Στο γήπεδο της τρόικας και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες θα μεταφέρει την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου την αντιπαράθεση με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Με αφορμή ενημέρωση της Ευρωβουλής αλλά και την κοινή συνεδρίαση μελών του ελληνικού κοινοβουλίου με συναδέλφους τους της ευρωβουλής ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία , αλλά και τα αγκάθια στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Η ελληνική πλευρά επιλέγει να δημοσιοποιεί πλέον ανοικτά τα σημεία τριβής με την τρόικα, καθώς θεωρεί πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν τεκμηριώνουν αρκούντως επιστημονικά τις αντιρρήσεις τους σε αρκετά ζητήματα και θέτουν εμπόδια εκεί που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν αποδέχονται μια σειρά από προτάσεις που έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, αλλά και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν την υστέρηση εσόδων από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Η Κυβέρνηση έχει προτείνει μέτρα 1,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κενού του 2014, αλλά η τρόϊκα έχει απορρίψει μεγάλος μέρος των προτεινόμενων παρεμβάσεων, καθώς εκτιμά πως δεν θα οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Η τρόϊκα εμμένει ότι η υστέρηση εσόδων, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η Κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων είναι στο 78%, όταν η ελληνική πλευρά την τοποθετεί στο 82%.

Διαφωνία υπάρχει και στο ύψος των απωλειών από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς η τρόϊκα την αποτιμά σε 850 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 400 εκατ. ευρώ.