Την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και τις δηλώσεις σύμβουλου του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Όταν έχει κανείς εσωτερικά προβλήματα, όπως φαίνεται να έχει ο κ. Ερντογάν, εμείς θα είμαστε έτοιμοι και προσεκτικοί, ώστε αν προσπαθήσει να τα εξάγει, να βρει την ίδια αποφασιστική στάση που είχαμε στον Έβρο, που καταφέραμε να προασπίσουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν εκβιαζόμαστε» είπε ο κ. Πέτσας.

«Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η Τουρκία λειτουργεί προκλητικά, και εμείς θα συνεχίσουμε να το αναδεικνύουμε αυτό, όχι μόνο όπως κάναμε στον Έβρο αλλά και με τα παράνομα πρωτόκολλα με τη Λιβύη αλλά και στις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις αιτιάσεις της Άγκυρας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα σημερινά κρούσματα σε δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο: «Επιβεβαιώνω ότι είναι δύο κρούσματα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, γιατί αφορούν αφίξεις της τελευταίας εβδομάδας. Για αυτές έχουμε φροντίσει να υπάρχει ειδικός χώρος για να μην έρχονται σε επαφή ούτε με τον πληθυσμό στο νησί αλλά ούτε και με τη Μόρια. Λειτούργησε ο δειγματοληπτικός έλεγχος και καταφέραμε να απομονώσουμε γρήγορα τα κρούσματα. Δεν υπάρχει ανησυχία, υπάρχει όμως εγρήγορση» είπε.

Όσον αφορά την ανησυχία από τις συναθροίσεις στις πλατείες αλλά και στην άρση των περιορισμών των μετακινήσεων στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Μας ανησυχεί το γεγονός του συγχρωτισμού όχι της μετακίνησης. Αν τηρούνται αποστάσεις και διασπαρεί ο κόσμος σε μεγαλύτερο χώρο και για μεγαλύτερο χρόνο, ίσως αυτό να είναι καλύτερο. Αρκεί να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και τις αποστάσεις.

Επομένως προσεκτικά θα αρχίσουμε να απελευθερώνουμε μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Κρήτη και από τις 25 του μηνός και στα υπόλοιπα νησιά, αλλά και σιγά σιγά τον χώρο της εστίασης. Αποφασίσαμε να πηγαίνουμε κάθε βδομάδα σε ένα άνοιγμα, μετά από τη συμβουλή και των ειδικών, για να έχουμε την αναγκαία απόσταση και να μπορούν οι επιδημιολόγοι να κάνουν τη δουλειά τους ώστε να μην έχουμε αναζωπύρωση. Πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά».

Για το θέμα της τουριστικής περιόδου και τα ανησυχητικά σημάδια για πτώση των εσόδων, ο κ. Πέτσας είπε: «Το σχέδιο του τουρισμού της Ελλάδας δεν είναι σαν μιας οποιασδήποτε χώρας του πλανήτη. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για τον τουρισμό. Τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι πάνω μας και θέλουμε να έχουμε ζυγίσει όλες τις πτυχές του σχεδίου. Και ποιες είναι αυτές:

– Τα υγιειονομική πρωτόκολλα

– Τα ζητήματα των μεταφορών

– Τα θέματα απασχόλησης και εργασιακών δικαιωμάτων

– Την οικονομική στήριξη εκεί όπου θα υπάρξει κάμψη».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα είναι σύντομα σε θέση να ανακοινώσει το σχέδιό της για τον τουρισμό, αλλά περιμένει και την τελική εισήγηση της Κομισιόν για τις μεταφορές.

Δείτε το βίντεο: