Σε τρεις άξονες συνοψίζονται οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα στην μείζονος σημασίας Σύνοδο Κορυφής αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και

Τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν δέχεται να μετατραπεί σε μνημόνιο το Ταμείο Ανάκαμψης όπως ουσιαστικά ζητούν οι «σκληροί» με προεξάρχουσες την Ολλανδία και την Αυστρία, αλλά επιθυμεί να μην αλλάξει στην ουσία της η πρόταση της Κομισιόν, ενώ θεωρεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία διασφαλίζεται ούτως ή άλλως από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία.

Σημειωτέον πάντως ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει εκτιμήσει σε δηλώσεις της πως δεν υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ούτε και στη μείζονος σημασίας συνεδρίαση της Παρασκευής και του Σαββάτου, για πρώτη φορά δια ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, αφού συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, σε συνεργασία με άλλους οκτώ ηγέτες της Ε.Ε. είχε αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και, ιδίως, την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των οικονομιών και της απασχόλησης στα κράτη – μέλη της Ένωσης.

Όπως υπενθύμισε ο κ.Πέτσας, ο κ.Μητσοτάκης τόσο δημόσια, όσο και στις διμερείς και πολυμερείς επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες υποστήριζε – και υποστηρίζει- σταθερά ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά».

«Η Ελλάδα χαιρέτησε από την πρώτη στιγμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις ελληνικές θέσεις τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και προς τις μορφές της προτεινόμενης χρηματοδότησης» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθύμισε επίσης ότι ενόψει της αυριανής συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά,  με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel, προς τον οποίον επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει, να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

Οι αγορές – όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός – έχουν άλλωστε ήδη υποδεχθεί πολύ θετικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περιμένουν την εφαρμογή της.

Η πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη και το σχέδιο για τη βιομηχανία

Η κυβέρνηση πάντως προετοιμάζεται ήδη για την ταχεία και στοχευμένη αξιοποίηση των αυξημένων κοινοτικών πόρων, επιδιώκοντας όπως επισήμανε ο κ.Πέτσας, για το σκοπό αυτό τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, μέσα από ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της πολιτικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην κατάρτιση συγκροτημένης πρότασης που θα αποτελέσει τη βάση του εθνικού σχεδίου  στην Επιτροπή Πισσαρίδη και τους άξονες με τις κεντρικές στοχεύσεις που υποδεικνύει. Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την ευθυγράμμιση της χώρας με τη νέα βιομηχανική στρατηγική, που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο, πρώτον, με την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Δεύτερον, με τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, και τρίτον, με την ανάκτηση της αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμους στρατηγικούς παραγωγικούς τομείς.

«Στο πλαίσιο αυτό  η Ειδική Κυβερνητική Επιτροπή με αρμοδιότητα τη βιομηχανία σύντομα θα καταρτίσει ένα προσχέδιο εθνικής στρατηγικής.

Για το σκοπό αυτό, θα διατεθούν σημαντικοί πόροι  από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος μας είναι να αυξηθεί το μερίδιο της βιομηχανίας στο Α.Ε.Π. από το 9,5% στο 12%, έως το 2025, και στο 15%, έως το 2030», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα ζητά περισσότερα κονδύλια για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα, σημείωσε ο κ.Πέτσας.

«Όμως είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν στην πράξη, ότι εννοούν ότι λένε.

Για παράδειγμα, όταν τα κράτη-μέλη και οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, τότε ο Προϋπολογισμός για το Ταμείο Ασύλου δεν πρέπει να είναι «κολοβός», αλλά επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε επίσης πως όταν η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια πρόκληση και χρειάζεται άμεσες απαντήσεις τόσο για τον μετριασμό, όσο και για την προσαρμογή σε αυτήν, τότε οι πόροι που διατίθενται για αυτό τον σκοπό πρέπει, επίσης, να είναι επαρκείς.

Ο κ.Πέτσας σημείωσε ότι ευτυχώς οι θέσεις αυτές υιοθετούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων, ωστόσο, παραμένουν ακόμη διαφωνίες ορισμένων κρατών και καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθούν.

«Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη, το ταχύτερο δυνατό, στις προκλήσεις των καιρών.

Έτσι ώστε να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι ευρωπαϊκές οικονομίες και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι.

Και βέβαια να δικαιωθούν οι εκφραστές του ευρωπαϊκού οράματος και να περιθωριοποιηθούν οι λαϊκιστές που τρέφονται από τις αποτυχίες», τόνισε με νόημα.