Κορονοϊός: Σε δεύτερο χρόνο μετακινήσεις σε επαρχία και η επιστροφή πιστών στις εκκλησίες

Προς σταδιακό άνοιγμα σχολείων και το μπαλάκι στο ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:28
27/04/2020
Κορονοϊός: Σε δεύτερο χρόνο μετακινήσεις σε επαρχία και η επιστροφή πιστών στις εκκλησίες
11
loading

Εν όψει της ανακοίνωσης του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο στις έξι το απόγευμα και της εξειδίκευσης της άρσης των μέτρων στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε μία πρόγευση όσον αφορά στις μετακινήσεις προς επαρχία- νησιά, τις εκκλησίες, τα σχολεία, ενώ πέταξε ουσιαστικά το μπαλάκι στο ΚΚΕ για την εργατική Πρωτομαγιά.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ. Πέτσας έδειξε προς σταδιακή και σε βάθος χρόνου επιστροφή στα θρανία των μαθητών αρχικά της Γ' Λυκείου στις 11 Μαΐου και διαδοχικά των επόμενων τάξεων προς τις μικρότερες. Στη δεύτερη φάση του σχεδίου, είπε: «Θα ανοίξουν σταδιακά - και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους - οι βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Ερωτηθείς για τα σενάρια πιο γρήγορης επαναλειτουργίας των σχολείων σε δύο μόνο φάσεις, δηλαδή για άνοιγμα όλων των τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου στις 11 Μαΐου και επιστροφή των μαθητών του δημοτικού στα θρανία στις 25 Μαΐου, ο κ. Πέτσας δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς αύριο. Εξάλλου υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν στο Newbeast ότι δεν θα επιταχυνθεί η άρση του lock down όσον αφορά στα σχολεία. Φαίνεται πως το ενδεχόμενο αυτό έχει συζητηθεί, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί και στο Μαξίμου κλίνουν προς ένα πιο σταδιακό άνοιγμα των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Κληθείς εξάλλου να απαντήσει στους γονείς που ανησυχούν και δεν θέλουν να στείλουν πίσω τα παιδιά τους στο σχολείο, ακόμη και εάν ξεκινήσουν μαθήματα, ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αύριο θα δίνει απαντήσεις στα περισσότερα προβλήματα ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.

Τόνισε ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των γονέων, αλλά πάντα έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Σημείωσε δε ότι το ΕΣΥ από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα έχει ενισχυθεί σημαντικά με προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ και υγειονομικό υλικό και είναι έτοιμο να διαχειριστεί μία λελογισμένη ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων. Ενώ τόνισε ότι «πάντα γνώμονας μας δεν ήταν να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά να ξαναπιάσουμε τη ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε».

Σε δύο στάδια η άρση των μέτρων για τις εκκλησίες- Από την Πρωτοψάλτη στον πρώτο ψάλτη

Σταδιακή και σε δύο φάσεις θα είναι η χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά στις εκκλησίες και τους λατρευτικούς χώρους όλων των θρησκειών και δογμάτων.

«Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο», δήλωσε ο κ.Πέτσας.

Σημειωτέον ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό έχει ζητήσει να επιτραπεί, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η θεία λειτουργία παρουσία κοινού όταν ξεκινήσει η άρση των μέτρων. Ενώ «σκληροπυρηνικοί» ιεράρχες πιέζουν και απειλούν, με επιχείρημα την... περιφορά της Άλκηστης Πρωτοψάλτη πάνω σε καρότσα για να τραγουδήσει στους πολίτες της Αθήνας και ιδίως τη στάση που έκανε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Ο κ.Πέτσας επαίνεσε την Εκκλησία, η οποία όπως είπε έδειξε υπεύθυνη στάση και ανέλαβε ευθύνη για δύσκολες αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει η ατομική λατρεία με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά λειτουργίες με κοινό θα πραγματοποιούνται σε επόμενο στάδιο, χωρίς να το προσδιορίσει επακριβώς χρονικά, αλλά εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν απέχει πολύ από την πρώτη φάση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εκκλησία και υπενθύμισε ότι στην επιστολή του ο κ. Ιερώνυμος προτείνει συγκεκριμένα πλαίσια, ώστε να υπάρξει με συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις και η είσοδος πιστών σε εκκλησίες, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την τήρηση των αποστάσεων.

