Θέματα που αφορούν στη στήριξη και στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού συζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος σε σύσκεψη που έγινε σήμερα με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) Θεόδωρος Σούμπασης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, μίλησε για τη φετινή αύξηση του τουρισμού και για τη ρεαλιστική προσδοκία να υποδεχθούμε στη διάρκεια του 2014 ακόμα περισσότερους, περί τα 18,5 εκ. επισκέπτες, που θα αποδώσουν 13,5 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα.

Προκειμένου δε, η τουριστική άνθηση να αξιοποιηθεί, οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων δήλωσαν διατεθειμένοι να συνεργαστούν με το ΥΠΠΟΑ και τη νέα διοίκηση του ΤΑΠΑ, προσφέροντας τεχνογνωσία που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία ξένοι οργανισμοί, όπως ο English Heritage, ο οποίος σε συνεργασία πάντοτε με τον αρχαιολογικό κόσμο, ειδικεύεται στην προστασία και την προβολή της ιστορικής κληρονομιάς της Βρετανίας.

«Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο βασικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, είναι και εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και βασικός μοχλός σύγχρονης ανάπτυξης», επεσήμανε ο υπουργός. Και πρόσθεσε, ότι προκειμένου να βοηθηθεί η ανάπτυξη της χώρας, το ΥΠΠΟΑ εξετάζει την επέκταση του ωραρίου κατ’ αρχήν σε μια σειρά αρχαιολογικών χώρων, την αύξηση του αριθμού των πωλητηρίων του ΤΑΠΑ, την καλύτερη οργάνωση του e-ticketing και της παρουσίασης των ελληνικών μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στο διαδίκτυο κ.α.

Η νομοθετική ρύθμιση που εισήγαγε προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής ο κ. Παναγιωτόπουλος, ρύθμιση με την οποία επεκτείνεται το ωράριο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με αύξηση και των εσόδων του δημοσίου, αλλά και των αποδοχών των εργαζομένων, είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Υπάρχει τρόπος να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα γύρω από την πολιτιστική μας κληρονομιά, διατηρώντας πάντοτε το δημόσιο χαρακτήρα της τελευταίας και σεβόμενοι την επιστημονική κοινότητα με την οποία ο τουριστικός κόσμος πρόκειται να συνεργαστεί», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και συμφώνησε με τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ στη δημιουργία ενός μνημονίου συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση.