Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ανέφερε πως η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγροτών που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM».

«Τα πανωτόκια προσπαθούμε να μειώσουμε, να φέρουμε σε λογικά επίπεδα το χρέος. Δεν το χαρίζουμε. Όμως, η παλαιά ΑΤΕ μπορούσε να βάζει υποθήκες χωρίς να πληρώνει το κόστος υποθηκών, επειδή πήγαινε στο υποθηκοφυλακείο ατελώς και έβαζε σε υποθήκη όλη την περιουσία του αγρότη, και ό,τι είχε στην τράπεζα, ή έπαιρνε ένα πολύ μεγάλο χωράφι. Έτσι, βρέθηκαν πάρα πολλά χωράφια υπερυποθηκευμένα και μπορεί για ένα δάνειο 1.000 ευρώ να έχεις υποθηκευμένο ένα χωράφι 10.000 ευρώ» ανέφερε ο υπουργός και εξήγησε:

«Τι λέμε τώρα; Ότι πρέπει να πάμε τα δάνεια σε λογικά επίπεδα. Αν το δάνειο είναι αυτήν τη στιγμή μέχρι το διπλάσιο του αρχικού, θα το πάμε στο 120% και θα δώσουμε την ευκαιρία σε επτά χρόνια με μια δόση κάθε χρόνο να μη χάσει το χωράφι του. Να το νοικιάζει για αυτά τα χρόνια και τα χρήματα να πηγαίνουν στην αποπληρωμή του δανείου. Αν το δάνειό σου έχει πάει τέσσερις ή πέντε φορές πάνω, θα το πάμε στο διπλάσιο».

«Αυτή τη ρύθμιση δεν τη φέρνουμε τώρα, επειδή βγήκαν οι αγρότες στον δρόμο. Την έχουμε φέρει οκτώ μήνες νωρίτερα και είχε έρθει ως τροπολογία, σε προηγούμενο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση συμφωνούσε, αλλά δεν την είχε περάσει, διότι πρέπει να πάει στην ΕΕ, για να μη νομίσουν ότι είναι καμουφλαρισμένη επιδότηση. Όταν τους το εξηγήσαμε, όπως σας το λέω, ότι μιλάμε μόνο για τόκους υπερδανεισμού, το κατάλαβαν. Και γι’ αυτό ήρθε προχθές αυτή η ρύθμιση, γιατί θέλουμε να είμαστε εντάξει με την ΕΕ και να μην υπάρχουν περιθώρια προστίμων», σημείωσε ο κ. Τσαυτάρης.