«Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μεγάλο βήμα, 1η Ιουλίου, ημέρα που θα ανοίξουν πιο πλατιά οι πύλες της χώρας στον τουρισμό.

Πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς καθώς και των επισκεπτών μας. Έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ενδυνάμωσης των δομών και των υπηρεσιών στη νησιωτική χώρα και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό και την ιχνηλάτηση ενδεχόμενων κρουσμάτων, την απομόνωση και την παροχή περίθαλψης» όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι σε περιοχές της χώρας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Σε περίπτωση εντοπισμού αυξημένου αριθμού κρουσμάτων θα λαμβάνονται στοχευμένα τοπικά περιοριστικά μέτρα, όπως συμβαίνει τώρα στην Ξάνθη.

Ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ ενοποιείται και εξορθολογίζεται το πλαίσιο κυρώσεων. «Το νέο απλό και ομοιόμορφο πλαίσιο προβλέπει αυξημένες κυρώσεις σε όσους είναι υπότροποι» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Στην πρώτη παράβαση, εκτός από την επιβολή διοικητικού προστίμου που εξαρτάται από τα τετραγωνικά της επιχείρησης, προβλέπεται δεκαπενθήμερη αναστολή λειτουργίας, στη δεύτερη παράβαση αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες και στην τρίτη, εκτός του προστίμου, εάν αυτή γίνεται εντός τριμήνου θα υπάρχει αναστολή λειτουργίας για 90 ημέρες και εάν γίνεται εντός εξαμήνου τότε θα προβλέπεται οριστική αναστολή λειτουργίας.