Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, παρενέβη σήμερα στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής περί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τοποθετήθηκε σχετικώς με τις τροπολογίες που συμπεριελήφθησαν στο σχέδιο νόμου και αφορούν στις ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών σε υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού από τα «Ελληνικά Ναυπηγεία» Α.Ε. και τη ναυπήγηση δύο πυραυλακάτων (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού από τα «Ναυπηγεία Ελευσίνος» Α.Ε.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του για τις τροπολογίες του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Αν δίναμε, όπως γινόταν μέχρι τώρα, απλά μία ακόμα εξάμηνη παράταση πολύ φοβούμαι ότι θα παρέρχετο αυτό το διάστημα και μετά από έξι μήνες -τέσσερις δεδομένου ότι τους δύο τους έχουμε ήδη φάει – αφού δίδεται από 1ης Απριλίου 2020 θα ερχόμασταν εδώ να διαπιστώσουμε ότι ακόμα δεν έχουν παραδοθεί τα πλοία. Έχει ολοκληρωθεί ένα ποσοστό μεγαλύτερο ενδεχομένως, η έκτη πήγε στο 98%, η τελευταία πήγε από το 60 στο 70 τοις εκατό, αλλά πάλι τα ίδια.»

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι ο λόγος που δίνεται τρίμηνη παράταση στο ναυπηγείο Ελευσίνας, είναι για ασκηθεί πίεση προς πάσα κατεύθυνση. «Ελπίζω στο διάστημα αυτό, το οποίο ήδη τρέχει από αρχές Απριλίου, να γίνουν οι επαφές, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν – όχι με εμάς συμμετέχοντες – ανάμεσα στην ιδιοκτησία των «Ναυπηγείων Ελευσίνος» αλλά και σε αυτόν που ενδιαφέρεται για να επενδύσει σε αυτά, όπως ακούμε και διατείνεται και ο ίδιος έξω, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία συμφωνία» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η σημερινή πρωτοβουλία δεν έχει να κάνει με τον καταλογισμό ευθύνης για το τι έγινε ως τώρα, αλλά με την οριστική λύση του προβλήματος.

Αναφορικά με το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι «να μπουν σε μία νέα εποχή, από την οποία το Ναυτικό θα έχει μόνο να ωφεληθεί, αλλά και η χώρα κατ’ επέκταση, διότι μία αλλαγή εικόνας στα δύο ναυπηγεία έχει και αναπτυξιακό αντίκτυπο. Κι όχι μόνο αντίκτυπο που έχει να κάνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Άμυνα. Και θα μπορούσαν αν όλα πάνε καλά (εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάνε καλά) να σηματοδοτήσουν αυτές οι παρεμβάσεις μία αλλαγή προς το πολύ καλύτερο, με επιπτώσεις και στην εθνική οικονομία».

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Προς το παρόν, όμως, ας αρκεστούμε να υποστηρίξουμε αυτές τις τροπολογίες που δίνουν παράταση ζωής. Όπως έχω πει επανειλημμένως, ο χρόνος τελειώνει. Επομένως, όσοι ακούν και όσοι ενδιαφέρονται για τη συζήτηση αυτή, να το λάβουν αυτό υπόψη. Ο χρόνος τελειώνει. Ας επισπεύσουν ό,τι συζητούν και ό,τι διαπραγματεύονται».