Κορονοϊός: Απαγορεύτηκε η άσκοπη κυκλοφορία στην Ελλάδα

Το δραματικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ελληνικό λαό


ΕΛΛΑΔΑ
18:07
22/03/2020
Κορονοϊός: Απαγορεύτηκε η άσκοπη κυκλοφορία στην Ελλάδα
44
loading

Νέες σημαντικές ανακοινώσεις έκανε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες για τον κορονοϊό.

Ακολουθεί η δήλωση του

Συμπολίτες μου,

Πριν από λίγο, έδωσα εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, να ισχύσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες.

Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία.

Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου.

Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Τέλος, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα παρουσιάσουν, σε λίγο, οι αρμόδιοι υπουργοί.

Συμπατριώτες μου,

Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!

Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι. Ερημώνοντας δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο. Και μένοντας στις εστίες μας, τις μετατρέπουμε σε οχυρά ζωής.

Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο.

Απ’ την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες με ειλικρίνεια. Οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού. Αναδιάταξε τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Και, μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρεις δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όλα αυτά, κρατώντας -παράλληλα- απόρθητα τα σύνορά μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Το κράτος, συνεπώς, απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού.
Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη!

Ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί. Απέναντί του, είμαστε όλοι ίσοι.

Μόνο που κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας. Οι συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που και αυτοί πρέπει, εν μέσω κρίσης, να βρουν καταφύγιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν σταμάτησαν οι Έλληνες να αρρωσταίνουν και από άλλες ασθένειες. Και πρέπει να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς.

Χθες, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας μίλησε για την ευθύνη των νέων προς τους ηλικιωμένους με έναν κόμπο στο λαιμό. Ας γίνει αυτή η συναισθηματική αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώνει τεράστιο βάρος, με καθαρό μυαλό και μοναδική αξιοπρέπεια, κραυγή αφύπνισης.

Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Με πρώτη δέσμευση, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του ιού: Ο καθένας από εμάς να πάψει να γίνεται κρίκος μεταφοράς στο διπλανό του.

Συμπολίτες μου,

Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον, απλώνοντας την φροντίδα της σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Όμως, θα το ξαναπώ: Το μεγαλύτερο όπλο κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά: Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία.

Γιατί η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο.

Έτσι θα αποδείξουμε ότι ο κοινωνικός μας ιστός είναι συμπαγής και με συνείδηση. Και ότι μαζί σηκώνουμε το βάρος της πατρίδας. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα σθένους και υπομονής για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Κλείνω με τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ, που ταιριάζουν, νομίζω, σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό».

Εκ μέρους των Ελληνίδων και των Ελλήνων τους ευχαριστώ. Και σας καλώ όλους να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας με την καθημερινή μας στάση. Καθώς η ατομική επιθυμία υποχωρεί μπροστά στην συλλογική βούληση, η πατρίδα περνά στα χέρια μας. Ελλάδα είμαστε όλοι. Ας την προφυλάξουμε, λοιπόν! Ώστε να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι.

Δεν κυκλοφορούμε. Και δίνουμε όλοι ενωμένοι, πάνδημη απάντηση στην πανδημία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

44
σχόλια
 1. avatar SCULLYXL5

  ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ Η ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΥΤΑΝΕ???

 2. avatar 33

  Illuminati world control

 3. avatar Αμερ

  Ορισμένοι εξ ημών δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Παρόλα αυτά που συνέβησαν στην Κίνα, αυτά που συμβαίνουν στη γειτονιά μας, εξακολουθούν να ζουν στο μικρόκοσμο τους. Τι άλλο να μας πουν. Είναι ένας ιός άγνωστος χωρίς να υπάρχει κανένα φάρμακο αποτελεσματικό για την ώρα να τον αντιμετωπίσει. Όπως μας λένε οι ειδικοί, θα υπάρξει θνησιμότητα σε όλες τις ηλικίες με διαφορετικά ποσοστά. Ξέρει κανένας απο όλους αυτούς τους άνετους ότι δεν θα είναι ο ίδιος η κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο μέσα στο ποσοστό θνησιμότητας?

 4. avatar ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ ΦΟΒΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΠΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ...

 5. avatar Savvidis

  Χούντα στα μυνημα τα χούντα παντού. Ζήτω η λογοκρισία

 6. avatar Ρε

  Από αύριο προβλέπω ότι όλα τα αδέσποτα σκυλακια θα εξαφανιστούν
  Ολοι με ένα σκυλί στο χέρι θα είναι

 7. avatar Δεν έχω σκυλο

  Αλλά έχω κατσίκα, κάνει για βόλτα?