4 Μαΐου τέλος τα SMS, όμως παραμένουν περιορισμοί για μετακίνηση σε επαρχία- νησιά

Το SMS στο 13033 και το έντυπο αιτιολόγησης μετακίνησης θα πάψει να είναι στην καθημερινότητα μας από τις πρώτες ημέρες άρσης των μέτρων, δηλαδή μετά τις 4 Μαϊου επανέλαβε ο κ.Πέτσας. Αποκάλυψε όμως ότι: «Για μετακινήσεις εκτός της περιφερειακής ενότητας, δηλαδή του παλιού νομού, εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουμε διαφορετικές φάσεις, ώστε να αποφευχθεί η μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα».

Δηλαδή εξήγησε ότι ενώ η άρση των περιορισμών υποχρέωσης αποστολής γραπτού μηνύματος θα γίνει άπαξ, σχεδιάζεται η σταδιακή απελευθέρωση μετακινήσεων εκτός νομού, προκειμένου να μην υπάρξει απότομα μεταφορά μεγάλου πληθυσμού σε χωριά ή νησιά, αλλά μία σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα.

Το γάντι σε ΚΚΕ – σωματεία για την Πρωτομαγιά

Το νέο... μάντρα του κ.Πέτσα μετά το “αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό”, είναι πως “αυτή η Πρωτομαγιά θα είναι διαφορετική”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ειδικότερα ότι μέχρι να ξεκινήσει η άρση του lock down στις 4 Μαΐου, ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Υποστήριξε ότι «είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να μην υπάρξει πισωγύρισμα” καθώς: “Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα».

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή για τις 9 Μαΐου.

«Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά» διαμήνυσε ο κ. Πέτσας.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κυρώσεων για όσους διαδηλώσουν παρά την ισχύ των μέτρων την Πρωτομαγιά, καθώς και στο ερώτημα εάν θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τότε η απαγόρευση συνάθροισης άνω των δέκα ατόμων, ο κ.Πέτσας παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις για λεπτομέρειες. Κληθείς δε να σχολιάσει τη δήλωση του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα πως θα διαδηλώσει τηρώντας μέτρα προστασίας και αποστάσεις ασφαλείας, ο κ.Πέτσας απάντησε: “Ήταν σαφής η εισαγωγική τοποθέτηση μου. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζόμενων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αντιληφθούν ότι όπως αυτό το Πάσχα ήταν αλλιώς, έτσι και αυτή η Πρωτομαγιά είναι αλλιώς”.

Για τις υπερωρίες των ιατρών του ΕΣΥ

Όσον αφορά στις καταγγελίες πως δεν έχουν πληρωθεί οι ιατροί του ΕΣΥ για τις υπερωρίες, ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι πάντα σε έκτακτες κρίσεις φροντίζει η πολιτεία να αντιμετωπίζει το θέμα των υπερωριών και των εφημεριών με έκτακτες παρεμβάσεις και να διορθώνει αστοχίες ή να συμπληρώνει το νομικό πλαίσιο, εάν δεν αρκεί. Τόνισε ότι η πρωτοφανής κρίση του κορονοϊού ανάγκασε το προσωπικό του ΕΣΥ να δουλεύει με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς. Ανέφερε ότι με απόφαση από τις 22 Απριλίου έχει ρυθμιστεί η αύξηση ποσοστού εφημεριών και πως όταν εκ των υστέρων υπάρχει πρόβλημα με υπέρβαση του αριθμού υπερωριών, αυτό διορθώνεται με νομοθετική παρέμβαση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ

  ΒΓΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΙΣΟΥΜΕ ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΚΑΙ [...]....ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΟ

 2. avatar Walter

  Όταν κανουν λόγο για μετακινήσεις γίνεται πάντα αναφορά προς την επαρχία. Για ανθρώπους με μόνιμο τόπο κατοικίας -τυπικα- στην επαρχία, αλλά στην πραγματικότητα σε αστικά κέντρα (πχ. Φοιτητές), η άπαξ επιστροφή σε αυτά θα είναι εξίσου ανέφικτη; Ας αναμένουμε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, όπως και να έχει, και μακάρι όλοι να επιστρέψουμε υγιείς στην καθημερινότητα μας.

 3. avatar Σε αφορά

  Αμ τι νομίζετε;... Πώς έτσι εύκολα φεύγουν οι χούντες; Όσο κάθεστε τρομοκρατημένοι μπροστά στην τηλεόραση ακούγοντας πόσοι πέθαναν από τον κορονοϊό χωρίς να μαθαίνετε πόσοι πολύ περισσότεροι πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες, η χούντα της ΝΔ θα μείνει για καιρό. Τουλάχιστον μέχρι να γίνουν εκλογές.

 4. avatar jim

  Ο κουτσουμπας είναι κουτσουμπας δεν αλλάζει κεφάλι αλλά το παράδοξο είναι να γιορτάσει κάποιος που δεν έχει δουλέψει ποτέ μόνο στην Ελλάδα στην Αμερική δεν την γιορτάζουν σχεδόν καθόλου και ας ξεκίνησε από το Σικάγο η εξέγερση για ανθρώπινες συνθήκες εργασίες και αλλά ...εδώ την γιορτάζουν οι τεμπελχαναδες Δημόσιοι υπάλληλοι .....

  1. avatar κιτσοε

   δηλαδη

   1. avatar ΓΔΦΓΔΦ

    Τι δεν καταλαβαίνεις?

 5. avatar Προς τον κορονοιο

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΑΖΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝΕ ΚΟΡΟΝΟΙΕ ΑΛΗΤΗ.

 6. avatar Προς τον κορονοιο

  Κορονοιε αλητη που θελησες να καταποιεις ολον τον πλανητη.Και ολοι μαζι οι Ελληνες ειμαστε ενωμενοι και αποφασισμενοι .Οταν συντομα θα βγουμε τοτε θα σε περιποιηθουμε.Εχουμε ασπιδα μαςς ολους τους ηρωες μας γιατρους και νοσοκομους τους φαρμακοποιους μας τους αστυνομικους μας τους δημοσιογραφους,τα σωματα ασφαλειας τα παιδια των σουπερ μαρκετ και τους ντελιβεραδες. Ας δωσουμε ολοι μαζι Ολοι του πλανητη οι Λαοι ,Βοηθεια αλληλεγγειης Γαλλοι , Ιταλοι ,Γερμανοι, και Ισπανοι, Ρωσοι και Αμερικανοι,Να διωξουμε απο ολον τον Πλανητη αυτον τον κορονοιο αλητη. Και εσεις ολοι οι νεοι πηγαινετε και βοηθειστε τους ηλικιωμενους πουναι στα Ιδρυματα και τα Γηροκομεια για την δικη τους σωτηρια. Να ξερετε πως η δικη τους η ευχη θανει για σας ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ Μιας ολοκληρης ζωης..

 7. avatar Ρε μαγκες

  Εμείς που εργαζόμαστε στα νησιά μόνιμα; Θέλουμε να ανοίξουμε μιας και ο χώρος είναι εξωτερικός, όπως επίσης να φρεσκάρουμε το μαγαζί και να οργανωθούμε. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Ιούνιο; Άρα πόσο θα δουλέψουμε; Ιούλιο - Σεπτέμβριο; Δεν είσαστε σοβαροί. Πρέπει για λόγους όπως ο δικός μου, να επιτρέπεται η μετακίνηση τουλάχιστον σε έναν αριθμό εργαζομένων ανά επιχείρηση.

 8. avatar Βόρειος Παρατηρητής

  Θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία του άρθρου.

  Το ένα: Σταδιακή και σε βάθος χρόνου επιστροφή στα θρανία των μαθητών αρχικά της Γ\' Λυκείου στις 11 Μαΐου και διαδοχικά των επόμενων τάξεων προς τις μικρότερες.

  Το δεύτερο : Σχετικά με τους γονείς που ανησυχούν και δεν θέλουν να στείλουν πίσω τα παιδιά τους στο σχολείο,ότι το σχέδιο της κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί αύριο θα δίνει απαντήσεις στα περισσότερα προβλήματα ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.

  Δηλαδή το πρόγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός και προβλέπει ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν τον Σεπτέμβριο δεν μας λέει τίποτα ; Πόσο μάλλον σε μια κοινωνία σαν την δική μας που οι γηραιότεροι γονείς μένουν κατά κανόνα με όλη την οικογένεια ;

 9. avatar Η Ιδέα

  Της Πρωτομαγιάς, πρέπει να την ζει κάθε εργαζόμενος άνθρωπος,καθημερινά. Δεν είναι μαγκιά ούτε εξυπνάδα, το να πάω ενάντια στα μέτρα της Κυβέρνησης, της οποιαδήποτε κυβέρνησης. Τα παρόντα μέτρα, είναι μέτρα υγείας. Όταν αύριο, αόριστος χρόνος, με ηρεμία και ειρηνικά, σου βάλλουν μέτρα χωρίς να το αντιληφθεί ο άνθρωπος, και ούτε πρωτομαγιες, ούτε διαμαρτυρίες, τότε τι θα έχει να λέει, παράδειγμα το ΚΚΕ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει