Τα μηνύματα Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις, μείωση εργοδοτικών εισφορών και το ΝΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8:43
26/05/2020
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις, μείωση εργοδοτικών εισφορών και το ΝΕΣΥ
6
loading

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στο Star, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πρώτη φορά για τις αποφάσεις που έλαβε και έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων του, με έμφαση στην οικονομία, αλλά και την υγεία.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Προφανώς θα υπάρχει και άλλο πακέτο φορολογικών μειώσεων καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και όρισε ως πρώτη του προτεραιότητα την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Εκτίμησε μάλιστα ότι το σχέδιο θα ανακοινωθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως ότι θα ανέβει στη ΔΕΘ με ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ανά χείρας. Δεν μπήκε βέβαια σε αριθμούς, αλλά υπενθύμισε ότι ήδη έχει γίνει μία πρώτη μείωση εργοδοτικών εισφορών σχεδόν κατά μία μονάδα και πρόσθεσε: «Θα δούμε πόσο τολμηροί μπορούμε να γίνουμε». Άφησε δε να διαφανεί ότι αυτό συνδέεται και με το ποιο θα είναι το πακέτο που τελικά θα λάβει η χώρα μας από την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στη μεσαία τάξη. Απέφυγε να κάνει προβλέψεις για την ύφεση, μένοντας στην εκτίμηση πως θα κυμανθεί μεταξύ πέντε και δέκα μονάδων. Με αφορμή έρευνα της Οpinion Poll, από την οποία προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες της εστίασης δεν θα ανοίξει την επιχείρηση του τώρα το καλοκαίρι, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου μήνυμα στους επιχειρηματίες της εστίασης και ιδίως στους ξενοδόχους, να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και να προσλάβουν προσωπικό.

Τόνισε εξάλλου ότι η πολιτεία βοήθησε άμεσα και γρήγορα τους επιχειρηματίες με σειρά μέτρων, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να μην είναι τόσο αυστηρές με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημειώνοντας μάλιστα ότι επειδή θα υπάρχει στο δεύτερο πλαίσιο κρατική εγγύηση του δανεισμού των επιχειρήσεων, θα ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις από τη ρευστότητα.

Όσον αφορά στην ανεργία, παραδέχθηκε ότι εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από το πως θα πάει ο τουρισμός και στο σημείο αυτό απευθύνθηκε ευθέως στον ξενοδοχειακό κλάδο: «Δώσαμε στους ξενοδόχους εργαλεία χρηματοδοτικά, τους δώσαμε τη δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτοι στην αγορά εργασίας, χωρίς να υπονομεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει και αυτοί να κάνουν το καθήκον τους και να πάρουν το ρίσκο τους. Είναι εύκολο για έναν εποχικό ξενοδόχο να μην ανοίξει καθόλου και να κάθεται ο κλάδος πάνω σε πολλές καλές χρονιές, αλλά δεν είναι το σωστό μήνυμα, είναι το λάθος μήνυμα. Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έσπευσε να προκαταλάβει και τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δεν πρέπει να μπουν τα κόμματα σε μία πλειοδοσία παροχών.

Το ΝΕΣΥ και οι μονιμοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών της κρίσης

Προανήγγειλε επίσης ανακοινώσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τις επόμενες ημέρες, προκειμένου το φθινόπωρο να είναι ακόμη πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο νέο κύμα του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός εξάλλου τόνισε ότι έγιναν άμεσα 4.000 προσλήψεις και αυξήθηκε ο αριθμός κλινών ΜΕΘ, ενώ υποσχέθηκε ότι πολλές από τις προσλήψεις αυτές σε δύο χρόνια, όταν παρέλθει ο χρόνος των σημερινών συμβάσεων, θα γίνουν μόνιμες.