 8. avatar ώρα να εγγραφώ στους

  αναρχικούς

 9. avatar Την παλεύει…

  Ρε θα μας τρελάνεις ρε..... πρώτη φόρα βλέπω επίσημα να σπείρετε ο πανικός..... δεν μας λένε τι κάνει το κράτος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.... η μάλλον είμαι περίεργος όταν τελειώσει όλο αυτό το τι θα κάνει μετά..... ένας ιός είναι που στο 80 % και πάνω ο γενικός πληθυσμός την περνάει ήπια... ( από τους ειδικούς).....

 10. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

  Πρέπει να γίνει lockdown και στις δευτερεύον σημασίας δουλειές.
  Γιατί θα το κολλάνε και αυτοί που θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους και θα το μεταφέρουν σπίτια τους.
  Αυτό συμβαίνει και στην Ιταλία και έχουν κάθε μέρα 700 και νεκρούς παρότι έχουν 1 εβδομάδα ακριβώς το ίδιο lockdown.

  1. avatar Πολεμηστης του πληκτρολογιου

   Γιατι μονο την Ιταλια φερνεις παραδειγμα? Γιατι δεν φερνεις παραδειγμα πολλες αλλες χωρες οπου χωρης μετρα υπερβολικου πανικου η επιδημια ειναι πολυ πιο ελεγχομενη, ακομα και απο την Ελλαδα? Π.χ. Φινλανδια, Σιγκαπουρη. Ολο Ιταλια, Ιταλια, Ιταλια...κατι παει πολυ στραβα εκει, ειναι προφανες. Αλλα αυτο να την κανει και την μονη χωρα-παραδειγμα κρυβει πισω του αλλα πραγματα.

   1. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

    Μάλιστα! Τωρσ γίναμε ουνα ράτσα ουνα φάτσα με τους Φιλανδους.

 11. avatar Βρε μπας

  Και πεθαναμε και δεν το ξερουμε; Ολο αυτο ξεπερναει ταινιες sci-fi ...

 12. avatar costasir

  Απο τη μία απαγόρευση κ από την άλλη φέρνει 200 άτομα από την Ιταλία σήμερα.

  1. avatar ΕΛΛΗΝ

   μπαινουν καραντινα για 14 μερες οσοι ερχονται απ\'εξω...

   1. avatar costasir

    Και την τηρουν ολοι? Ποιος τους ελεγχει?

    1. avatar Social Distortion.

     Έπιασαν 13 σήμερα σε δειματοληπτικους ελεγχους 236.

 13. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

  Μετά θα το κολλάνε αυτοί που πηγαίνουν στις δουλειές τους και θα το μεταφέρουν σπίτια τους.
  Αυτό συμβαίνει και στην Ιταλία και έχουν κάθε μέρα 700 και νεκρούς παρά το lockdown.

 14. avatar ΔΣΕ

  \"Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους\".

  Τώρα όλοι όταν θα βλέπουν την αστυνομία θα κάνουν πως τρέχουν.

  Κατά τον Μητσοτάκη το κατοικίδιο εχει περισσότερη ανάγκη για έξοδο απο οτι ενα άνθρωπος

  1. avatar Επρεπε

   να την πετάξεις έτσι?

 15. avatar Αν δε πάμε

  Από κορονοιο θα πάμε από βαρεμάρα και από πείνα γιατί χωρίς δουλειά δεν έχει λεφτά άρα δεν έχει φαγητό (και για να προλάβω μερικούς, δεν έχουν όλοι λεφτά στην ακρη)

 16. avatar ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

  Τελικά είσαι ο γιός του Δράκουλα.

 17. avatar Και η πορεία

  Για τα δικαιώματα των μεταναστών ;;;;

  1. avatar Αλέξανδρος

   αυτή δεν κατάφερε να μαζέψει 10 άτομα οπότε γλύτωσε και το πρόστιμο. Με τις μετακινήσεις των [...] τι γίνεται όμως;

 18. avatar Jo Geo

  Αχαχαχαχχαχαχαχχαχαχαχαχχα
  Φαντάσου να έβγαζε και τις αποχές να τους κυνηγάει τι θα έγραφαν!!!!!
  Αχαχχαχαχχαχαχαχχαχα
  Αριστεροί με δεξιά τσέπη μια ζωή λόγια και πράξεις μηδέν!

 19. avatar ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ αναγνωστης

  αναμενω το ΣΥΡΙΖΑ να παρει θεση......
  αχ αχ

 20. avatar Sv7n

  Άντε να δούμε και στην πράξη ποσό θα εφαρμοστεί από τους Έλληνες.

  1. avatar PANKO

   Τι να δεις ρε sv7n...
   Ξεκαρδίζεται στα γέλια ο κόσμος...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει