Οκτώ στους οκτώ αλλάζουν: Ριζική ανανέωση στη ΝΔ – Τα νέα πρόσωπα και οι συμβολισμοί

Οι κάλπες στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ θα αναδείξουν τα νέα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:09
23/02/2020
Οκτώ στους οκτώ αλλάζουν: Ριζική ανανέωση στη ΝΔ - Τα νέα πρόσωπα και οι συμβολισμοί
13
loading

Πολιτικά μηνύματα, ανανέωση σε πρόσωπα και ενημέρωση για το προσφυγικό και το ασφαλιστικό: Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχει ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ξεκινά στις 10:30 το πρωί με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα προβεί σε ένα σύντομο απολογισμό του πρώτου επταμήνου της κυβέρνησης, τονίζοντας πως: «Ό,τι είπαμε το κάνουμε. Εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις μας στους πολίτες».

Θα αναφερθεί επίσης στον προγραμματισμό της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και στη νέα οργανωτική δομή του κόμματος της ΝΔ.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες μελών της ΠΕ, υπουργών και βουλευτών, μεταξύ των οποίων το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στις ενημερώσεις που θα κάνουν ο Νότης Μηταράκης για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και ο Γιάννης Βρούτσης για το ασφαλιστικό, που ψηφίζεται σύντομα.

Σημειωτέον ότι μέλη της ΠΕ είναι και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, καθώς αν και «αντάρτης» ως μέλος της ΝΔ και αιρετός σε περιφέρεια, είναι μέλος της ΠΕ ex officio, όπως και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και Χίου. Δηλαδή οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα και όπου είχαν υπάρξει αντιδράσεις.

Ωστόσο κανείς εξ αυτών δεν είχε γραφτεί εκ των προτέρων τουλάχιστον στον κατάλογο των ομιλητών στην ΠΕ.

Στη συνεδρίαση, θα στηθούν όμως και κάλπες για τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία το ανώτερο καθοδηγητικό και εκτελεστικό όργανο του κόμματος της ΝΔ μεταξύ δύο συνεδριάσεων της ΠΕ, που υλοποιεί τις αποφάσεις του κόμματος της ΝΔ και είναι αρμόδιο για όλα τα θέματα που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων οργάνων, σύμφωνα με τις διατάξεις του γαλάζιου καταστατικού.

Η Εκτελεστική Γραμματεία έχει συνολικά 16 μέλη, οκτώ ex officio και οκτώ αιρετά, εκ των οποίων τέσσερα κοινοβουλευτικά και τέσσερα μη κοινοβουλευτικά μέλη της ΠΕ.

Για τις οκτώ αιρετές θέσεις κατατέθηκαν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας την Πέμπτη οκτώ υποψηφιότητες, από τέσσερις βουλευτές και τέσσερα μη κοινοβουλευτικά μέλη της ΠΕ. Επομένως η ανανέωση θα είναι... σαρωτική.

Τα νέα πρόσωπα

Οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί που έθεσαν υποψηφιότητα και θα εκλεγούν στην ΠΕ είναι ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Βασίλης Σπανάκης, ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.

Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για νεοεκλεγέντες βουλευτές που έχουν περάσει όμως από τον κομματικό μηχανισμό, καθώς ο κ. Σπανάκης έχει διατελέσει γραμματέας Οργανωτικού και ΕΚΟ, ο κ. Οικονόμου γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και βεβαίως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, η κ. Κεφάλα πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωανίννων και ο κ. Μαντάς (ο οποίος έχει υπάρξει συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά) πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας.

Οι τέσσερις εξωκοινοβουλευτικοί υποψήφιοι έχουν επίσης ο καθένας ενδιαφέροντα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Καταρχήν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός συμβολίζει το χώρο της αυτοδιοίκησης, από τον οποίο προέρχεται σημαντικό ποσοστό των μελών της ΠΕ: 12 περιφερειάρχες και περίπου 70 δήμαρχοι.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό κλάδο, είναι όμως και βορειοεαλλαδίτης.

Άρωμα Βόρειας Ελλάδας δίνει και η Μαρία Σαριγιαννίδη, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και πρόσωπο ως εκ τούτου της νέας γενιάς.

Τέλος, με το βλέμμα στους απόδημους που μπορούν πλέον να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, τον ελληνισμό της διασποράς εκπροσωπεί ο Γιάννης Πολιτόπουλος, παλιό στέλεχος της ΝΔ που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό επιχειρηματικά.

Συγχωνεύσεις κομματικών οργανώσεων

Η ΠΕ καλείται σήμερα επίσης να εγκρίνει αλλαγές στον κανονισμό των περιφερειακών οργανώσεων, ώστε αυτές να συγκροτούνται με βάση τον εκλογικό νόμο και όχι το διοικητικό χάρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι 66 νομαρχιακές, που έχει σήμερα η ΝΔ, θα γίνουν 59 οργανώσεις εκλογικών περιφερειών, όπως θα λέγονται. Συνεπάγεται επίσης ότι συγχωνεύονται οι οργανώσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και άρα μεγαλώνει η κάθε μία εξ αυτών. Για παράδειγμα οι δύο νομαρχιακές της Α΄ Αθηνών θα γίνουν μία οργάνωση εκλογικής περιφέρειας και οι πέντε νομαρχιακές της Β΄ Αθηνών θα γίνουν τρεις οργανώσεις εκλογικής περιφέρειας.

