Τσιάρας: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για την παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:53
24/04/2020
Τσιάρας: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για την παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας
2
loading

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, τόνισε στη Βουλή ότι δεν υπάρχει ζήτημα πλειστηριασμών με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προκειμένου να υπάρξει παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η κρίση της κορονοϊού», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας.

Ο υπουργός παρουσίασε τις τροπολογίες αρμοδιότητάς του που κατατέθηκαν στην 5η ΠΝΠ με τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης.

«Θεσμοθετείται μια απλοποιημένη διαδικασία για τη συναινετική εγγραφή/ανάκληση και εξάλειψη προσημείωσης για τις υποθήκες, καθώς λόγω των εκτάκτων αναγκών πρέπει να αποφύγουμε τις δυσμενείς συνέπειες συγχρωτισμού πολλών ατόμων, ειδικά σε κλειστούς χώρους.

Ο σκοπός είναι να μην χρειάζεται οι διάδικοι να συνωστίζονται στο ακροατήριο και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσημειώσεων που είναι αναγκαίες όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε για την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ανέφερε επίσης ότι περιορίζονται κατά ένα μήνα οι δικαστικές διακοπές ώστε να υπάρχει δυνατότητα να εκδικαστούν, από όλα τα δικαστήρια της χώρας, υποθέσεις που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, στο σύνολο της χώρας και «με αυτό τον τρόπο να υπάρξει αποφόρτιση της ήδη μεγάλης δικαστικής ύλης και να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης».

«Δεν υπάρχει ζήτημα πλειστηριασμών με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων»

Ερωτηθείς από τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ) για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε: «Δεν υπάρχει ζήτημα πλειστηριασμών με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων. Ανοίγουν γιατί πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα επανεκκίνησης της οικονομίας. Δεν τίθεται θέμα έναρξης πλειστηριασμών».

Ο κ. Τσιάρας απάντησε και στον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κατέθεσε εκ νέου τροπολογία για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απριλίου 2020.

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προκειμένου να παραταθεί αυτός ο χρόνος. Να σας θυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είναι αυτή που είχε δεσμευτεί ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας έληγε 31.12.2019. Εμείς αυτά τα βρήκαμε όλα έτοιμα από εσάς. Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα. Σας ενοχλεί να επικαλείται κανείς τα γεγονότα.

Δεν μπορεί όμως να αμφισβητήσει κανείς ότι εσείς είχατε δεσμευτεί ότι έληγε η προστασία της πρώτης κατοικίας 31.12.2019. Εμείς πήραμε παράταση μέχρι 30 Απριλίου και σήμερα βρισκόμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση να δοθεί και άλλη παράταση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτή τη στιγμή που είναι σε αναστολή όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η πραγματικότητα και με τη νέα ΚΥΑ που θα εκδώσουμε», είπε επίσης ο υπουργός.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar από Σωτήρη

  μα ....... οι Τράπεζες είναι οι μόνες επιχειρήσεις που πάντα έχουν κέρδη, φανερά ! σκέψου και τι γίνεται με τα κρυφά ή τα έμμεσα ! ! ! !
  Τα λεφτά τους τα έχουν εισπράξει από όλους τους οφειλέτες διπλά, τριπλά και πάνω με διάφορους τρόπους ! ! ! ! από ελάχιστους έχουν ζημιές οι οποίες όμως πάντα λαμβάνονται υπ\' όψιν στα επιτόκια και τις ασφάλειές τους.
  Γιατί τόση ευαισθησία, έως υποταγή, σ\' αυτές και όχι κανονική συμπεριφορά και υποταγή τους στα συμφέροντα του Κράτους και των Κοινωνικών επιταγών ! ! ! !
  Ά ρε Ελλάδα μου που το μόνο που δεν είσαι είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αφού δεν έχεις ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ! ! ! ! ! ! ! .... μία βόλτα μόνο νάκανες, μα μόνο μία βόλτα στις Τράπεζες για να δεις πως από έξω, ακόμη και πριν από την είσοδο αρχίζει η .... προβληματική οσμή των πράξεών τους !
  Κρίμα ρε Έλληνες ...............

 2. avatar Ειναι…

  ...ιστορικα αποδεδειγμενο οτι νεοελληνικη διαπραγματευση σημαινει αποτυχια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει