Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος ορίζεται εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό.

Τα παραπάνω αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μόσιαλος έχει τοποθετηθεί πολλές φορές δημόσια το τελευταίο διάστημα για την πανδημία που πλήττει τη χώρα μας και ολόκληρο τον πλανήτη.  Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε αναφερθεί στις δύο εκδοχές που υπάρχουν αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας που συνεχώς αυξάνει τα θύματα της σε όλο τον κόσμο: «Υπάρχουν δύο εκδοχές, μία καλή και μία λιγότερο καλή. Η καλή εκδοχή είναι να γίνει εποχική νόσος τους επόμενους δύο μήνες, όχι άμεσα τον Απρίλιο αλλά πιο πέρα προς τον Μάιο, να συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρονται άλλες εποχικές νόσοι όπως και η γρίπη, και μπορεί αυτό να μας δώσει μια ανάσα. Δεν θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα εν γενεί αυτό, είναι πιθανόν να έχουμε και ένα δεύτερο κύμα που να χτυπήσει το φθινόπωρο, μπορεί να ξεκινήσει και τον Σεπτέμβριο ακόμη. Το θετικό σε αυτή την θετική εκδοχή είναι ότι θα είμαστε πολύ πιο κοντά στην ανακάλυψη ενός εμβολίου και θα πάρει ανάσες το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν αρκετούς κινδύνους και οι ίδιοι».

«Η χειρότερη εκδοχή είναι αυτό το πράγμα να παραταθεί και εκεί οι ελπίδες μας είναι στο πώς θα αντιδράσουν τα συστήματα υγείας, αλλά και ο κόσμος, αν θα γίνει η πρώτη μεγάλη ανάσχεση έτσι ώστε να μην υποστούν μεγάλες βλάβες τα συστήματα υγείας γιατί θα υπάρχει μεγάλη πίεση και δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Το βλέπουμε ήδη στην Ιταλία το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα» σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και πρόσθεσε: «Αν πάμε στη δεύτερη εκδοχή, την λιγότερο καλή, αυτό το οποίο θα συμβεί είναι ότι θα βρεθούμε μπροστά σε ηθικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά διλήμματα».