Με ψυχραιμία σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δημοσιεύματα περί προσπάθειας των τουρκικών αρχών να προωθήσουν στα ελληνικά νησιά πρόσφυγες και μετανάστες με κορονοϊό, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια είναι η ακριβής κατάσταση των ανθρώπων αυτών, αλλά πως η Ελλάδα ούτως ή άλλως θα διαφυλάξει τα σύνορα της στο Αιγαίο, όπως και στον Έβρο.

Καταρχήν ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι: «Η συνεχιζόμενη απειλή της Τουρκίας ότι θα εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω χρησιμοποίησης και εργαλειοποίησης κατατρεγμένων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, απέτυχε στον Έβρο».

Και πρόσθεσε: «Παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί μία τέτοια προσπάθεια στα νησιά. Αυτή τη φορά παρατηρούμε μία κινητικότητα στις απέναντι ακτές. Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί.

Βλέπουμε μία έξαρση του φαινομένου του κορονοϊού στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, εμείς θα κάνουμε αυτό πάντα κάνουμε, δηλαδή να είμαστε έτοιμοι και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να διαφυλάξουμε τα σύνορα της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης μιλώντας στο Mega είχε αναφέρει: «Γνωρίζαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι η πίεση από την Τουρκία θα είναι  διαρκής. Μπορεί προσωρινά, μετά την ισχυρή αντίδραση της Ελλάδος στον Έβρο και στα νησιά να είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική μείωση ροών από τις αρχές Μαρτίου, αλλά ξέρουμε ότι κάποια στιγμή  αυτό το κύμα θα επανέλθει και για αυτό παραμένουμε σε εγρήγορση.

Υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, χωρίς να επιβεβαιώνεται, όμως, αυτό που γράφουν οι ελληνικές εφημερίδες, ότι δηλαδή είναι φορείς του κορονοϊού».