Οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης των ξενοδόχων οδηγούν στην επιλογή για το άνοιγμα των ξενοδοχείων τους τονίζει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με αφορμή την έρευνα που διενήργησε το ΙΤΕΠ, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Τουρισμού, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογραμμίζει, ότι το 84% των ξενοδοχείων που έχουν ήδη ή σκέφτονται να ανοίξουν είναι μια έμπρακτη απάντηση στον φόβο και στην κινδυνολογία των προηγούμενων εβδομάδων. (Σύμφωνα με την έρευνα, τα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τον Αύγουστο φτάνουν στο 84% του συνόλου τους. Σε ποσοστό 9% δεν έχουν αποφασίσει πότε θα ανοίξουν ακόμη, ενώ σε ποσοστό 6,4% έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν φέτος).

Στο σκέλος της έρευνας που αφορά τις εκτιμήσεις για σημαντική πτώση του τζίρου, ο κ. Θεοχάρης υπογραμμίζει ότι οι ξενοδόχοι δεν έχουν μετακυλήσει το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα και στην απασχόληση. «Η μείωση της απασχόλησης κατά 35% είναι σημαντικά μικρότερη από τα 2/3 της μείωσης του τζίρου, η οποία περιγράφεται ως αποτέλεσμα της έρευνας. Και τα δύο αυτά στοιχεία δείχνουν πως οι εκκλήσεις και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής κυβέρνησης γενικότερα, για να αρθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος στο ύψος και του κοινωνικού του ρόλου και των περιστάσεων, βρήκαν ανταπόκριση από τους ξενοδόχους της χώρας μας».

Σε κάθε περίπτωση το αρμόδιο υπουργείο δεν εφησυχάζει και κινείται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της τουριστικής βιομηχανίας, με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε η χώρα μας να βγει δυνατότερη μέσα από αυτήν την κρίση. «Από την πρώτη στιγμή έχω τονίσει πως ζούμε μια πολύ διαφορετική χρονιά και πως οποιαδήποτε αύξηση του τζίρου θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση, χωρίς να μπορούμε να θέσουμε ποσοτικούς, παρά μόνο ποιοτικούς στόχους», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης.

Τέλος εκφράζει την ελπίδα, οι τελευταίες αποφάσεις για το άνοιγμα της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας, χωρίς την υποχρέωση κάποιου τεστ, παρά μόνο με δειγματοληπτικούς ελέγχους, θα συμβάλουν προς τη θετική κατεύθυνση.