Κενό μέριμνας για τη καταβολή της αποζημίωσης λόγω κορονοϊού σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το λόγο αυτό 56 βουλευτές του κατέθεσαν σχετική ερώτηση που απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «υπάρχει κενό μέριμνας για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για οφειλές δεδουλευμένων από έναν εργοδότη και στο ξεκίνημα των μέτρων εργάζονταν (όπως άλλωστε δικαιούνται), σε άλλον εργοδότη. Αν η σύμβασή τους ανασταλεί, λόγω του ότι η επιχείρηση που εργάζονται έχει κλείσει με εντολή δημόσιας αρχής, ή πλήττεται σημαντικά, τότε δεν δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Και αυτό επειδή λογίζονται (από την ανάλογη ΚΥΑ) ως έχοντες περισσότερους από έναν εργοδότες».

Για το λόγο αυτό, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας είναι ισχυρά κατοχυρωμένο από τη νομοθεσία και τη νομολογία, επειδή υπάρχει απουσία σχετικής πρόβλεψης στην ΚΥΑ Αριθ. 12998/232 (ΦΕΚ 1078Β’/28-03-2020) και επειδή μια κυβέρνηση οφείλει να μεριμνά για όλους τους πληττόμενους από ακραίες έκτακτες καταστάσεις, ερωτάται ο κ. Υπουργός αν προτίθεται να τροποποιήσει την ΚΥΑ προκειμένου να υπάρξει εξαίρεση από τη διάταξη που απαγορεύει την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ από εργαζόμενους που έχουν σύμβαση εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότες, για περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας έναντι ενός υπερήμερου εργοδότη και ταυτόχρονα τίθεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους που έχουν με άλλον εργοδότη από τα οριζόμενα στην ΚΥΑ.