Ο Ιούλιος των νέων θετικών μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά και για νέες παρεμβάσεις για την επιχειρηματικότητα και τον κόσμο της εργασίας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:02
02/07/2020
Ο Ιούλιος των νέων θετικών μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους
3
loading

Ο Ιούλιος είναι ένας καθοριστικός μήνας για την πορεία του τουρισμού και άρα της οικονομίας, με την κυβέρνηση να έχει πάντα στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας, καθώς σε κάθε περίπτωση ο κορονοϊός φέρνει ύφεση και το μόνο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη και πόσο θα επηρεάσει τον κοινωνικό ιστό.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα θετικά μέτρα τον Ιούλιο, ενώ στο υπουργικό της περασμένης Τρίτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας.

«Παρατηρούμε με πολύ μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει, κυρίως στην αγορά εργασίας, και μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, πρωτίστως το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας, είμαστε πάντα έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότητα», είχε υπογραμμίσει ειδικότερα.

Σημειωτέον ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο προηγούμενο briefing δεν απέκλεισε να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει γίνει μία βελτίωση με την ενίσχυση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών και άφησε ανοιχτό νέων διορθώσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διεύρυνση των ευεργετημάτων, ώστε να συμμετέχουν περισσότερες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ο κ.Μητσοτάκης θα απαντήσει στην «ώρα του πρωθυπουργού» σε ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά για την οικονομία, επομένως θα έχει ενδιαφέρον εάν θα προβεί σε κάποιες νέες ανακοινώσεις που θα στηρίζουν το φιλολαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης.

Από την κυβέρνηση στέκονται ταυτόχρονα ιδιαίτερα στα δέκα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούνται για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων:

 1. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, που βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση.
 2. Τα κεφάλαια κίνησης που παρέχονται μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
 3. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας το οποίο παρέχει εγγύηση, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης.
 4. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ.
 5.  Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία, η οποία επεκτείνεται και για τον Ιούνιο.
 6. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις, όλους τους μήνες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.
 7. Η επιδότηση του επιτοκίου όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
 8. Η γενναία μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
 9. Η μείωση του Φ.Π.Α. στο 13% στις μεταφορές και σε είδη εστίασης που παρέμεναν στον υψηλό συντελεστή.
 10. Η εφαρμογή εκτεταμένων προγραμμάτων για την στήριξη του εσωτερικού τουρισμού. Για το σκοπό αυτό δρομολογήθηκαν ήδη και προχωρούν παράλληλα δύο προγράμματα:  Το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2020-2021» και το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους». Συνολικά διατίθενται 60 εκ. ευρώ - 30 για κάθε πρόγραμμα - και προβλέπεται να καλυφθούν 550 χιλιάδες συμπολίτες μας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Εγώ πάλι

  Το δώρο που έδωσε, είπε να το βάλουν στις τράπεζες οι εργοδότες στους εργαζόμενους και μετά τους το αφαιρούσαν από το μισθό. Κάντε έναν έλεγχο και θα το διαπιστώσετε. Βρείτε άλλον τρόπο γιατί οι εργαζόμενοι ΔΕΝ μπορούν να εναντιωθούν στο αφεντικό...!!!!! Κατ ευθείαν στον λογαριασμό των εργαζομένων. Δηλαδή το κράτος τα δίνει στον εργαζόμενο και το αφεντικό του τα παίρνει.!!!!!!
  Νταβατζιλίκι το λέμε στο χωρίο μου..

 2. avatar No name

  Aναγνωστες και αναγνώστριες του αρθρου , στη photo διακρίνεται σημαία γαλανόλευκη , οι δ ι ε θ ν ε ι ς N τ α β α τ ζ η δ ε ς διαμαρτυρονται ότι π ρ ο ω θ ο υ μ ε το ρατσισμο .

 3. avatar Πατριδιώτης

  Ρε ακόμα δεν δόθηκε ούτε το βοήθημα στους εργαζόμενους στην εστίαση ..αχρηστοι ε αχρηστοι.....οι μόνοι που πήραν λεφτά είναι τα καναλια για να τους λιβανίζουν καθε μέρα...Τα κανανε [...] μεσα σε ένα χρόνο.Ζήτω ο Μωυσής !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει