την Ευρώπη.