Για «λουκέτο» σε 21 φορείς του Δημοσίου και αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των εργαζομένων και επιλογής των στελεχών στο Δημόσιο έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φέρει το τέλος της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο.

«Αντί να συγχωνεύουμε φορείς απλά τους καταργούμε. Όταν ένας φορέας είναι περιττός καταργούμε τον φορέα, είναι τόσο απλό. Στις περιπτώσεις που είναι εργαζόμενοι με σχέσεις αορίστου χρόνου θα απομακρυνθούν, στις λίγες περιπτώσεις που έχουμε εργαζόμενους σε καθεστώς δημοσίου δικαίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα», εξήγησε, μιλώντας στο Star, ο κ. Μητσοτάκης, σχετικά με τις καταργήσεις 21 φορέων του Δημοσίου.

Και πρόσθεσε: «Τολμούμε να κλείσουμε φορείς κάτι που συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες εξακολουθούν να υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι η αφετηρία, ενδεχομένως να προκύψουν και άλλες καταργήσεις φορέων».

«Το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί στο σωστό του μέγεθος και δεν έχουμε πια τη δυνατότητα να πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος για φορείς που δεν επιτελούν κάποιο ουσιαστικό καθήκον», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «μέχρι πρόσφατα η έννοια της απομάκρυνσης ενός δημοσίου υπαλλήλου από το Δημόσιο ήταν μια έννοια ταμπού που δεν υπάρχει πια».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησε και για πάταξη της γραφειοκρατίας, κάνοντας λόγο για ένα «πολυδαίδαλο σύστημα», για ένα «εξαιρετικά περίπλοκο κράτος το οποίο μεγάλωνε για να δικαιολογεί την ίδια του την παρουσία και όχι για να εξυπηρετεί τους πολίτες». «Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας θα γίνει βήμα-βήμα. Ήδη καταργούμε τις επικυρώσεις δημοσίων εγγράφων όπως αυτές συμβαίνουν μέχρι σήμερα», σημείωσε, εξαγγέλλοντας το τέλος στο επικυρωμένο αντίγραφο αφού θα αρκεί μόνον μια φωτοτυπία.

«Θέλουμε να διευκολύνουμε τους πολίτες στην επικοινωνία τους με το κράτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.