Κλείσαμε το σχολείο για καθαρά προληπτικούς λόγους, προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού, τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στη χθεσινή απόφαση για κλείσιμο των σχολείων για 14 ημέρες.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η χώρα μας έχει πάρει πιο αυστηρά μέτρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό έγινε «για να δράσουμε όταν το μέτρο θα είναι πιο αποτελεσματικό, όλα είναι θέμα δεδομένων και στιγμής».

Η κα Κεραμέως ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή η αναστολή λειτουργίας των σχολείων είναι για 14 ημέρες, και πριν τη λήξη τους θα ληφθεί απόφαση για το κατά πόσο έχει νόημα να παραταθεί. Υπάρχει πάντως αυτό το ενδεχόμενο, εξήγησε.

«Το κλείσιμο των σχολείων θα επανεξεταστεί, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Έχουμε  προετοιμαστεί για λουκέτο δύο εβδομάδων ή και για παραπάνω» δήλωσε η υπουργός.

Διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να χαθεί η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά κι εξήγησε πως το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για διαφορετικά σενάρια.

Αν η αναστολή είναι για 2-3 εβδομάδες- μαζί με τα σχολεία που έχουν ήδη κλείσει- η αναπλήρωση γίνεται σχετικά ανώδυνα, όπως εξήγησε η κα Κεραμέως, με αναμόρφωση των διδακτικών ωρών και ματαίωση περιπάτων. «Με βάση το πρώτο σενάριο, μόνο με αυτά τα μέτρα είμαστε σε θέση να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος» τόνισε.

Αν πάμε συνολικά σε μεγαλύτερη διάρκειας αναστολή, θα πρέπει να δούμε επέκταση της  σχολικής χρονιάς και μείωση της ύλης. «Έχουμε όλα τα σενάρια ανοιχτά για να δούμε αναλόγως πώς θα εξελιχθεί» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις εξετάσεις, η κα Κεραμέως τόνισε πως αν επικρατήσει το πρώτο σενάριο, αυτό της αναστολής λειτουργίας 2 εβδομάδων, οι ώρες θα αναπληρωθούν. Αν όμως το κλείσιμο των σχολείων διαρκέσει παραπάνω, τότε «θα δούμε όλα τα ενδεχόμενα, υπάρχει το ενδεχόμενο να πάμε λίγο παραπέρα». Ερωτηθείσα να υπάρχει περίπτωση να γίνουν οι πανελλαδικές τον Ιούλιο, η κα Κεραμέως απάντησε «μπορεί και να χρειαστεί».

«Όποια μέτρα θα ληφθούν θα εξαρτηθούν από τον χρόνο αναστολής λειτουργίας των σχολείων» εξήγησε, «δεν θέλω να υποκαταστήσω τους ειδικούς, θα αναμείνουμε τις οδηγίες τους, δεν μπορώ να πω πόσο πιθανό είναι να παραταθεί η διάρκεια αναστολής της λειτουργίας».

Σχετικά με τα Erasmus, η κα Κεραμέως τόνισε πως έχουν δοθεί οδηγίες από την ΕΕ και στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν θα λειτουργήσουν.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να ματαιωθούν και οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.

Αναφορικά τέλος με το θέμα που έχει προκύψει με τη θεία κοινωνία, η κα Κεραμέως τόνισε πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει βγάλει ανακοίνωση με την οποία προτρέπει τους πιστούς να μην προσέρχονται σε θρησκευτικές τελετές, εφόσον ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επίσης έχουν μιλήσει οι ειδικοί, κι έχουν πει πως ειδικά αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται ακόμα περισσότερο, ουσιαστικά να μένουν σπίτι τους. Ως πολιτεία έχουμε δώσει ξεκάθαρες οδηγίες και οι ειδικοί έχουν μιλήσει και για τους τρόπους που μεταδίδεται ο ιός, στους οποίους περιλαμβάνεται και το σάλιο, κατέληξε.