Συνάντηση μίας και πλέον ώρας με τον γενικό γραμματέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ, είχε σήμερα το μεσημέρι, στο Παρίσι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Μιλήσαμε σε βάθος για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας, για την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, για τον συσχετισμό των δυνάμεων μεταξύ κρατών, αλλά και μεταξύ πολιτικών αντιλήψεων, στην Ευρώπη, για τον κρίσιμο ρόλο της Γαλλίας και ιδιαίτερα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πανευρωπαϊκά», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση και προσέθεσε:

«Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα, για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, γιατί τώρα χρειαζόμαστε μια πολιτική υποστήριξη. Όχι πολιτικές χάρες, αλλά συνομιλητές πολιτικούς, οι οποίοι να αντιλαμβάνονται τα τεχνικά και αριθμητικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας».

Η προετοιμασία των ευρωπαϊκών εκλογών, απασχόλησε, επίσης, τους δύο σοσιαλιστές πολιτικούς.

«Μιλήσαμε για τα σχήματα που διαμορφώνονται, για τη σημασία που έχουν οι δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα, αλλά φυσικά και στη Γαλλία», είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετικά χρήσιμη» και ανέφερε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε σε «μια πολύ κρίσιμη μέρα για τη Γαλλία, γιατί σήμερα είναι η μεγάλη συνέντευξη του προέδρου Ολάντ για το εξάμηνο που πέρασε και για το 2014».

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς βλέπει τη φιλελεύθερη στροφή που εκτιμάται ότι έχει κάνει ο Φρανσουά Ολάντ, ύστερα από τις εξαγγελίες του για ένα “Σύμφωνο ευθύνης” με τις επιχειρήσεις, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Ο πολιτικός φιλελευθερισμός είναι ένα στοιχείο της ιδεολογίας και των αξιών των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Θα πρέπει να κάνουμε, πάντα, τη διάκριση ανάμεσα στον πολιτικό φιλελευθερισμό και τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό. Σε οικονομικό επίπεδο, λειτουργούμε μέσα σε μια ελεύθερη παγκόσμια αγορά, αλλά βεβαίως υπάρχει πάντα η κοινωνική διάσταση, υπάρχει ο κρίσιμος ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Πάντα έχει σημασία ο διάλογος και η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Οι κοινωνικές συμφωνίες παίζουν κρίσιμο ρόλο».

«Εμείς θέλουμε ανάπτυξη, απασχόληση και αναδιοργάνωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, το οποίο πέρασε μια πολύ βαθειά κρίση, δημοσιονομική και δημογραφική. Αυτά είναι θεμελιώδη στοιχεία της σοσιαλιστικής πρότασης για την Ευρώπη», προσέθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να σχολιάσει από το Παρίσι, την κίνηση των «58» για ένα κεντροαριστερό σχήμα ευρύτερων συνεργασιών που έχει στόχο ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, δηλώνοντας μόνο «εμείς παραμένουμε ανοιχτοί».

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τη Γερουσία. Ενώπιον των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας και θα απαντήσει στα ερωτήματα των γερουσιαστών.

Η συνάντηση στη Γερουσία δεν είναι ανοιχτή για τους δημοσιογράφους.