Ανάλογα δε με τον αριθμό των μελών που θα έχει μία οργάνωση εκλογικής περιφέρειας, θα αυξάνονται και οι θέσεις των αιρετών σε αυτή, ώστε να «επιβραβεύονται» οι μαζικότερες οργανώσεις. Με τον κανονισμό που ίσχυε μέχρι σήμερα, μία νομαρχιακή είχε 9μελές προεδρείο είτε είχε 50 είτε 5.000 μέλη. Πλέον ανάλογα με τον αριθμό των μελών θα έχει από 7μελές μέχρι 15μελές προεδρείο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar ΣΩζος

  Μητσοτακης ο Αποτυχημενος ο ψευτης αυξηση 40 τις εκατω ο Οτε ψτωχεια Ανεργοι χωρις επιδομα

 2. avatar Papa-ratsas

  Ο Παπατζής ο Παπαμιμίκος που είναι , , , , ξέρει κανείς ;
  Αλλος ένας άριστος που πέρασε σαν κομήτης και , , , έσβισε . . !

 3. avatar Δεξιά από τα παλιά

  Η δεξιά δεν αλλάζει. Οπισθοδρομική, καταπιεστική, κατασταλτική, αναποτελεσματική, προδοτική, χωρίς νέες ιδέες. Ο σκοπός της είναι να εκποιήσει με το αζημίωτο τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας στους ολιγάρχες. Σε αυτούς απολογείται και όχι στους πολίτες.

  1. avatar Αριστερός μπαγλαμάς

   Ενώ η αριστερά αλλάζει. Λαθρολάγνοι, εθνομηδενιστές, διχαστικοί, ψευτοευαίσθητοι, υποκριτές.

  2. avatar @από τα παλιά

   Τι να εκποιήσει ρε δύστυχε. Άφησε και τίποτα ο τσίπρας.
   Για 99 χρόνια υποθήκευσε τη χώρα.

   1. avatar @@ από τα παλιά

    Και κάποιοι άλλοι νωρίτερα την χρεοκόπησαν!

    1. avatar @από τα παλιά

     Και ήρθε ο τσίπρας να μας σώσει και μας αποτελείωσε.
     Τώρα όμως ξοφλάει κι αυτός.

 4. avatar ΔΡΟΜΕΑΣ

  Από τώρα \"ανασχηματισμός\", πάει και αυτό το χαρτί, ανακατεύει την \"τράπουλα\" ο μητσοτάκης, αλλά δεν θα του βγει.
  Βλέπω θα βάλει μέσα και έναν Καρανίκα αυτό και αν είναι συμβολικό σαν όνομα.
  Όλα τα τηρεί ο Μητσοτάκης αλλά για τους Γερμανούς.
  Πλάτη βάζει στην προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, πλάτη βάζει και στο μεταναστευτικό, έχει το θράσος ακόμα να βάζει δίπλα ως όρο το προσφυγικό.
  Να βάζεις μιλιούνια από λαθρομετανάστες μέσα σε μια χώρα και την ίδια ώρα να τους απαγορεύεις να φύγουν από αυτήν για να πάνε εκεί για όπου ξεκίνησαν να πάνε --και άρα στην Γερμανία-- και την ίδια ώρα να βγάζεις το σόι έξω να ζητάει σύμπνοια από αυτούς που φτύνει σε αυτό το καταστροφικό για την Ελλάδα εγχείρημα πάει πολύ.
  Πόσα θέλεις για να μας τρελάνεις ρε Μητσοτάκη.
  Τόσο αφελείς νομίζεις είναι ο κόσμος, ένας κόσμος που καταριέται το όνομα Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία, που σε αποκαλεί Κούλη και σε θεωρεί συνώνυμο του ΓΑΠ!

  1. avatar @ΔΡΟΜΕΑΣ

   Στη περίπτωσή σου δεν θέλει φιλοσοφία, είσαι ο απόλυτα αφελής και τόσο θυμωμένος που δεν βλέπεις ούτε τη μύτη σου.
   Είσαι Νεφελίμ ή Ελοχίμ; Έχει σημασία.

   1. avatar ΔΡΟΜΕΑΣ

    Ρε κακομοίρη, τι έχεις πάθει, μονος σου μιλάς, μόνος σου απαντάς, σε κυνηγάνε τα ελονεφελίμ.
    Πήγαινε για κανέναν εξορκισμό, ίσως νιώσεις καλύτερα.

   2. avatar @@ ΔΡΟΜΈΑΣ

    \"Εξ ιδίων τα αλλότρια\"!

    1. avatar @προΔΡΟΜΕΑΣ

     Γιατί να σε τρελάνει ο Μητσοτάκης;
     Τα καταφέρνεις θαυμάσια από μόνος σου.

 5. avatar κακογρεζα

  μονο με πιστη στην οικογενεια!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει