Πώς η συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο ακυρώνει το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης στην πράξη – Τι κερδίζει η Ελλάδα

Τι λενε διπλωματικές πηγές για την ιστορική συμφωνία: Επιβεβαιώνει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ 


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:09
06/08/2020
Πώς η συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο ακυρώνει το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης στην πράξη - Τι κερδίζει η Ελλάδα
24
loading

Την σημασία της ιστορικής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών και την ακυρωση στην πράξη του ούτως ή άλλως παράνομου μνημονίου Τουρκίας- Λιβύης υπογραμμίζουν διπλωματικές πήγες.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, τονίζουν ειδικότερα διπλωματικές πηγές.

Απαντώντας εμμέσως και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο  της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία, η οποία το κυριότερο επιβεβαιώνει πανηγυρικά την πάγια θέση της χώρας μας μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες

Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σημειώνουν άλλωστε διπλωματικές πηγές.

«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ», προσθέτουν.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μία μεγάλη εθνική επιτυχία από κάθε άποψη, που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.

Υπογραμμίζουν ειδικότερα ότι:

 • Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
 • Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
 • Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
 • Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν επίσης ότι πρόκειται για μία αποτελεσματική ενέργεια που «ενταφιάζει  το τουρκολιβυκό σύμφωνο».

Επισημαίνεται ότι η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

«Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές» τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν άλλωστε ότι η  Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). «Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο  η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας» διαμηνύουν.

Οι ίδιες πάντα πηγές σημειώνουν πως επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.

«Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων» σχολιάζουν και επισημαίνουν ότι:

 • Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
 • Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar Χαχαχα χάχα

  Οι μόνοι που φωνάζουν είναι οι τουρκοι και οι εδώ εσωτερικοί τουρκοι αριστεροί.

  1. avatar Delivery

   Το τυρί το είδες. Τη φάκα δεν είδες... Σε λίγο θα φωνάζεις κι εσύ. Μάθε κι εσύ και όλοι εδώ μέσα ότι εκεί που τέμνονται οι 2 ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης μόλις πάμε στα δικαστήρια αυτό το μεγάλο τετράγωνο θα ονομαστεί γκρίζα ύδατα. Πως σας φαίνεται? Έχω δίκιο? Θα έρθει ο Αμερικανός θα τα βγάλει ανενόχλητος και εσείς απλά θα κοιτάτε.....

   1. avatar @Delivery

    Έσκασε μύτη και ο διεθνολόγος του Παντείου. Θέλει 8 χρόνια για κάθε έτος σπουδών και έχει και άποψη.

    1. avatar Delivery

     Έσκασε μύτη και ο καρεκλοφραπόγαλος. Δίνεις κάνα τιπ σε κάνα συνάδελφο? Ή είσαι τσιφούτης σαν τον αρχηγό σου?

     1. avatar @ Delivery

      Το μόνο γκρίζο είναι η ουσία που έχεις στο μυαλό σου με την οποία έχει αντικατασταθεί η φαιά.

 2. avatar ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

  Μη βιάζεστε να θριαμβολογήσετε.
  Να δούμε και τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας που συνήθως κρύβεται ο διάβολος. Μην την πάθουμε σαν τη συμφωνία με την Ιταλία, όπου αναγνωρίζεται μειωμένη επήρεια των νησιών του Ιονίου.

  1. avatar Όπα

   έχουμε και τέτοια;; Η συμφωνία με την Ιταλία δόθηκε στη δημοσιότητα;;

 3. avatar ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

  ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΚΟΛΠΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ (ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ) ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΑ ΨΑΡΟΚΑΪΚΑ και κάτι τέτοια που ακούγονται;;;

  1. avatar @ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

   Εσύ που είσαι ψάρι κινδυνεύεις, πρόσεχε.

 4. avatar Αντικειμενικος

  Αν ισχύουν αυτά πού ( δεν) ακούγονται ή προπογανδα σου Συριζοτρολη τηγανιζει πατάτες. Ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι από τις υπογραφές και έμαθες φήμες.
  Απλά γελοίος Συριζαιος και ανθέλληνας στο βωμό τού κόμματος. Ντροπή σου. Ας ανακοινωθούν λεπτομέρειες τις συμφωνίας και μετά κάνε την κριτική σου.

 5. avatar η κυβερνηση παει

  περιφημα.....ο κυριακος ειναι αρχηγαρα......δε κανει ο καθενας της καεφαλης του......

 6. avatar Δικαστής… αδέκαστος

  Η τουλάχιστον περίεργη και αδικαιολόγητη απόπειρα της Ιταλίας να αναμιχθεί στην ενδολυβική αναμέτρηση, προσπαθώντας να αναβαθμίσει το κύρος του Σαρατζ, πιθανόν να παραμέρισε και τους τελευταίους δισταγμούς της Αιγύπτου που δεν θέλει την Τουρκία σε ρόλο ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή της. Αν είναι έτσι η ελληνική πλευρά χρωστάει ένα ευχαριστώ στους... εταίρους.

 7. avatar Αντικειμενικος

  Η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία των τελευταίων χρόνων. Ηχηρό χαστούκι στον Σουλτανο. Μπράβο στην κυβέρνηση και τον Δενδια.

  1. avatar Peter haη

   Πολύ βιαστικος είσαι για να βγάλεις ασφαλει συμπεράσματα

   1. avatar ασφαλει συμπεράσματα

    ασφαλΕΙ συμπεράσματα!!
    Το μάτι μου !!!!

 8. avatar Αν ισχύουν αυτά που ακούγονται

  για 10% κούρεμα στην επήρεια της Ρόδου και 50% στην επήρεια της Κρήτης δεν πρόκειται για ιστορική συμφωνία αλλά για κάτι άλλο που δεν θέλω να το χαρακτηρίσω. Ο υπουργός δεν ενημέρωσε τον Ελληνικό λαό ότι πρόκειται να παραχωρήσει κυριαρχία. Δεν τον ενημέρωσε γενικά ούτε πριν τις εκλογές.... σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό καθώς από το λαό πηγάζουν οι εξουσίες του. Επίσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπεται η μυστική διπλωματία όπως και μερική οριοθέτηση και η μειωμένη επήρεια δεν προβλέπονται από πουθενά. Τέλος συμφωνίες υπό το καθεστώς των όπλων και απειλών επίσης δεν προβλέπονται.

  1. avatar αν ειχες ροδες………………………………..

   θασουν πατινι...................

  2. avatar οπως ενημερωνε ο τσιπρας?????

   μετα την αγκυρα????????που τα ακουσες εσυ??????στη δωδωνη???[...]

  3. avatar ελα πες

   από που ακούγονται

  4. avatar Μηπως

   Δεν εχει το τηλεφωνο σου να σε ρωτησει ο Δενδιας ??

 9. avatar Παΐσιος ο Αγιορείτης

  Τώρα στέλνω ξανθό γένος. Μισό λεπτάκι

  1. avatar Παΐσιος ο Αγιορείτης

   Είσαι θυμιατό .

  2. avatar The one above all

   Ξυδι

  3. avatar Get a life

   man you are so pathetic

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει