Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής σε βάρος του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, καθώς δήλωσε ότι αναμένει να στείλει η Δικαιοσύνη την υπόθεση μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα στη Βουλή, αλλά και ότι το 2016 επιχειρήθηκε μία χειραγώγηση του τοπίου των ΜΜΕ, με υπόγειες διαδρομές χρήματος, η οποία πρέπει να ερευνηθεί.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Βουλή έχει αναλάβει την ευθύνη να διερευνήσει, με αφορμή την υπόθεση Novartis και τις αποκαλύψεις γύρω από ένα οργανωμένο παραδικαστικό κύκλωμα. «Η Βουλή τελικά θα αποφανθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, με βάση το πόρισμα το οποίο θα συντάξει η προκαταρκτική επιτροπή τι πρέπει να κάνει με αυτή την υπόθεση, σε ό,τι αφορά τον κ.Παπαγγελόπουλο».

Όσον αφορά στον κ.Παππά, επισήμανε ότι αυτό είναι ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο αφορά τις τηλεοπτικές άδειες και το τι έγινε πραγματικά το 2016.

«Πολλά από αυτά τα οποία μαθαίνουμε τώρα, έρχονται και υποστηρίζουν την άποψή μας ότι το 2016 επιχειρήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ μία προσπάθεια χειραγώγησης του μιντιακού τοπίου. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες με ύποπτες διαδρομές χρήματος, οι οποίες σαφέστατα και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη, αλλά και από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε μιλήσει στη Βουλή το 2016 για την υπόθεση αυτή, για τα βοσκοτόπια και για τους παράνομους δανεισμούς από την τράπεζα Αττικής, καθώς και ότι αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε επειδή υπήρχαν θεσμικά αντίβαρα, όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τελικά ακύρωσε το σχέδιο της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση και ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπενθύμισε επίσης ότι προεκλογικά είχε πει πολλές φορές ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 δεν αφορούσαν μόνο την πορεία της οικονομίας, αλλά την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας και υποστήριξε ότι εκ των υστέρων δικαιώνεται για αυτή την εκτίμηση.

Ερωτηθείς όταν φτάσει στη Βουλή η υπόθεση Καλογρίτσα τι θα κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία κι αν σκέφτεται μία εξεταστική, ο κ.Μητσοτάκης είπε: “Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, διότι δεν γνωρίζω αν και με ποιο τρόπο θα υπόθεση θα φτάσει στη Βουλή. Θα σας απαντήσω όταν και εφόσον γίνει αυτό. Αυτό, που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το στενότερο συνεργάτη του. Αυτό είναι κάτι που δυσκολεύομαι να αντιληφθώ. Και είναι μία εξήγηση την οποία ο κ.Τσίπρας οφείλει και στους δικούς του υποστηρικτές”.

«Η αποπομπή Παππά είναι μονόδρομος»

Στο ερώτημα εάν ο κ.Παππάς ενεργούσε μόνος, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό. Περιμένω να ακούσω από τον κ.Τσίπρα πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό. Η αποπομπή του κ. Παππά είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχει γίνει ακόμη. Αλλά πάλι αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον κ.Τσίπρα».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εκκωφαντική απάντηση και εκδίκηση της πραγματικότητας σε όλους αυτούς οι οποίοι μας κουνούσαν το δάχτυλο, κρατώντας μία ζυγαριά στην οποία έβαζαν από τη μία μεριά το δικό τους δήθεν ηθικό πλεονέκτημα και όταν εμείς λέγαμε ότι δεν υπάρχουν αυτά,δεχόμαστε μύδρους ότι είμαστε εκπρόσωποι του παλιού κατεστημένου. Τώρα νομίζω ότι όλα αυτά έχουν καταρριφθεί πια στην πράξη» και κατέληξε:

«Η απάντηση είναι ότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια είναι τα δεδομένα, τα οποία θα έρθουν στη Βουλή. Προτρέχουμε αυτή τη στιγμή. Σίγουρα υπάρχουν αποκαλύψεις κατά την άποψή μου πρωτοφανείς οι οποίες πρέπει να απαντηθούν. Έχω όμως και μία υποχρέωση να εστιάζω την προσοχή μου στη θετική ατζέντα της χώρας».