«To κείμενο δείχνει σκάνδαλο και αξιωματούχους. Δουλειά της ελληνικής δικαιοσύνης είναι η διερεύνηση ολόκληρης της ιεραρχίας των εμπλεκομένων» είπε η κ. Όλγα Γεροβασίλη σε παρέμβαση που πραγματοποίησε στον Real Fm στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό Novartis – αμερικανικού δημοσίου, η κ. Γεροβασίλη τόνισε: «Το κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού Novartis – αμερικανικού δημοσίου  απέδειξε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο και στη χώρα μας και, φυσικά, όχι αυτό που έλεγε και η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής και η ΝΔ  ότι ήταν σκευωρία. Το μεγάλο τίμημα το πληρώνει η Novartis στο αμερικανικό δημόσιο για τις πολύ κακές πρακτικές της στη χώρα μας. Η παράνομη δράση της, σύμφωνα με το κείμενο, ήταν να προσπαθεί να επηρεάσει αξιωματούχους και αυτοί με τη σειρά τους να επηρεάσουν τη κυβέρνηση ως προς την πολιτική των τιμών του φαρμάκου».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι το κείμενο δεν αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι «δε θα μπορούσε φυσικά να αναφερθεί σε πολιτικά πρόσωπα μιας και αυτό είναι θέμα διερεύνησης της ελληνικής δικαιοσύνης. Το κείμενο όμως μιλάει για αξιωματούχους οι οποίοι επηρέαζαν της αποφάσεις της κυβέρνησης. Είναι σαφές.

Για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα είναι γνωστό πως η δικογραφία ήρθε στη Βουλή από τη δικαιοσύνη και τα εμπεριείχε. Η Βουλή έπρεπε να αποφασίσει αν θα γυρίσει πίσω την υπόθεση στη δικαιοσύνη ή αν θα συστήσει προανακριτική επιτροπή για να διερευνήσει η ίδια την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων.  Η απόφαση ήταν να επιστρέψει η υπόθεση στη δικαιοσύνη και φυσικά έγινε με βάση τον κανονισμό της Βουλής. Η δικαιοσύνη δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την έρευνα της για δυο πρόσωπα, ενώ για εφτά από αυτά υπαρχει απαλλακτικό και για έναν, τον κ. Λοβέρδο, στον οποίο έχει ασκηθεί δίωξη.

Στο ύφος Παππά ασκήθηκε δημόσια και κριτική και αυτοκριτική. Ας μιλήσουμε και για την ουσία: Θα επιτρέψουμε στην μετατροπή της χώρας σε παρακρατικό λημέρι διακίνησης παράνομων κασετών; Θα  συναινέσουμε στην κατάργηση του δικαιώματος υπεράσπισης ενός κατηγορούμενου; Ή θα υπερασπιστούμε το απερίσπαστο έργο της δικαιοσύνης να καταδείξει τους υπεύθυνους ενός προκλητικού σκανδάλου;

Σχετικά με τις ηχογραφήσεις και το εάν προκύπτει κάποια μη αρμόζουσα σχέση της τότε κυβέρνησης και του τότε υπουργού επικρατείας με τη δικαιοσύνη και ιδιαίτερα με την κ. Τουλουπάκη η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι: Δεν είναι ανάρμοστο να μιλάει ένας υπουργός με έναν επιχειρηματία. Ως προς τη σχέση με τη δικαιοσύνη δεν αποτυπώνεται πουθενά. Ως προς το ύφος της ομιλίας του ο κ. Παππάς έδωσε ο ίδιος απαντήσεις και τις θεωρώ πειστικές. Και τις θεωρώ πειστικές διότι γνωρίζω ότι ο κ. Παππάς δεν ενέχεται σε άλλα θέματα.

Θα σας παραπέμψω στην πραγματογνωμοσύνη του κ. Μιωνή την αποδοχή της οποίας από την προανακριτική επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει.  Εκεί φαίνεται ότι δεν προκύπτει αυτό για το οποίο γίνεται συζήτηση, δε μιλάει για υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά για τη ΝΔ. Ο πραγματογνώμονας είπε πως τα λεγόμενα είναι μεν γνήσια αλλά η ηχογράφηση αρχίζει και σταματάει σε σημεία που έχει επιλέξει ο κ Μιωνής. Άρα είναι αποσπασματικά καταγεγραμμένη η συνομιλία. Μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής στείλαμε έγγραφο στον πρόεδρο της επιτροπής και ζητάμε από τη μία γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αν μπορεί η Επιτροπή να παραλαμβάνει τέτοιο υλικό που αποκτήθηκε  παράνομα.

Κι από την άλλη ζητάμε να συζητηθεί ως αποδεικτικό υλικό το κείμενο συμβιβασμού μεταξύ της Novartis και του αμερικανικού δημοσίου στην Προανακριτική Επιτροπή που ολοκληρώνει τις εργασίες της στις 15 Ιουλίου. Αναμένουμε την απάντηση. Είναι σαφές πως δε μπορεί να συζητιούνται όλα όσα θέλει η κυβέρνηση για τον κ. Παπαγγελόπουλο και από την άλλη μεριά να έχουν κοπεί οι μάρτυρες υπεράσπισης του τελευταίου, να μην του δίνεται δηλαδή η δυνατότητα υπεράσπισης του εαυτού του.

Ροκανίζει χρόνο η Νέα Δημοκρατία με κινήσεις αντιπερισπασμού και εκτροπή της ατζέντας από τα επικείμενα δεινά στην κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών.

Πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι η Novartis ως σκευωρία καθώς και οι συνομιλίες Παππά – Μιωνή που υποτίθεται πως κάτι αποκαλύπτουν, είναι ύστατες κινήσεις  αντιπερισπασμού της ΝΔ για όσα δεινά επίκεινται στην κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών.

Και αυτά τα δεινά όντως δεν κρύβονται, όμως  είναι προφανές ότι προσπαθούν να στρέψουν την ατζέντα πέρα από τα πραγματικά προβλήματα ακόμα και για ένα-δύο μήνες.

Ως προς το εάν οδεύουν σε εκλογές, είναι κάτι που δεν γνωρίζω. Ενδεχομένως  ο  κ. Μητσοτάκης να ορέχτηκε εκλογές έπειτα από την επιτυχή διαχείριση του lockdown ώστε να αυξήσει τα ποσοστά του, όμως αυτό αποτελεί παρελθόν. Το μομέντουμ θεωρώ πως έχει χαθεί λόγω των μεγάλων προβλημάτων που ήδη ανακύπτουν, είτε για την οικονομία είτε για την επικείμενη εκτίναξη της ανεργίας είτε για τα εθνικά ζητήματα. Αυτό είναι το περιβάλλον που διαμορφώνεται ωστόσο διακρίνω ότι δεν έχει σταθερή άποψη η ΝΔ για το τι θέλει να κάνει. Ίδωμεν» κατέληξε η Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.