Η αντιμετώπιση των παθογενειών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Μιχελάκη και τη συνέντευξη που έδωσε στον «Τύπο της Κυριακής». Ο κ. Μιχελάκης απάντησε για την επίθεση στο πολιτικό του γραφείο, δηλώνει αισιόδοξος για την έξοδο από την κρίση και ξεκαθαρίζει πως οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους το 2016.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, το υπουργείο στοχεύει στην αναμόρφωση του πλαισίου που αφορά στη χρηματοδότηση των κομμάτων, στη νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των ομογενών και στη θέσπιση νέου Κώδικα Ιθαγένειας.

Σχετικά με την εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για «άλλη μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα αναταραχής και αβεβαιότητας». «Προσπαθούν να μας φοβίσουν, να μας τρομοκρατήσουν. Εκείνο, όμως, που πετυχαίνουν είναι να πλήττουν την εικόνα της χώρας. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι σε βάρος όλων των Ελλήνων», είπε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ αναγκαίο να αλλάξει ριζικά το πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κρατούμενους, οι οποίοι πιθανολογείται βάσιμα ότι θα διαπράξουν τα ίδια εγκλήματα. Όπως για παράδειγμα οι τρομοκράτες και οι βιαστές. Όπως αναγκαία θεωρώ και την ομόθυμη καταδίκη της τρομοκρατίας, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις και, πάνω από όλα, χωρίς συμπάθειες και συμπαθούντες».

«Η κοινωνία είναι στα όρια της αντοχής της. Εξίσου βέβαιο, όμως, είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος της ύφεσης και την αρχή της ανάκαμψης. Έχουμε περάσει το πιο μεγάλο κομμάτι του δρόμου που μας πάει στην έξοδο από την κρίση και το φως για ένα καλύτερο αύριο γίνεται ολοένα και πιο ορατό. Στον ενάμισι χρόνο που πέρασε αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και εξουδετερώθηκε ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Μιχελάκης.

Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας και εκλογές το 2016, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. «Η χώρα όχι μόνον δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά και βλάπτεται από την εκλογολογία. Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας. Η Ελλάδα δεν έχει καιρό για χάσιμο. Αυτή είναι η πεποίθησή μας, αυτό είπε ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό θα παλέψουμε», ανέφερε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση «μπορεί να αντέξει».

«Έχουμε -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς- εμπιστοσύνη στους Έλληνες. Στη μεγάλη πλειονότητά τους θέλουν την Ελλάδα εντός και όχι εκτός Ευρώπης, εντός και όχι εκτός ευρώ. Θέλουν να βγούμε με σίγουρα και στέρεα βήματα από την κρίση και τα μνημόνια. Δεν θέλουν να γυρίσουμε στις αβεβαιότητες του παρελθόντος», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων εναντίον της Χρυσής Αυγής ο κ. Μιχελάκης απάντησε: «Βάλαμε τη Χρυσή Αυγή απέναντι και όχι έξω από το νόμο. Εντός και όχι εκτός νόμου. Για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου για όλα όσα κατηγορείται. Δεν μπορεί να λειτουργεί σαν εγκληματική οργάνωση. Δεν μπορεί όμως ούτε και να υπάρξει πολιτική απόφαση που να τη θέτει εκτός νόμου. Κανένας άλλωστε δεν μπορεί να ξεχνά το παράδειγμα της Τουρκίας και την περίπτωση του σημερινού Πρωθυπουργού της. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι δεν εξομοιώνουμε τις δυο περιπτώσεις και η αναφορά γίνεται μόνο για το θέμα της απαγόρευσης».