Η αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών αναμένεται να εξετασθεί σήμερα κατά την απογευματινή συνάντηση των επί κεφαλής της τρόϊκα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί το ζήτημα ώστε το Eurogroup Workning Group να προχωρήσει στην εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τα ΕΑΣ να αναδιαρθρωθούν εν λειτουργία με διάσπαση της επιχειρήσεως σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος, με το δεύτερο να αναλαμβάνει το βάρος των κρατικών ενισχύσεων και να οδηγείται σε εκκαθάριση.

Στόχος είναι το στρατιωτικό τμήμα να λειτουργήσει με εξαγωγικό προσανατολισμό πιλοτικά για 12 μήνες και να παραμείνουν στην ΕΑΣ 341 άτομα.

Η τρόϊκα φαίνεται πως δεν διαφωνεί με τον εξαγωγικό προσανατολισμό, ωστόσο ζητεί να γίνουν συνολικά απολύσεις 700 ατόμων από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, προκειμένου να προσμετρηθούν στον συνολικό στόχο των 4.000 απολύσεων του 2013.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα συνεχίζονται σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτεραιότητα της Κυβερνήσεως να δοθεί λύση στα θέματα των προαπαιτούμενων. Το θέμα των πλειστηριασμών θα εξετασθεί διεξοδικά πριν η τρόϊκα αποχωρήσει από την Αθήνα κάτι που αναμένεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.