Tα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας είναι εμφανή. Έχουμε πετύχει τους στόχους μας για το 2013 και κατά κάποιο τρόπο έχουμε ξεπεράσει τους στόχους αυτούς. Σίγουρα όπως γνωρίζετε στην επιστήμη της οικονομίας, υπάρχει βέβαια μία καθυστέρηση μεταξύ της βελτίωσης των αριθμητικών στοιχείων και την ευημερία των πολιτών. Πιστεύουμε λοιπόν ότι το 2014 ουσιαστικά θα αποδείξει ότι θα νοιώσει ο ελληνικός λαός αυτή τη βελτίωση, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε μαζί τους, στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την χώρα μας.

Ο κ.Στουρνάρας έκανε αναφορά στις εκτιμήσεις για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει σταθεροποίηση του ποσοστού ανεργίας και μάλιστα έχουμε και κάποια ελαφρά μείωση. Το 2014 λοιπόν θα δούμε και περισσότερες βελτιώσεις προς αυτή τη κατεύθυνση.

Οι πολίτες με την πάροδο του χρόνου θα αισθανθούν αυτές τις βελτιώσεις και θα το αισθανθούν στη τσέπη και στη καθημερινότητά τους, επισήμανε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ.Στουρνάρας είπε ότι η χώρα μας δεν ζητάει νέο κούρεμα. «Γι’ αυτόν τον λόγο κι εγώ είπα σαφώς ότι υπάρχει η νομική βάση του Eurogroup και θα χρησιμοποιηθεί εκείνη η απόφαση για τη μείωση του χρέους.

Όπως ξέρετε, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να περικοπεί ένα χρέος με όρους παρούσης αξίας. Δεν έχουμε μόνο δηλαδή το κούρεμα με ονομαστικούς όρους. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Και σας διαβεβαιώ ότι οι αγορές ενδιαφέρονται περισσότερο να δουν τι συμβαίνει σε ετήσια βάση, δηλαδή κατά πόσον έχουν μειωθεί οι ανάγκες του ελληνικού κράτους, παρά να υπάρξει ένα ακόμα κούρεμα.

Από πλευράς της αγοράς λοιπόν, μείωση των επιτοκίων ή ακόμα και νέες προθεσμίες για τις αποπληρωμές λειτουργούν περισσότερο αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

«Κατά πόσον χρειαζόμαστε νέα δάνεια ή όχι. Θεωρητικώς και σύμφωνα με το Πρόγραμμα, αυτό το κενό των 11 δισ. μπορεί να καλυφθεί. Το γνωρίζω και θέλω να είμαι και πολύ προσεκτικός στις τοποθετήσεις μου, διότι εμείς θέλουμε να δούμε καταρχήν πώς θα αποδώσουν οι δοκιμασίες αντοχής των τραπεζών και μετά πώς θα μεταφραστούν αυτές σε κεφαλαιουχικές ανάγκες.

Όπως ξέρετε, υπάρχουν και άλλες επιλογές και άλλοι τρόποι. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα ομόλογα του πυλώνα 1. Κάποιες οικονομικές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν και χωρίς δάνεια ή ακόμη και χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Ωστόσο, εμείς είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να έχουμε περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές το 2014, αρκεί βεβαίως να συνεχίσουν τα καλά αποτελέσματα και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν τα καλά αποτελέσματα. Συνεπώς, συνολικά θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να αποφανθούμε οριστικά και να δούμε πώς ακριβώς θα καλυφθεί αυτό το κενό», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Για το θέμα της αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα και τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη ο κ.Στουρνάρας είπε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε αυτή την αξιολόγηση διότι είναι μια πολύ δύσκολη αξιολόγηση που έχει πολλά λεπτά και ευαίσθητα θέματα κοινωνικής πτυχής και φύσης. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική περίοδο όπου εκπονήσαμε ένα νέο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας. Τελικά πετύχαμε έναν πολύ καλό και καλά διαρθρωμένο φόρο. Αλλά θέλαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν από το επόμενο Eurogroup. Αναμένω, λοιπόν, ότι θα συμβεί αυτό με την τρόικα στις προσεχείς εβδομάδες. Ελπίζουμε, λοιπόν, να έχουμε τη συμφωνία πολύ σύντομα. Υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία διαφωνούμε και εμείς προτείνουμε κάποιους συμβιβασμούς, πρόσθεσε.