Ο κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η πανδημία στάθηκε αφορμή επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων, μία εκ των οποίων είναι η δημόσια υγεία, καθώς αναγνώρισε ότι το ΕΣΥ αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη. Μίλησε μάλιστα για το ΝΕΣΥ, το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με έμφαση στις μονάδες αυξημένης φροντίδας. Επέμεινε όμως στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υγείας, κάνοντας λόγο για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα μπολιάζεται όπως είπε από τις καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στα συστήματα πληροφορικής των ιδιωτικών νοσοκομείων, ενώ επανέλαβε παλαιότερη πρόθεση του, τα δημόσια νοσοκομεία αντί για μηχανήματα να αγοράζουν υπηρεσίες, δηλαδή εξετάσεις, από ιδιωτικά νοσοκομεία. Έδειξε έτσι ότι το βασικό του σχέδιο για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία παραμένει εν ισχύ, αν και τόνισε ότι το εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Οι αποφάσεις για τουρισμό, δημοτικά, lock down

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρώτη φορά για τις αποφάσεις που έλαβε στην κρίση. Υπερασπίστηκε την απόφαση για τουριστικό άνοιγμα της χώρας χωρίς υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους τουρίστες, αναφέροντας ότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν 1.300 τεστ σε αφίξεις από το εξωτερικό και δεν υπήρξε ούτε ένα θετικό κρούσμα, καθώς και ότι στις ευρωπαϊκές χώρες η πανδημία είναι σε ύφεση σε αντίθεση πχ με την Αμερική.

Υπερασπίστηκε όμως και την απόφαση για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου, λέγοντας με νόημα ότι ακούει τους ειδικούς και όχι τις δημοσκοπήσεις.

Εξάλλου υπερασπίστηκε και την απόφαση για lock down, την οποία “πήρε πάνω του”, εκτιμώντας ότι αν είχε καθυστερήσει μία εβδομάδα η χώρα θα είχε θρηνήσει πολλούς νεκρούς, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχαν οι αναφορές του στον επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποιο όπως είπε δεν γνώριζε πριν την πανδημία, αλλά θα τον διατηρήσει ως σύμβουλο του στον τομέα της υγείας.

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για νέο γενικευμένο lock down σε δεύτερο κύμα κορονοϊού, εκτιμώντας ότι πρώτον οι πολίτες είναι πλέον εκπαιδευμένοι, δεύτερον το σύστημα υγείας θα είναι πολύ πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει μια πανδημία και τρίτον ενδεχομένως να έχουν βρεθεί ορισμένα φάρμακα αν όχι εμβόλιο. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα, δηλαδή το ενδεχόμενο τοπικών lock down. Για παράδειγμα εάν υπάρξει κρούσμα σε ένα σχολείο, να κλείσει μόνο η συγκεκριμένη σχολική μονάδα και όχι όλα τα σχολεία της χώρας.

Όχι σε πρόωρες εκλογές- ανασχηματισμό

Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά μίλησε δημόσια και για τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή/και ανασχηματισμού, διαψεύδοντας και τα δύο. «Εκλογές γιατί και για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ρητορικά. Χαρακτήρισε τελείως ανεύθυνη τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, απευθυνόμενος έτσι και στο εσωτερικό της ΝΔ και ιδίως τη σκληρή δεξια σαμαρική πτέρυγα που υιοθετεί σχετικά σενάρια. Για τον εαυτό του όμως ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ξεκάθαρα να λανσάρει το προφίλ του υπεύθυνου πολιτικού, απορρίπτοντας όπως είχε εκτιμήσει και το Newsbeast τις σειρήνες των εκλογών για κάψιμο της απλής αναλογικής. Είπε άλλωστε χαρακτηριστικά ότι δε θα σπαταλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Δήλωσε επίσης ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι του παρόντος, αν και είπε ότι βεβαίως κάποια στιγμή θα γίνει...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Να τα θυμόμαστε την ώρα της κάλπης

  Παραμύθια για αφελείς. Την ανικανότητα της κυβέρνησης θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Τους επιβάλλεται με το ζόρι τους από την κυβέρνηση να μειώσουν τα ενοίκια κατά 40%!
  Εκτός από το ληστρικό αυτό μέτρο κλέβουν την περιουσία τους και με τον άδικο φόρο κατοχής ακινήτων ΕΝΦΙΑ.

