Άνοιξαν πριν λίγη ώρα οι πόρτες του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου ώστε να υποδεχθούν τους προσκεκλημένους της δεξίωσης για την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η δεξίωση πραγματοποιείται φέτος λίγο διαφορετικά και αυτό οφείλεται στην πανδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων ο αριθμός των καλεσμένων θα περιοριστεί στους 500.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα υποδεχθεί τους πολιτικούς αρχηγούς, 22 υπουργούς, 60 βουλευτές, 90 αντιστασιακούς, 70 εκπροσώπους των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, καθώς και 40 προσκεκλημένους από τον χώρο της υγείας αλλά και της παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι με τη δουλειά τους στήριξαν την ελληνική κοινωνία την περίοδο του lockdown.

Σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά έχουν προσκληθεί στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, υπάλληλοι στην καθαριότητα, υπάλληλοι delivery, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οδηγοί ασθενοφόρων, καθώς και πυροσβέστες.

Πρόκειται, δηλαδή, για επαγγελματίες, που υπήρξαν οι «ήρωες» της καθημερινότητας κατά τη διάρκεια των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, στο πρόσωπο των οποίων η Προεδρία επιθυμεί να τιμήσει όλους εκείνους που με αυταπάρνηση στάθηκαν δίπλα στον συνάνθρωπο σε δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρυτάνεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ανώτατοι δικαστικοί, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, επαγγελματικών οργανώσεων και επιμελητηρίων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.λπ.), εκπρόσωποι των μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας, μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και δημοσιογράφοι.

Επίσης, η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Σταύρος Καλαφάτης: Μήνυμα δημοκρατίας, εθνικής ενότητας και αυτοπεποίθησης

Μήνυμα για τη σημερινή 46η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τις τουρκικές προκλήσεις, απέστειλε ο ΓΓ της Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης γράφει τα εξής:

«Σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1974, η χούντα κατέρρεε κάτω από το βάρος των εγκλημάτων της και η Δημοκρατία επέστρεφε στον τόπο που τη γέννησε. Κάτω από τραγικές για το Έθνος συνθήκες, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οδηγούσε τη χώρα στο ελληνικό θαύμα. Νομιμοποιούσε το Κ.Κ.Ε., έδινε οριστική λύση στο πολιτειακό ζήτημα, θεμελίωνε το πιο δημοκρατικό και προοδευτικό Σύνταγμα που γνώρισε ο τόπος και ξεκινούσε τον αγώνα -κόντρα στις σειρήνες των καιρών- για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Τιμούμε τους πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης και υποκλινόμαστε στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Ανανεώνουμε ταυτόχρονα τη δέσμευσή μας στο κοινό χρέος για διαρκή ενίσχυση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας.

Σήμερα, ωστόσο, μαζί με ολόκληρο το χριστιανικό και πολιτισμένο κόσμο, οι Έλληνες στρέφουμε τη σκέψη μας στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Σουλτάνος μετατρέπει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Στις εκκλησιές μας ψέλνουμε τον Ακάθιστο Ύμνο, αλλά οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, μεταφέροντας παντού στον κόσμο το μήνυμα της βεβήλωσης του πιο εμβληματικού χριστιανικού ναού, που -στο διάβα των αιώνων- κατέστη μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Επισημαίνουν, ταυτόχρονα, την ασέβεια των γειτόνων στις διεθνείς συμφωνίες, που υπογράφουν. Και προειδοποιούν με τον πιο ηχηρό τρόπο, ότι -μεθυσμένος από την εδραίωση σημαντικών δυνάμεών του στη Συρία και τη Λιβύη και ενθαρρυμένος από την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας- «ο Καίσαρ διέβη τον Ρουβίκωνα».

Τις ώρες αυτές οι Έλληνες βρισκόμαστε σε πλήρη επαγρύπνηση, καθώς η γειτονική μας χώρα -με την έκδοση παράνομης navtex και τη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων- προαγγέλλει έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που συνορεύουν με την κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Τόσο η ελληνική διπλωματία, όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, σαν έτοιμες από καιρό παρακολουθούν, από κοντά τις εξελίξεις έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, ενώ η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές τόσο προς την Άγκυρα, όσο και προς τους εταίρους και τους συμμάχους μας, αλλά και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Αντιμετωπίζουμε τη νέα πρόκληση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Όλοι μαζί οι Έλληνες στέλνουμε σήμερα μήνυμα ενότητας, Δημοκρατίας και εθνικής αυτοπεποίθησης».

Μήνυμα Ν. Δένδια για την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Μήνυμα για την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας έστειλε, με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«24/7/74: Η ιστορική στιγμή που σηματοδότησε την αποκατάσταση και θεμελίωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Δένδιας και προσθέτει: «Με οδηγό την παρακαταθήκη του Kων/νου Καραμανλή καλούμαστε να συνεχίσουμε να οδηγούμε την Ελλάδα στον δρόμο της Δημοκρατίας, της εθνικής ενότητας, της ανάπτυξης και της συνοχής».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Οι μεγάλες εθνικές προκλήσεις επιβάλλουν ενότητα

«Η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έχει ξεχωριστό συμβολισμό. Η 24η Ιουλίου ήταν το ιστορικό αποτέλεσμα μιας εθνικής καταστροφής» αναφέρει στο μήνυμά του, που ανήρτησε στο twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

«Οι μεγάλες εθνικές προκλήσεις επιβάλλουν τώρα πιο πολύ από ποτέ οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι, σεβόμενοι τους δημοκρατικούς θεσμούς» τονίζει.

 

Φώφη Γεννηματά: Δυστυχώς η σημερινή μέρα στιγματίζεται από την βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς

«46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν κατά της Δικτατορίας. Οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί στεριώσαμε με θυσίες και αγώνες, τη Δημοκρατία στον τόπο», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και τόνισε ότι εκείνοι οι αγώνες εμπνέουν και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που η χώρα μας δοκιμάζεται ξανά από την προκλητικότητα της Τουρκίας και από την πανδημία και τις επιπτώσεις της και από τις αποκαλύψεις για φαινόμενα εκφυλιστικά στην πολιτική ζωή.

«Δυστυχώς, η σημερινή μέρα στιγματίζεται από τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς. Μια θλιβερή οπισθοδρόμηση για τον παγκόσμιο πολιτισμό, τη συναδέλφωση των λαών.», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά .

«Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να παλέψουμε στα δύσκολα. Με θάρρος, με ενότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Για την ειρήνη, για τη Δημοκρατία για τη δημιουργία και την προκοπή. Αυτός είναι ο γνήσιος πατριωτισμός χαραγμένος στο dna της παράταξής μας», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.