 2. avatar ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ

  «Κλέβει» αυξήσεις από 450.000 συνταξιούχους ο Βρούτσης
  Το υπουργείο Εργασίας αρνείται να επανυπολογίσει τις επικουρικές συντάξεις και διατηρεί τις παράνομες μειώσεις!!!

  Κώστα Νικολάου ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ:
  Είναι τουλάχιστον άκομψο ο Γ. Βρούτσης, ως άλλος τραγωδός, να ζητάει συγγνώμη από τους συνταξιούχους μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για όσα εις βάρος τους έπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όταν γνωρίζει πολύ καλά το προσχηματικό αυτής της συγγνώμης, καθότι το τσεκούρωμα που επιφύλαξε εκείνος στις συντάξεις το 2012 κρίθηκε επίσης αντισυνταγματικό από το ΣτΕ!

  «Ο Γ.Βρούτσης ασεβεί όχι μόνο ως προς τις αποφάσεις του Οκτωβρίου 2019 του ΣτΕ που ακύρωσαν τον παράνομο επανυπολογισμό του 2016, αλλά ακόμη και ως προς αυτή την απόφαση του 2015!»

 3. avatar Γεροτσολιας

  Μετά τα χειροκροτήματα, ο Μητσοτάκης «επιστρέφει» στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ !!!!

  Τα σχέδια περί ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας επανέρχονται εμφατικά στον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως διαφάνηκε ξεκάθαρα από την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την κρίση του κοροναϊου στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

  Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός, πέρα από τα νέα καλά λόγια που επεφύλαξε για γιατρούς και νοσηλευτές, έσπευσε να κάνει αναφορά στη δημιουργία ενός «Νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας», στο οποίο κεντρικό ρόλο, όπως είπε θα κατέχει «η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μάλιστα θα μπορεί να «απευθύνεται για μηχανήματα» ή να «αγοράζει υπηρεσίες» από τον ιδιωτικό τομέα.

  Σε ερώτηση σχετικά με τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανοίξουν, απάντησε ότι «εμείς τους δώσαμε τη δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτοι στην αγορά εργασίας χωρίς να υπονομεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει και αυτοί να κάνουν το καθήκον τους και να πάρουν το ρίσκο».
  Δηλαδή....ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ...Γεροτσολιας

 4. avatar Πολεμηστης του πληκρολογιου

  Εργαζόμενοι επισιτισμού - τουρισμού : Η κυβέρνηση επιβάλει καραντίνα φτώχειας και εξαθλίωσης...
  «Η πραγματικότητα είναι εντελώς απογοητευτική και οι εργαζόμενοι οργισμένοι με την κυβέρνηση που επιβάλει καραντίνα φτώχειας και εξαθλίωσης»είπε o Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) στην κυβέρνηση που δεν τους ακούει.

  Οι πρώτες εικόνες και αντιδράσεις στην εστίαση και στον τουρισμό επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια και τους μεγαλύτερους φόβους των εργαζομένων και «είναι αναμενόμενο μετά τα κυριολεκτικά αντεργατικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», επισημαίνει, τονίζοντας ταυτόχρονα πως ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης δεν δέχτηκε ποτέ να συναντήσει τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί 600.000 εργαζόμενους....Όταν θα έρθει η ώρα όμως θα πάρει και απο μας αυτό που δίνει...

 5. avatar δρακουλης ο μεγας

  Η γλαστρα με το λευκο ταγιερακι και την περουκα ποια ειναι??

 6. avatar Μαρα Ρουσοπουλεα

  Καλά ε τον στρίμωξα στην γωνία με τις ερωτήσεις μου τον κύριο Κουλη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει